{u}{b}ETEN EN DRINKEN VOOR, TIJDENS EN NA DE WEDSTRIJD{eu}{eb}
In mijn verslag van Zolder maakte ik melding van misselijk en overgeven direct na de wedstrijd. Om meer over de oorzaken ervan te weten deed ik een oproep aan lopers met ervaring op langere afstanden om adviezen te geven over voeding en eten tijdens die wedstrijden.
Op die oproep hebben een aantal personen gereageerd, waaronder een aantal lopers met dezelfde of bijna dezelfde problemen:
– Ruud Jacobs en Rudy van Daele zijn zelf ook zoekende naar de juiste eet- en drinkformule voor resp. 100 km en 24-uur wedstrijden;
– Kees Versteeg en Mark Papanikitas hebben dezelfde problemen als ik: misselijkheid en overgeven, vooral bij wedstrijden verder dan de marathonafstand. Weliswaar niet altijd, maar soms vrij heftig.
De (mogelijke) oplossingen die werden aangedragen heb ik hieronder verdeeld in:
– wat te eten vóór de wedstrijd
– wat te eten en drinken tijdens de wedstrijd
– wat te eten en te drinken na de wedstrijd.
Alvorens een oplossing te vinden moet echter wel de oorzaak van het probleem in beeld worden gebracht. Via Theo Kuijpers kreeg ik van Gerrit van Rotterdam het volgende : natuurlijk is het last krijgen van een opspelende maag een combinatie van factoren: vermoeidheid, hoge snelheid, maar vooral een bijna lege maag die gaat samenkrimpen. Elke handeling geeft dan een snelle reactie aan die maag.
Opm. : Deze reden, een samenkrimpende maag, lijkt mij heel plausibel. Dat zou er voor pleiten zoveel te eten en te drinken dat de maag gevuld blijft, of denkt gevuld te zijn. Hoe? Dat weet ik ook niet.
De oplossingen die aangedragen zijn variëren sterk. Ik geef ze hieronder zo goed mogelijk weer en geef daar (ondeskundig) commentaar op.
{u}{b}Voor de wedstrijd:{eu}{eb}
Minimaal 3 uur voor de wedstrijd paar mueslibolletjes eten en veel drinken, vooral water. Geen zuiveldrank dit remt het functioneren van de maag en darm (Eric Sweens).
Enkele uren voor de wedstrijd eet ik, zoals iedere dag een vol bord Brinta pap en 2 krentenbollen. Vlak voor de wedstrijd drink ik nu twee pakjes van 200ml Nutricia Extran professional (Theo Kuijpers).
Voor de loop geen muesli eten, want dat verteert tijdens het lopen niet (Hans Thijssen).
Opm. : Zoals ik ook heb gemerkt verteert muesli tijdens het lopen niet goed.
Nu eet ik alleen voor de start nog enkele sneetjes wit brood met wat confituur. Vroeger at ik pannenkoeken en daar heb ik menig wedstrijden op gewonnen (Marc Papanikitas).
Opm. : Tot voor kort at ik ook pannenkoeken voor de wedstrijd. Misschien moet ik dat maar weer eens uitproberen. Overigens maakt het waarschijnlijk niet uit wat Marc eet, hij wint toch wel.
{u}{b}Tijdens de wedstrijd:{eu}{eb}
Zo min mogelijk suiker nemen tijdens de race en dit al in de training toepassen, dus tijdens lange duurlopen suikerinname afbouwen. Wel veel drinken, vooral isotone drankjes, eventueel gecombineerd met energieblokken met gecombineerde suikers. Op die manier wordt stofwisseling voldoende gestimuleerd en blijft insulineniveau het meest stabiel (Eric Sweens)
Opm. : Wellicht dat een deskundige zich eens kan buigen over het afbouwen van suikerinname gedurende de wedstrijd. Het lijkt mij dat het lichaam juist behoefte aan suikers heeft???
De combinatie met energieblokken met gecombineerde suikers lijkt mij tegenstrijdig met de afbouw van suikerinname tijdens de wedstrijd.
Tijdens lange duurlopen probeer je spieren, gewrichten en pezen te laten wennen aan de langdurige belasting en om de vetverbranding te verbeteren. Daarom drink ik tijdens lange duurlopen (3 uur of langer) alleen water. Zo af en toe een koekje, maar dat is meer voor het ‘lekkere’. Om het lichaam te dwingen vet te verbranden moet je, denk ik, tijdens lange duurlopen geen suikers o.i.d. nemen. Maar, of dat zo is,???
