Categorieën
nieuws

Warm, Warmer, Winschoter RUN 2023

Winschoten aan de Costa del Sol?

In de loop van de week werd steeds duidelijker dat het erg warm zou worden bij de RUN Winschoten. Het werd uiteindelijk de warmste 9 september ooit met net geen 30 graden voor Winschoten. Hoeveel pech kan je hebben als je vele maanden getraind hebt om een goede tijd te lopen of om überhaupt de 50 of 100 km solo te kunnen volbrengen. De RUN organisatie had voor een aantal neveldouches gezorgd en de bewoners zorgden voor douches, tuinslangen en sponzen. Zo was er voldoende verkoeling langs het parcours. Door de hitte waren er meer uitvallers dan normaal bij de solo deelnemers en pasten veel deelnemers hun ambitie niveau bij. Er was 1 deelnemer en 1 verkeersregelaar die voor observatie naar het ziekenhuis moesten, beiden konden snel naar huis. Verder waren er gelukkig geen problemen. Doordat er weer meer estafette teams dan vorig jaar waren, was het ouderwets gezellig in het start-finish gebied.

50 km

Op de 50 km ging de Amerikaanse topper Fernando Cabada op weg met de ambitie om het parcoursrecord van 2.53.48 van Harm Sengers te verbeteren. Na 1 ronde werd duidelijk dat dat er met deze omstandigheden niet inzat. Cabada liep op routine door en won de 50 km in 3.09.09. Op 5 november loopt Cabada in het Amerikaanse team bij het WK 50 km in India. Bas van der Vuurst werd 2e in 3.40.32 en Jeroen Tielbeke 3e in 3.58.33. Bij de vrouwen lag de Duitse Jasmin Beer ruim 30 km aan kop maar moest op 40 km opgeven. Haar land en ploeggenote Julia Jezek won in 4.03.15. Rachel de Weerd werd 2e in 4.13.25 en de Duitse Hella Damerau werd 3e in 4.25.03.

100 km mannen

De Spanjaard Manel Deli Andujar nam de leiding in de wedstrijd voor de Braziliaan Gabriel Biel Bastos Barros, de Italiaan Marco Visentini en Martijn Klaasse. De in Berlijn wonende Barros nam na ruim 30 km de leiding over. Barros had zijn privé verzorging goed geregeld, zijn moeder stond op 0,5 km en zijn broer op 5 km. Op die 2 plekken is er naast een grote verzorgingspost ruimte voor eigen verzorging waarbij een begeleider aan zijn loper-loopster privéverzorging mag aangeven. Vooral op het 0,5 km punt in het park wordt hiervan veel gebruik gemaakt. Manel Deli Andujar stopte na 40 km, een verbetering van zijn PR van 6.30 zat er toen niet meer in. Dat was ook de reden dat Martijn Klaasse op 60 km de strijd staakte. Marco Visentini kreeg het lastig en moest zijn landgenoot Gabriele Turoni en de IJslander Kristjan Chapman laten passeren.  Barros kreeg het de laatste 40 km lastig maar had een grote voorsprong. Hij won bij zijn debuut op de 100 km de RUN Winschoten in 7.23.04. Chapman liep van de betere lopers de vlakste 100 km maar zag Gabriele Turroni toch als 2e finishen in 7.38.19. Kristjan Chapman debuteerde op de 100 km met een tijd van 7.42.34 waarmee hij het IJslandse record van 7.59.01 ruim verbrak. Tjeerd Popkema werd bij zijn debuut op de 100 km Nederlands Kampioen in een tijd van 7.55.35. Tjeerd liep in de eerste 70 km een iets oplopend schema om in die laatste 30 km zo’n 10 minuten te verliezen. Robert Jan Arke werd 2e in het NK met een tijd van 8.39.08 en Daan van Doorn werd bij zijn debuut 3e in 8.51.38

