Inschrijving Jan Knippenberg Memorial verloopt goed

Een Hollandser parcours als de Jan Knippenberg Memorial is er op de
Nederlandse ultramarathon-kalender niet te vinden: een monstertocht
langs het strand van noord naar zuid. Ter herinnering aan Jan
Knippenberg, de bekende pionier en propagandist van he

Een Hollandser parcours als de Jan Knippenberg Memorial is er op de Nederlandse ultramarathon-kalender niet te vinden: een monstertocht langs het strand van noord naar zuid. Ter herinnering aan Jan Knippenberg, de bekende pionier en propagandist van het ultralopen, die in november 1995 aan kanker overleed.

Na de eerste edities Pinksteren 1996 en 1997, verhuisde de JKM in 1998 naar Pasen en werd bovendien tweejaarlijks, alternerend met De Zestig van Texel die alleen tijdens de Pasen van oneven jaren georganiseerd wordt. Meer detail informatie over de JKM is te vinden in de kalender-sectie van de website www.UltraNed.org
Ook het deelnemersveld aan de JKM is zeer Nederlands, en dat is dit jaar, ondanks uitvoerig reclame maken tijdens de Spartathlon vorig jaar september in Griekenland, niet anders. Voor de 100 Engelse Mijlen van Den Helder naar Hoek van Holland hebben zich nu zo’n 20 ultralopers ingeschreven, een record: Wim Epskamp, Guus Smit, Simon
Pols, Bart Kraan, Piet de Peuter, Rut Zoutman, Emiel Apostelov (Bulgarije), Kees Albers, Lammert Meijer, T. de Vries, Fred Buining, Valery Moskalenko, E. Savronova (waarschijnlijk de vriendin van Valery), Ria Buiten, Bert de Haar, Rob Brouwer, Jaap Swart, Cor Westhuis, Herman Staal en Egbert van der Molen.

De winnaars van de vorige edities, Ron Teunisse en Wim-Bart Knol, zijn nog aan het twijfelen of ze meedoen. Wim-Bart geniet op dit moment van een weekje vakantie op Texel maar hakt pas de laatste week voor de JKM de knoop door.

Cees Verhagen heeft besloten om niet op de 100 maar op de 50 EM van Santpoort naar Hoek van Holland te starten. Andere inschrijvers voor die ‘halve’ JKM zijn op dit moment: Kees Haasnoot, Jan Boomsma, Herman Euverman, Henry Okkersen, Ron Bakker, Johan Luijben, Corrie Bouwmeester, en Cok Qualm.

De start van de 100 EM is ongewijzigd om 22.00 in Fort Kijkduin, maar de start van de 50 EM op de atletiekbaan van Suomi in Santpoort-Noord is vervroegd naar 05.00. Daarmee wordt de drukte op het strand van Scheveningen e.o. later op de ochtend vermeden, en heeft de organisatie voor het gehele traject van Den Helder naar Hoek van Holland toestemming gekregen om met terreinwagens op het strand te
rijden. Onder die terreinwagens zitten deze keer ook mobiele
verzorgingsposten, die een deel van de vaste verzorgingsposten zullen
vervangen.

Als eerste finisht ongetwijfeld het enige estafetteteam dat mee mag doen: 12 leerlingen plus 4 docenten (of aangetrouwden) van de OSG De Hogeberg van Texel, als ze tenminste niet verdwalen bij Santpoort zoals bij de vorige editie van 1998 gebeurde. Maar het wordt nog spannend welke ultraloper als eerste de finish bereikt want met die vroege start om 05.00 zou dat best een 50-mijler kunnen zijn. Wel
hebben die nu ook opkomend water (Scheveningen hoog circa 07.00), dus makkelijk wordt het voor geen van beide categorien lopers. Als de weersomstandigheden net zo gunstig zijn als in 1996, 1997 en 1998, finishen de eersten vermoedelijk om 11.30 in Hoek van Holland, rekenend met winnende eindtijden van 13.30 voor de 100 EM en 6.30 voor
de 50 EM. Maar wie weet ondervinden de lopers tijdens de JKM voor het eerst een stevige ZW wind tegen en dan wordt het een heel ander verhaal.

De finish in Hoek van Holland wordt vereenvoudigd, de verwarrende lus van 1998 over de noorderpier gaat eruit, en men loopt nu vanaf het strand rechtstreeks naar het restaurant dat nu niet meer De Blaasbalg schijnt te heten maar ‘t Zand.

De inschrijving sluit formeel deze week 8 april maar de 100 EM is in wezen al vol geboekt. Op grond van de ervaringen tijdens de eerdere edities houdt de organisatie nog wel rekening met late inschrijvingen van een of twee buitenlanders voor die 100 EM. Voor late aanmeldingen voor de 50 EM is wat meer ruimte, en ook die van binnenlandse ultralopers zullen zo mogelijk nog geaccepteerd worden. De
inschrijving loopt via Henk Heemskerk: tel/fax 023-5387656 of 06-51347245.