Wereldkampioen Ultralopen

Binnen de ultrawereld kent men de goede man niet, maar daarbuiten schrijven verslaggevers over Martin Mes als de “wereldkampioen ultralopen”.

Misschien was het de aanhef van het stuk, misschien de titel die de interesse wekte of dat we in een tijd dat het economisch allemaal wat minder gaat wat alerter worden op personen welke geld vragen voor goede doelen, geen idee.

Een artikel in West-Friesland op Zondag kondigt het voornemen van de heer Mes aan om van Kaapstad naar Enkhuizen te lopen. Voorwaar een flinke uitdaging! Martin Mes liep al eens van Jeruzalem naar Enkhuizen, maar gaat nu nog een stapje verder zo verhaalt het artikel.

Het bovenvermelde artikel beschrijft Mes als “Wereldkampioen ultralopen”. We hebben net een kersverse wereldkampioen 24 uur in de persoon van Paul Beckers, we hebben natuurlijk Yiannis Kouros met zijn buitengewone prestaties of Al Howie met zijn langeafstandslopen, maar een wereldkampioen ultralopen in de persoon van Martin Mes is nieuw.
Even verder worden er wat prestaties opgesomd: een wereldrecord 1500 km in 28 dagen; een wereldrecord 6225 km in 141 dagen. Dat zijn prestaties die er niet om liegen, maar wacht eens even, 1500 km in 28 dagen? Is er niet een 1300 miler in New York die veel sneller gelopen wordt? Gelukkig hoeven we daar tegenwoordig middels internet niet lang naar te zoeken.
Enige naspeuring leert dat men daar zo’n 12 dagen nodig heeft om 1000 mijl (1600 km) te overbruggen, gelopen in rondes van 1 mile. Of er een 1500 km afstand wordt bijgehouden staat niet vermeld, maar wat wel duidelijk is dat als men daar in 12 dagen 1600 km loopt heb je 1500 km ook in 12 dagen in je zak of eigenlijk onder de schoenzolen.

Nu wordt de nieuwsgierigheid pas echt geprikkeld, hoe zit het met die 6225 km? Navraag bij de IAU levert als resultaat dat deze instantie geen record in de boeken heeft over deze afstand. Dus zitten we nu met een wereldkampioen ultralopen – een titel die niet bestaat – Die twee wereldrecords claimt die binnen de atletiek niet bestaan.
Intikken van de naam in de diverse uitslagen databases levert geen enkel resultaat op, correctie, we vinden enkele halve marathons gelopen rond de 2:15. Maar iets van de marathon of langer is niet voorhanden. Op zich verbazend voor iemand die volgens voornoemd artikel zijn hand niet meer omdraait voor een marathon, regelmatig van Bovenkarspel naar Amsterdam loopt en zelfs tweemaal per jaar vijfhonderd kilometer in vijf dagen loopt.

De beste man heeft toch wel van Jeruzalem naar Enkhuizen gelopen? We hopen van wel want er werd wel voor een goed doel gelopen en daar hebben vast heel wat sponsoren en donateurs hun geld aan besteed, “Het bouwen van een sportcentrum voor diabetespatiënten”. Uhm, nee, wacht eens even, het artikel heeft het nu over “ten behoeve van de stichting Stop Aids Now!” Hoe zit het dan met die stichting Holdiarun, opgericht voor dat sportcentrum? Op een geheel natuurlijke wijze schiet bij ons de tv commercial over die wereldzeiler in gedachte, Biertje!!

Op de site van David Blaikie (www. Ultramarathonworld.com) staat in geuren en kleuren het relaas van “the runningman” Robert Garside vermeld. Deze story en de naspeuringen van David hebben ons geleerd dat er heel wat manieren zijn om je hobby te beoefenen. Wat waarheid is zal de tijd ongetwijfeld leren, wij houden U op de hoogte.

Reacties aan redactie@ultraned.org