100 km vrouwen

Hinke Schokker nam de leiding waarbij ze heel ontspannen liep. Daarachter liepen veel  vrouwen kort achter elkaar. Opvallend was de opgave van de Italiaanse Silvia Luna na 30 km, op papier de snelste loopster. De Italiaanse Frederica Moroni nam na ruim 40 km de leiding over. Hinke viel in de achtste ronde uit. Moroni liep de eerste 70 km een strakke wedstrijd maar kreeg het toen moeilijk, vooral in de laatste 20 km. Ze werd in de eindsprint verslagen door haar landgenote Serena Natolini die met een tijd van 7.54.17 haar PR met een klein half uur verbeterde. Frederica Moroni werd 2e in 7.54.34. Eleonora Rachele Corradini werd 3e in 7.57.37. Sameena van der Mijden werd 4e en Nederlands Kampioene in 8.05.00. Een dik PR in een sterk gelopen wedstrijd. In 2018 werd Sameena Nederlands Kampioene in 8.47.50. Van de 6 eerste vrouwen liepen er 5 een PR en dat ondanks de zware omstandigheden. Mascha Rondhuis werd 2e in het NK met haar 9.07.09. Van de 5 gestarte vrouwen in het NK finishten er maar 2.

Opmerkelijk

– Kersvers Nederlands Kampioen Tjeerd Popkema leek het na de finish van zijn 100 km moeilijk te hebben en ging er bij zitten. Maar dat was een vooropgezet plan want hij vroeg zijn partner Andrea ten huwelijk. Een mooi moment. Zie: https://www.oldambtnu.nl/2023/09/09/winnaar-en-succesvol-huwelijksaanzoek-dag-kan-niet-meer-stuk-voor-tjeerd-popkema/

– Voor zover bekend stond het IJslands Record op de 100 km op naam van Sigurjon Sigurbjörnsson die in 2011 in Reykjavik 7.59.01 liep. Een jaar later kwam hij voor IJsland uit bij het EK/WK 100 km in Seregno waar hij 53e respectievelijk 69e werd in 8.07.43. De tijd van 7.42.34 van Kristjan Chapman is een stevige verbetering van het IJslands Record. Zie de lijst op de 100 km met beste IJslandse prestaties op de website van de DUV: https://statistik.d-u-v.org/getintbestlist.php?year=all&dist=100km&gender=M&cat=all&nat=ISL&label=&hili=none&tt=netto&Submit.x=24&Submit.y=11

– Groningers staan niet bekend als uitbundig, eerder als  wat gereserveerd. Nou op de dag van de RUN Winschoten is het langs delen van het parcours feest. Dan zitten de mensen op hun eigen erf of samen met anderen te kijken naar de RUN. Al wordt er al vroeg een biertje of wijntje genuttigd, het blijft gezellig langs het parcours. Iedereen wordt ronde na ronde aangemoedigd en dan helpt het voor de solo deelnemers dat hun voornaam op het startnummer staat. Er is een wedstrijd voor de mooist versierde straat, wat een aantal mooi versierde straten oplevert. Een geweldige sfeer die de deelnemers door moeilijke momenten helpt. Er wordt wel eens gezegd dat de RUN Winschoten het carnaval van het Noorden is.

– Voorzitter Hans Olthof gaf aan dat de RUN Winschoten de ambitie heeft om het WK 100 km in 2026 te willen organiseren. Een mooie ambitie. In Winschoten werden al veel kampioenschappen georganiseerd. Het eerste EK 100 km was bij de RUN Winschoten in 1992. Er zouden nog vele EK’s en WK’s volgen. Het geplande WK 100 km in 2020 ging vanwege Corona niet door. Het laatste grote kampioenschap was daarmee het gecombineerde EK en WK in 2015 toen Jonas Buud en Camille Herron kampioen werden.

Link naar de uitslagen: https://nl.mylaps.com/evenementen/uitslagen/2023/sep/9/winschoten/?fbclid=IwAR0P_1qvQYeFKI5YreL1gYCKXZi2P09JCfvqgwrSt6vyqUvjsiir5fNIiMM en https://results.sporthive.com/events/7105501342267779840

Link naar de foto reeks van huisfotograaf Meijco van Velzen: https://meijco.blogspot.com/2023/09/run-winschoten-2023.html?fbclid=IwAR2MMFqiNegMJKYKiZG5j0VOm4nEQwvqvkbaRaRyfIvR5x25K7N0H8ICuQA

Henri Thunnissen