Categorieën
nieuws

Aanval Wereldrecord 24 uur van Sorokin door Sorokin

Mythische Kouros

Jarenlang leek het Wereldrecord op de 24 uur van Yiannis Kouros van 303,506 km uit 1997 ver buiten bereik van andere ultralopers. In de jaren dat Kouros op zijn top was kwam concurrent Wolfgang Schwerk het dichtstbij met zijn 276,209 km uit 1987. In de periode na Kouros kwamen er een tweetal lopers met afstanden van 282-285 km maar het gat bleef gapend. Kouros leek van een andere planeet en de prestatie van Kouros nam mytische vormen aan.

Nieuw Wereldrecord

In 2020 deed trail toploper Kilian Jornet bij een Noorse recordrace een vrij kansloze poging om het record van Kouros te verbeteren.  Maar het was Aleksandr Sorokin die bij een wedstrijd in Polen die dan eindelijk het Wereldrecord wist te verbeteren met een afstand van 309,399 km. Wat opviel was dat Sorokin op een mooi vlak schema liep. Meervoudig Spartathlon winnaar Fotis Zisimopolous deed februari 2022 bij de 24 uur van Barcelona een aanval op het Wereldrecord van Sorokin waarbij hij tot zo’n 180 km voorsprong had op het schema van Sorokin. Zisimopoulos stopte na 19 uur en 236 km.   

EK 24 uur Verona van zeldzaam hoog niveau

Aleksandr Sorokin deed in september 2022 mee aan het Europees Kampioenschap 24 uur in Verona, waar hij op recordjacht ging. De wedstrijd stond op een zeldzaam hoog niveau, zeker bij de mannen. Sorokin wilde snel alleen lopen waardoor hij wat sneller van start ging dan de bedoeling. Aan de 24 uur deden ruim 300 deelnemers mee en dat op een parcours van anderhalve kilometer. Als je dan alleen loopt kan je de andere deelnemers makkelijker passeren en een kortere lijn lopen. Ondanks de enorme drukte op het parcours en het nadeel van zijn wat te snelle start kwam Sorokin tot een nieuw Wereldrecord met 319,614 km. Hij werd daarmee Europees Kampioen 24 uur voor Andrzej Piotrowski (301,858 km) en Marco Visintini (288,437 km).    

Recordrace Vilnius 16-17 september

Komende zaterdag wordt er in Litouwen in hoofdstad Vilnius een recordrace georganiseerd.  Er wordt gelopen op een vlak parcours van 1874 meter over asfalt door het Vingis Park. De wedstrijd heeft een IAU-label, nodig om het IAU Worldrecord erkend te krijgen. Het doel van Sorokin is een afstand van 200 mijl, oftewel 322 km. De start is op zaterdag 16 september om 12.00 uur en de finish op zondag 17 september om 12.00 uur.  Naast Aleksandr Sorokin doen er verschillende andere deelnemers en een estafette-team mee. De Pool Andrzej Piotrowski die bij het EK 2e werd met ruim 301 km staat op Facebook als deelnemer, maar zijn naam staat niet bij de lijst van deelnemers in de Live Results. Link naar de Live results: https://www.lbma.lt/results/rezultatai.php?race=363&fbclid=IwAR16rMmSPuw8BdH3g58oXEE999DH95XS_rjT7QcMn3SJLRURxwE6EbreQq8   en https://www.lbma.lt/results/online.php?race=363&dist=1&page=1

Voor degenen met Facebook, op de Facebookpagina van Sorokin is veel informatie te vinden ook over zijn voorbereiding met traditiegetrouw veel trainingskilometers: https://www.facebook.com/ultrarunnerAleksandrSorokin

Henri Thunnissen