Categorieën
nationale selectie nieuws

Geen NL afvaardiging naar WK 50 km 2023

Op 5 november wordt het 4e WK 50 km georganiseerd in Hyderabad in India. India is een ultraloopland in opkomst. De organisator was eerder verantwoordelijk voor Aziatische Kampioenschappen 100 km en 24 uur. Het WK wordt gelopen op een relatief vlak parcours rond een meer.

Bij de Nederlandse mannen en vrouwen die zich voor het WK 50 km gekwalificeerd hadden was er uiteindelijk geen belangstelling om mee te doen. Voor een WK in India is de eigen financiële bijdrage relatief hoog en moet er veel geregeld worden zoals de aanbevolen vaccinaties. De definitieve informatie over het WK 50 km kwam laat.  

Het WK 50 km was eerder in 2015 en 2016 in Doha (Qatar) en in 2019 in Brasov (Roemenië). Vorig jaar was er een EK 50 km in Sotillo de la Adrada (Spanje). Bij die 4 kampioenschappen was Nederland vertegenwoordigd wat een aantal mooie prestaties opleverde. Harm Sengers werd in 2015 in Doha met een tijd van 3.00.00 6e en beste Europeaan. Maarten van Zetten was vorig jaar in Sotillo de la Adrada met zijn tijd van 2.58.35 nog iets sneller en het mannenteam werd 5e. Hinke Schokker liep in 2019 in Brasov met haar 3.31.35 de beste Nederlandse tijd bij een 50 km wedstrijd op de weg.  

Mogelijk is er in 2024 weer een EK 50 km op de weg. Naast het WK 100 km op de weg en het EK 24 uur. Hopelijk komt daar tijdig nieuws over zodat de atleten daarmee in hun seizoenplanning rekening kunnen houden. Nederland is dit jaar wel vertegenwoordigd bij het WK 24 uur in Taipei, Taiwan op 1-2 december.

Henri Thunnissen

Coördinator 50 km

Werkgroep Ultralopen Atletiekunie