Tijdens de wedstrijd bestaat mijn drinken bijna hoofdzakelijk uit diezelfde Nutricia Extran voedingsdrank die ik ook voor de wedstrijd drink. Het is een voedingsdrank, dus drinken en voeding ineen. Tijdens de wedstrijd verder gewoon water, dat verdunt de voeding, die toch enigszins stroperig is, voldoende en lest de dorst. Alleen naar het einde van de wedstrijd wil ik ook nog wel eens een colaatje meepikken. Ik eet dus verder niet, moet ook niet nodig zijn (Theo Kuijpers die vroeger ook regelmatig last van zijn maag had, maar zijn problemen, met indirect advies van Gerrit van Rotterdam, heeft opgelost).
Hans Thijssen gebruikt tijdens de trainingen hetzelfde als in de wedstrijden om niet voor verrassingen komen te staan. E n wat hij gebruikt is het volgende: op de langere afstanden gebruik ik koekjes, ontbijtkoek, soep en zoute tuk, want je krijgt behoefte aan zout. Hans heeft slechte ervaringen met alleen zoetigheid, dus zout erbij. Tot de 100 km, zo is zijn ervaring, is Extran o.i.d. genoeg. Op een 24uur moet je dat aanvullen met zouten en mineralen.
Opm. : Hier komt zout om de hoek kijken. Ik kan me nog goed herinneren hoe lekker ik in Diever de bouillon na afloop van de marathondriedaagse en de 4 uur vond. Sinds die tijd neem ik steevast een thermosfles met bouillon mee (Naar Zolder overigens vergeten). En het is me steeds goed bevallen. Wellicht dat zout cruciaal is ??? Wie weet hier iets van???
{u}{b}Na de wedstrijd:{eu}{eb}
Direct na de wedstrijd drink ik gewoon wat er is , maar absoluut geen sportdrank.Het lijkt mij trouwens dat een stukje peperkoek of wafel geen kwaad kan. Maar bij warm weer zou je wel de voeding moeten aanvullen met af en toe een handje vol zoutjes. Maar ook dit heeft geen invloed op de maag (Theo Kuijpers).
Kees Versteeg had ook altijd last van misselijkheid na een marathon maar heeft daar het volgende opgevonden: meteen aan de, liefst gebluste, cola. Volgens een vriendin van hem gebruiken stewardessen cola bij luchtziekte.
Opm. : In Zolder riep alleen het denken aan drinken al braakneigingen op. Maar het is het proberen waard.
Ruud Jacobs verwijst ook naar de site van Edwin van der Loop. Op de wedstrijddag ziet zijn eet- en drinkgedrag er als volgt uit.
Laatste maaltijd 3 à 4 uur voor de wedstrijd gebruiken
Tot aan de wedstrijd drinken. In de laatste minuten voor de wedstrijd nog 1 à 2 bekertjes water / dorstlesser gebruiken. Wanneer je snel last hebt van je darmen tijdens de inspanning dan alleen dorstlesser gebruiken.
Probeer in de wedstrijd 150 – 250 ml water of isotone dorstlesser per kwartier te gebruiken.
Na de wedstrijd 1 bidon koolhydraatrijke drank gebruiken en goed drinken, ongeveer 1 uur later een koolhydraatrijke maaltijd gebruiken
Opm. : Is allemaal heel verstandig, maar redelijk algemeen. Want wat drinkt Edwin tot aan de wedstrijd, water? En dorstlesser bij een zwakke maag, wordt daar de isotone dorstlesser mee bedoelt??.
Al met al zijn er heel wat oplossingen aangedragen, maar op de keper beschouwd lijkt het meer dan het is. Bovendien zijn er ook nog wat vragen op te lossen (zie de ???). Eén ding is me wel duidelijk geworden: ik ben beslist niet de enige met zo af en toe maagproblemen. Daarom ben ik wel benieuwd wat ervaren ultralopers eten en drinken bij een wedstrijd. Wat bijvoorbeeld drinken de eerste tien van Zolder voor, tijdens en na de wedstrijd. Veel lopers, waaronder ikzelf, zullen waarschijnlijk baat hebben bij het antwoord op deze vragen.
THEO DE JONG
VIRIDIS@planet.nl