Categorieën
nieuws

Zestig van Texel  2024 opent inschrijving

Inschrijving open op 16 september 12.00 uur

Traditiegetrouw start de inschrijving voor de Zestig van Texel (24 maart 2024) in het weekend na de RUN Winschoten. Afgelopen weekend beleefde de RUN Winschoten ondanks de hitte weer een geslaagde editie. Een aantal lopers en loopsters wisten zich te kwalificeren voor de 120 km met een tijd van <9.30 uur. Lopers en loopsters met een tijd van 9.30-10.00 uur maken een goede kans op een wildcard. Want om mee te kunnen doen aan de 120 km moet worden voldaan aan een van de kwalificatie-eisen.

Een klein stukje geschiedenis

Jan Knippenberg suggereerde in 1990 de Atletiekvereniging Texel om niet een marathon maar een ultraloop te gaan organiseren. Op Tweede Paasdag 1 april 1991 vond de eerste editie plaats van wat – vanwege de tijdrovende organisatie – een tweejaarlijks gebeuren werd. Bij de 2e editie in 1993 introduceerde Knip de 120 van Texel, 60 km tegen de klok gevolgd door 60 km met de klok mee. De Zestig-commissie van AV Texel werd in 2020 ingrijpend verjongd en staat onder leiding van Jan Jacob Rab. In de commissie zit ook Mikel Knippenberg om de interesse in het erfgoed van zijn vader levendig te houden.

In de loop der jaren is de Zestig van Texel uitgegroeid tot een wedstrijd met veel deelnemers en een sterk deelnemersveld. In 2022 werden de parcoursrecords op de 60 km verbeterd door Piet Wiersma (3.45.39) en Bertine de Vries (4.32.41) en kwam Irene Kinnegim op de 120 km als eerste vrouw onder de 10 uur met haar tijd van 9.59.39. Het parcoursrecord bij de mannen staat met 9.23.30 sinds 1997 op naam van Dirk Westerduin.

Veel deelnemers maken er samen met (loop)vrienden of familie een gezellig weekendje Texel van. De organisatie zorgt voor een programma met lezingen en andere activiteiten. De Zestig van Texel is meer dan een wedstrijd.

60 km solo

De 60 km start om 10.35 in ’t Horntje. Vanaf de laag gelegen parkeerplaats van TESO, de kuil genaamd. Voor de deelnemers die er geen weekend Texel van maken is de start ideaal gelegen direct bij de veerboot Texel-Den Helder.  Al vrij snel na de start lopen de deelnemers over de Hors en het strand. De Hors ligt er soms slecht bij met veel zacht zand. In de eerste 22 km liggen 2 strandpassages van in totaal 11 km. Dan volgt een deels verhard, deels onverhard gedeelte naar het Noorden van Texel. Na de Vlielandboulevard is het gedaan met de duinen en volgen er 24 mentaal pittige kilometers. De route gaat langs de dijk, deels aan de landzijde en deels aan de zeezijde, maakt een omweg door het gezellige Oosterend, langs de haven van Oudeschild en vervolgens over de Hoge Berg naar de finish in Den Burg.  De tijdslimiet is 7.30 uur. Er is busvervoer terug naar de veerboot. Bij de finish bij de Stayokay is het gezellig druk. Naast de 500-600 solo lopers zijn er ook nog zo’n 600 estafettelopers die om 11.05 uur van start gaan.

De 120 km op een langzaam licht wordend Texel.

120 km

Vanaf 1993 staat de 120 km op het programma. De tijdslimiet is in de loop der jaren van 11 tot 13.30 uur opgerekt. De 120 km start op zondag om 4.35 uur op de wielerbaan in Den Burg tegenover de Stayokay. Met een selecte groep loop je door het donker met in de verte de vuurtoren die oplicht. Je hoort de vogels en het wordt langzaam licht. Echt bijzonder. De deelnemers lopen op een iets aangepast parcours naar het keerpunt bij ’t Horntje om vervolgens het parcours van de 60 km terug naar Den Burg te volgen. Degenen die voor 10.35 uur keren worden daarna ingehaald door de deelnemers van de 60 km. Waar de deelnemers aan de 60 km de 2 strandpassages in het begin hebben, krijgen de 120 km deelnemers 4 strandpassages tussen de 38 en 82 km. Met in totaal 22 km strand in 44 km is dit een zwaar gedeelte. Na het ronden van het eiland bij de vuurtoren zijn er vanaf de Vlielandboulevard nog 24 mentaal pittige kilometers met minder afwisseling waarbij de temperatuur vaak oploopt. Niet te onderschatten.

Kwalificatie-eisen 120 km

Voor toelating tot De 120 van Texel 2024 dient men in de afgelopen 7 á 8 jaar (2016-2023) aan één van de volgende criteria voldaan te hebben:
a) een officiële 100 km-wedstrijd binnen de 9:30 uur;
b) een officiële 12-uurswedstrijd met 120 km of meer;
c) een officiële 24-uurswedstrijd met 200 km of meer;
d) een finish op de Spartathlon2016-2023;
e) een finish binnen de tijdslimiet op De 120 van Texel van 2017, 2019 of 2022;
f) een finish binnen de tijdslimiet op de hele Jan Knippenberg Memorial van 2016 of een finish in de Elfsteden Ultraloop 2018;

Lopers en loopsters die niet aan deze kwalificatie-eisen hebben voldaan kunnen een wildcard aanvragen bij Henri Thunnissen: thun007(at)home.nl

Link naar de website van de Zestig van Texel: https://dezestigvantexel.nl/

Directe link naar de inschrijving: https://inschrijven.nl/form/2024032404150-nl

De Stayokay in Den Burg heeft een aantrekkelijk arrangement speciaal voor deelnemers aan de Zestig van Texel. De startnummeruitgifte en het lezingen programma is in de Stayokay, net als de start van de 120 km en de finish van alle afstanden. De link: https://www.stayokay.com/nl/hostel/texel/zestig-van-texel

Henri Thunnissen