Le Mont Saint Jacques

Met ingang van 1 December opende een nieuw sporthotel zijn deuren. Gerund door Nederlanders in de Belgische Ardennen.

Een bevriend Nederlands gezin is een sporthotel begonnen in de Belgische Ardennes. Het is de familie Olislagers-Lambermon, voor vele Nederlanders ook bekend van de Wijnbergloop in Maastricht, het Brooks Bergloopcircuit en het afgelopen jaar de Brooks bergloop website.

Als u zich af vraagt waar die bergloop website gebleven is, dan is het antwoord nu wel duidelijk. Con en zijn echtgenote Jose zijn sinds september druk bezig geweest om hun nieuwe sporthotel in de belgische Ardennen op orde te krijgen voor hun gasten. De eerste gasten hebben hun overnachtingen al gehad, en per 1 december 2000 werd het hotel officieel geopend. Het hotel ligt prachtig in een bosrijk gebied waar ook het nodige hoogteverschil is, zodat je als loper of mountainbiker (VTT) zeker aan je trekken komt in deze omgeving. In de regio lopen ook diverse GR-routes (lange afstand wandelpaden), die met de bekende Europese markeringen in rood en wit gemarkeerd zijn.

Zoals gezegd, het hotelletje ligt prachtig in een natuurgebied. Wie de drukte van de watervallen van Co wil opzoeken is er zo komen (10 a 15 minuten per auto), maar wie de rust van de naaldbossen zoekt kan zo vanaf
het hotel de natuur op gaan zoeken. Het hotel biedt overnachtingen tegen een zeer laag tarief, 600 BEF ofwel EUR 14,88 per persoon per nacht (700 BEF, EUR 17,35 inclusief ontbijt). Naast overnachting, een restaurant waar men wat kan drinken, een ontspanningsruimte met fitnesapparatuur en dergelijke, biedt het hotel ook de mogelijkheid om per vereniging of groep de accommodatie af te huren zodat er zelf gebruik gemaakt kan worden van een zeer goed uitgeruste keuken. Deze groepsmogelijkheden gaan in vanaf groepen van 15 personen.

Wie straks in Wegnez naar de 100 km trail La Fagna Run wil (2 juni) of naar Spa-Olne (31 km) in april of Olne-Spa-Olne (63.3 km in november) kan bij dit hotel zeer goed terecht. Om eerlijk te zijn, de eigenaren spreken er beter Nederlands dan Frans, het zijn namelijk Maastrichtenaren.

Wilt u meer informatie of wilt u boeken:
Con en Jose Olislagers-lambermon
Mont Saint Jacques 18-19
4980 Trois Ponts
Belgie
Tel (vanuit Nederland) 0032 – 80 – 685 122

Binnenkort is boeken per e-mail of internet ook mogelijk. Voor info op dit moment:
http://www.sportitmagazine.com en dan klikken op de foto van Saint Jacques in de rechter reclame kolom.

Wij (Wilma Pauptit en Ton Smeets) hebben afgelopen weekeind het hotel mogen bewonderen, en we mogen zeggen dat we onder de indruk waren.

We overwegen om in de toekomst een vierdaagse loop daar te organiseren, waarbij daaglijks een marathonloop gehouden wordt. De naam die we daarbij voor ogen hadden was de klaverbladloop. Verwarrend is dat momenteel al een andere organisatie van deze naamgeving heeft vernomen en al de naam klaverbladloop is gaan gebruiken. Ons idee was namelijk om daaglijks vanuit dezelfde lokatie in een van de vier windrichtingen een marathon uit te zetten, en deze vierdaagse de klaverbladloop te noemen. Natuurlijk een klaverblaadje vier! Helaas heeft een andere organisatie reeds van deze planmnen vernomen en gooit roet in ons eten, maar een gepaste Franse vertaling zal alsnog de wind uit deze flauwe attack nemen.

Ook zijn er plannen om volgend jaar de Belgische marathon en ultracup prijsuitreiking in Saint Jacques te houden. Gelukkig eens in een andere windrichting dan het verre Gent in Vlaanderen, waar men via overvolle
autowegen op vrijdag avond naar toe moet zien te geraken. Voor veel Belgen zal het probleem thans opgelost zijn van de files in Antwerpen, daar men thans om 20:00 uur begint, maar veel Nederlanders zullen toch in Nederland al in de file staan voordat ze in Gent op tijd kunnen arriveren. Houdt de Belgische Marathon en Ultracup vast aan die vrijdagavond, dan zal dat probleem niet opgelost geraken. Maar bij Trois Ponts kunnen we in elk geval de lange reis -voor hen die ditmaal vanuit de Vlaamse provincies moeten komen- belonen met de mogelijkheid om er een sportief weekeind van te maken, waarbij men voor weinig geld kan overnachten en o[p zaterdag of zelfs zondag eens heerlijk kan gaan duurlopen in een nieuwe en uitdagende omgevening.

Ton Smeets