Hoge verwachtingen voor EK 100 km

Ook de weersverwachtingen zijn gunstig.

Met vijftien landenploegen bij de mannen en zeven bij de vrouwen is het Europees kampioenschap 100 kilometer goed bezet. Voor Nederland heeft Wim Epskamp afgezegd, zodat Nederland noch een mannenploeg noch een vrouwenploeg heeft weten samen te stellen. In totaal staan tien Nederlanders -Wim Epskamp nog meetellend- op de startlijst van de voorinschrijvingen.

Voor België is het tevens nationaal kampioenschap. België heeft zowel een mannen als een vrouwenploeg voor het EK 100 kilometer. Inclusief de open race telt België 57 namen op de lijst met voorinschrijvingen.

Ook dit jaar zien we geen Luxemburgers in Torhout, en dat ondanks dat het een EK is. Luxemburgers hebben blijkbaar toch de traditie om in juni liever de 100 kilometer van Biel te lopen, en wellicht is dat niet zo verwonderlijk. Luxemburg heeft nog nooit een nationaal team ultramarathon afgevaardigd naar een internationaal kampioenschap (noch op de 100 kilometer, noch op de 24 uur). Vanuit Luxemburg naar Biel is het ruim vier uur rijden met de auto; naar Torhout kan men op vrijdag middag op een soortgelijke reistijd rekenen.

De totale lijst met voorinschrijvingen telt 188 namen; 98 voor het EK en 90 in de open race (en Belgisch kampioenschap).

Wat het weer betreft ziet het er beslist niet verkeerd uit. De maximatemperaturen liggen rond de 20 graden; de minima rond de 10. Met de start om 20:00 uur zal echter niemand met de maximumtemperatuur geconfronteerd worden. Er waait een matige wind uit noordwestelijke richting. Als de temperatuur zakt richting de tien graden zo rond een uur of vier in de ochtend (dus voor hen die acht uur of langer lopen), ontstaat er kans op ochtendnevel. Daaruit mag u concluderen dat de luchtvochtigheid hoog zal zijn. Gezien het tijdstip is het aan te raden om deze 100 kilometer behouden te starten. Wie in de loop van de nacht moet gaan wandelen koelt extra af, als de temperatuur is gezakt.

Daginschrijvingen zijn nog mogelijk op vrijdag 16 juni tussen 17u00 en 19u30 in de stedelijke sporthal te Torhout. Er worden beslist nog na-inschrijvingen verwacht.

Ton Smeets