De RUN 2003 in het Dagblad van het Noorden

In het RUN-verslag van het Dagblad van het Noorden beschrijft Edward de achtergrond van zijn uitstappen in Winschoten

Dagblad van het Noorden, maandag 15 september:

Pool Magier wint Run voor derde keer

Paul Bosman

Winschoten – De Run van Winschoten werd voor de derde keer in de geschiedenis gewonnen door de Pool Andrzej Magier. Na zijn triomfen in 1996 en 1998 schreef Magier ook de niet zo sterk bezette editie van 2003 op zijn naam. Met zijn eindtijd van 6.58.32 bleef hij de Engelse nummer 2 Brian Cole ruim elfenhalve minuut voor.
Magier zat vanaf het begin van de honderd kilometer (tien rondes van tien kilometer) van voren. In de zesde ronde sloeg Magier het eerste voorzichtige gaatje met Cole, daarna liep de voorsprong per ronde op. De strijd om de Nederlandse titel kreeg in Veron Lust zijn winnaar. Lust finishte in het totale veld als vierde, in de tegenvallende tijd van 7.30.44.
Fotobijschrift: ‘Nog opmerkelijk monter gaat de Pool Magier over de streep van de Run van Winschoten’

Mislukt
Voor Edward de Ruiter is het seizoen mislukt. De stad-Groninger ultraloper stapte zaterdagmiddag na 49 kilometer uit wegens, zoals hij zelf zegt, ‘mentale problemen’. Nadat De Ruiter eerder al uitstapte tijdens het EK in Moskou en de ultraloop van Zuid-Afrika wegens een blessure moest afzeggen, was de Run van Winschoten zijn derde afknapper van het seizoen. Waarmee De Ruiter vooral zichzelf teleurstelde: ”Achteraf zeg ik tegen mezelf: ‘Je bent een domme lul, De Ruiter’.”
De Ruiter nam het zichzelf kwalijk dat hij privéproblemen had meegenomen naar Winschoten. ”Ik heb de vorige week heel wat te verwerken gehad op mijn werk. Op mijn bedrijf, een leverancier in plaatmateriaal voor de scheepsbouw, gaat het niet goed. Het staat op punt te worden overgenomen en dan zijn ontslagen meestal de volgende stap. En dat houd je dan bezig. Ik heb een huis, vrouw en kinderen, we leven allemaal van dit werk, en dan is zo’n onzekere toekomst plotseling heel bedreigend.”

Spoken
”Toch had ik niet verwacht dat het tijdens de Run zo door mijn hoofd zou spoken. Ik was donderdag nog bij een fysioloog en tegen hem zei ik dat gewoon zorgeloos zou kunnen lopen. Nou, de eerste ronde ging nog goed, maar de tweede was al minder. En op een bepaald moment wist ik niet meer of ik nu met de derde ronde of al met de vierde bezig was. Dan ben je er niet goed mee bezig natuurlijk. Ik dacht toen ‘wat doe ik hier eigenlijk?’ en ben ermee gestopt. Blijkbaar ben ik geen robot.”
Gisterochtend had De Ruiter zich even afgesloten voor de buitenwereld. Van negen uur tot half één zat hij op karpers te vissen aan de Gorechtvijver in de stad Groningen. Zijn mobieltje had hij thuisgelaten. ”Ik moest even ontspannen, hoewel ik normaal helemaal niet zo’n visser ben. Het seizoen is voor mij nu voorbij. Ik ga nog wel wat tien-kilometers lopen en de Vier Mijl, maar voor het WK van november in Taiwan heb ik bedankt. Ik voel me niet selectiewaardig.”

Naschrift Martien Baars: het Dagblad van het Noorden (vorig jaar ontstaan uit een fusie van het Nieuwsblad van het Noorden en het Groninger Dagblad) besteedde in de aanloop naar de RUN opmerkelijk veel aandacht aan het evenement. Zo werd ondermeer elke dag één kilometer van het parcours beschreven aan de hand van een hardlopende verslaggever die daarvoor daadwerkelijk over de (niet-afgezette) route heeft gerend. En werd tegelijk een opmerkelijk team of een frappante sololoper naar voren gehaald.
Ook de krappe financiële omstandigheden van het evenement dit jaar – de RUN ontbeert nog steeds een hoofdsponsor en gaat nu naarstig op zoek in verband met het WK tijdens de RUN ’04 – en het onverwachte ‘politieke’ bezoek van Gerard Nijboer kregen ruim aandacht. Gerard kwam zaterdag de hand schudden van IAU bobo’s Malcolm Campbell en Gerard Stenger, die voor elkaar hadden gekregen dat Taiwan een Nederlandse ploeg voor het WK 100 km in november heeft uitgenodigd en dus de overkomst grotendeels gaat betalen. Aan de hand van de RUN uitslag lijkt het duidelijk dat in ieder geval Veron Lust en Wim Epskamp (die ook 11 oktober in het 24 uurs-team acteert!) deel van dat NL-team gaan uitmaken. Nu Edward de Ruiter heeft bedankt, is het even afwachten wie bondscoach Gerrit van Rotterdam gaat uitnodigen.