Een wedstrijd voor Dwarslopers

Jo Schoonbroodt in Dwars Door Drenthe Marathon.

Om weer eens iets anders te proberen stond dit weekend 2 keer een “Dwars Door” wedstrijd op het programma.Zaterdag de eenmalige Dwars Door Drenthe Marathon over een nieuw stuk autoweg (N361) vanaf de grens met Friesland naar Emmen, 600 deelnemers en de dag erna Dwars Door Hasselt in België. De lange reis (enkel 300km), op vrijdag, naar Drenthe vanuit Maastricht verloopt perfect met driver Simon Blok op de bok, totdat we 100m van de plaats van bestemming zijn. De afrit naar Hotel v.d. Valk in Emmen blijk afgesloten en bij de volgende afrit, bijna in Duitsland, zijn er geen omleidingborden. In het half donker zoeken we in het veengebied naar ons overnachting adres en er is geen turfsteker te vinden die ons op het juiste spoor kan zetten. Na wat omzwervingen zien we eindelijk de verlichte toekan boven op het hotel en kunnen we na een lekkere maaltijd onder de wol.

Toen we op de wedstrijddag de opstapplaats van de bussen zochten was al snel duidelijk dat we met een beginnende wedstrijdorganisatie te maken hadden. Zonder aanwijsborden is het moeilijk zoeken en eenmaal in de bus naar het startpunt moest de motoragent steeds de dranghekken van de afgesloten N361 verplaatsen om een doorgang te creëren. We worden 42,2 km verderop afgeleverd, nabij Hoogersmilde, waar midden op de autoweg, in de middle of nowhere, een startstreep is getrokken. Het is koud en winderig op dit open veld, dus lopen we nog even de oprit af ons om bij een tankstation binnen te warmen.

Bij de start vertrekken we eerst 2km in de tegenovergestelde richting. Tot het keerpunt op de autoweg hebben we wind in de rug en loop ik in de kopgroep die bestaat uit 6 lopers (o.a Jan Venhuizen, Andre Plette, Edward de Ruiter) waarvan er 3 een Run2Day outfit aan hebben (Groningen-Arnhem-Maastricht). Na de draai van 180 graden is het heel andere koek en blaast er een schrale oostenwind vol in het gezicht (5km in 18.48).Mijn plannen voor een snelle tijd kunnen in de ijskast en ook het aanvangstempo lijkt me net iets te snel. De kopgroep laat ik bij de drankpost gaan en het ziet er naar uit dat dit een hele lange (37km) solo loop gaat worden (10km in 38:27). Op de lange rechte stukken zie ik de zwaailichten bij de kopgroep steeds voor me en het verschil wordt maar langzaam groter (15km in 58:12). Grip is er genoeg op het nieuwe asfalt, hoewel de borden waarschuwde voor langere remweg en max. snelheid 100km. Ik voel me een Don Quichot die eenzaam tegen wind moet knokken en besluit wat vroeger met mijn bouillonblokje te beginnen om het 4uur cup-a-soup effect. De km tijden wisselen erg sterk bij aanwakkerende wind (20km in 1:18:34). Halverwege wordt het monotone beeld dat bestaat uit een recht stuk autoweg met een brede dubbele middenstreep verbroken door de startbanner boven de weg van de halve marathon wedstrijd. Er staat ook wat publiek die zich goed laten horen, weer eens wat anders dan de dom kijken koeien die tot nu toe het decor vormde.

Ik loop al vele km’s eenzaam op plaats 5 en er gloort hoop aan de horizon. Een klein stipje voor me wordt steeds groter en ik passeer uiteindelijk de loper van Run2Day Arnhem, die vervolgens gaat wandelen ondanks mijn aanmoedig om samen verder te gaan(25km in 1:38:24). Aan de zijkanten van de weg staan bij viaducten en afritten enthousiaste supporters die de loper moed geven. Een motor van TV Drenthe rijd naast me (30km in 1:58:37). Op een 4e plaats lopend probeer ik het tempo vast te houden maar ik voel dat de wind me langzaam sloopt (35km in 2:20:05). De km tijden zitten nu boven de 4 minuten en het laatste rechte stuk naar Emmen gaat het parcours omhoog (Hondsrug) en de wind voelt aan als een muur (40km in2:41:52). Aai, een eindtijd onder de 2:50uur is nu niet meer mogelijk. In de binnenstad van Emmen komt de tweede bocht van vandaag en passeer ik de laatste lopers van de halve marathon die gelijk met ons gestart zijn.

Na 2:50:23 zit mijn DDD marathon solo erop en mag ik als beloning 2km naar de kleedkamers lopen. De speaker vroeg wat me het meest bij was gebleven van de DDD marathon.Het antwoord: De verticale groene streep staat voorlopig midden in beeld als ik de ogen dicht doe.

Dat we met een organisatie te maken hadden zonder loopervaring blijk uit het feit dat er geen categorie indeling was boven de 35+, 95% van de deelnemers, en ik, als 56jarige, naast de jonkies van 20jaar jonger als 3e op het podium stond. Dolf Jansen won de halve Marathon in 1:13:22.

Jo Schoonbroodt

Meer Jogger Jo info: http://www.jogger.tk