“Ik heb genoten van een wonderschone en goed georganiseerde marathon.”

Vincent in de eerste Haarlemmermeer marathon.

PERFECT GEORGANISEERDE EERSTE HAARLEMMERMEER MARATHON

“Wat is er mooier dan het jubileum ‘150 jaar Haarlemmermeer’ te vieren met de eerste officiële marathon binnen de gemeentegrenzen”, las ik op de website. Ieder zich respecterende stad wil immers graag een fantastisch sportevenement organiseren. Uit ervaringen met andere grote steden blijkt dat stadmarathons enorme publiektrekkers zijn. Haarlemmermeer heeft het jubileum aangegrepen om zijn ambitie bij te stellen. Het hoopt op vele toeschouwers, spektakel en aandacht. Wat verkeren wij lopers toch in een bijzondere positie, dat wij daar onze bijdrage aan mogen leveren!

Hoe heb ik deze eerste editie ervaren? Ondanks dat op dezelfde dag, voor mij een stuk dichterbij, de Maas en Waalse Dijkenloop gehouden wordt, valt de beslissing toch op Hoofddorp. Vorig jaar mei zijn de familie Hendriks, Carla en ik enkele weken op Aruba geweest i.v.m. de 75 km loop. Elkaar weer eens zien, herinneringen ophalen, samen wat eten, met natuurlijk de marathon als hoogtepunt. “Alles wat ‘onder’ woont zal wel voor de andere marathon kiezen”, hoor ik iemand zeggen.

Het plein waar de inschrijving, start en finish plaatsvindt, heerst volop bedrijvigheid en is opgesierd met een luchtkussen. Er wordt veel jeugd verwacht. Er is ook nog een halve marathon, 10 km en 1 km. Er zijn een kleine 150 deelnemers op de marathonafstand afgekomen, die uit 1 ronde bestaat.

Het is fraai zomerweer, minimaal 25º. Velen vinden het te heet, ik vind het ‘mijn’ weer, d.w.z. dat hogere temperaturen mijn humeur en daardoor mijn prestaties verhogen. Omdat het vanaf het begin lekker gaat, kan ik zonder moeite de omgeving in me opnemen. We lopen niet alleen door vele dorpskernen rond Hoofddorp, maar ook door rustige buitengebieden, waar waterpret, zonnen en kamperen de krachtsinspanningen zijn. Omdat het de eerste marathon is kijkt het weinige publiek bewonderd, soms ook verwondert hoofdschuddend naar de zwoegende atleten. Van ultraloper Cees v d Woude kan dat niet gezegd worden. Het doet me goed dat ik hem zowel bij de start, finish als onderweg in Nieuw-Vennip weer in goede gezondheid zijn loopmakkers zie aanmoedigen.

We lopen over, overigens uitstekende beveiligde, wildroosters. Al na 5 km bevinden we ons tussen de schapen en kunnen we hun keutels in dit polderlandschap niet ontwijken. Deze marathon biedt ons fantastische variëteiten, echt prachtig om dit in een stadsmarathon te mogen beleven. We lopen en passeren 3 prachtige bruggen, die me aan de Erasmus brug in Rotterdam doen denken. De verzorgingsposten zijn uitstekend voorzien van water, sportdrank en banaan. De halve afstand gaat in 1.55. Werkelijk een leger van vrijwilligers wijzen de weg. Bovendien zijn bij elke wegafslag duidelijke aanwijspijlen geplaatst.

In het tweede gedeelte, als alleen de marathonlopers nog actief zijn, geniet ik van de rust, de fraaie omgeving, het stralende zomerweer met af en toe een verkoelend tegenwindje. Het veld is aardig uit elkaar getrokken, je loopt alleen en ergens in de verte ontwaar je een andere loper. Rond de 30 km voel ik me zo goed dat ik grotere stappen neem en daardoor versnel. Het akelige, achterbakse en gemene achilles peesje gunt me deze versnelling niet. Weer die verdomde pijn die heviger wordt. Als ik terugschakel naar mijn normale, kleine pas, stemt het peesje toe en laat zich niet meer gelden.

Voor mij als Brabander, alleen bij reizen aangewezen op Schiphol, is het fascinerend te zien hoe vliegtuigen op de startbaan snelheid maken en vervolgens van de grond loskomen. Kilometers lang loopt het parcours langs de bedrijvigheid van het vliegveld, de herrie neem je maar voor lief. In de laatste 10 km ben ik vele lopers gepasseerd die moeite hebben de hitte te trotseren. Zelf loop ik een vlakke race en finish in 3.50.47. Ik heb genoten van een wonderschone en goed georganiseerde marathon.

Zijn mijn ervaringen alleen maar positief? Nee, 22,50 euro inschrijfgeld is aan de hoge kant. Zeker als je een hoofdsponsor zoals ING en nog een vijftiental subsponsors hebt kunnen contracteren. De 3 eerste mannen en vrouwen krijgen een prijs. Er zijn geen categorieprijzen. (ter vergelijking: juli Almere, 5 euro, bekerprijzen alle categorieën, ook een medaille als herinnering). Ik weet wel dat deze materiele dingetjes maar bijzaak zijn. Toch wekt dit wrevel bij de loperschare die regelmatig wedstrijden bezoeken. Zo ook bij de inschrijving, de 20 eurocent toiletkosten die ze vragen als je nota bene in het bijbehorende restaurant als klant hun koffie gebruikt. Of zijn de gratis openbare toiletten op het plein daarvoor bedoeld?

Dat neemt niet weg dat ik de Haarlemmermeer marathon als heel prachtig evenement ervaren heb. De organisatoren hebben er alles aan gedaan om lopers een fraai parcours voor te schotelen, waar alles tot in de puntjes geregeld is.

{i}Vincent Schoenmakers{ei}