Ultra Tour de Liège – 64 km – 18 oktober 2009

Luc Lenaerts:”Ik kon bijna niet geloven dat ik in 7u en 11 minuten terug in Cointe stond!”

Met Polle Celis had ik afgesproken om te carpoolen vanuit Geel Oost, dus op deze frisse zondagochtend rond zes uur begint daar onze schitterende loopdag. Op een uurtje staan we aan het plaine des sports in Cointe, Luik . Het is er erg mistig en rond het vriespunt. Neen , ik heb geen lange broek mee en ook neen, geen hemdje met lange mouwen of handschoenen…Het gebrek aan ervaring speelt me weer parten of is het gewoon mijn ongeduld de dagen voor de loop om toch maar zo snel mogelijk en met zo weinig mogelijk “denkwerk” aan de start te geraken…Dus in een redelijk zomerse uitrusting zal ik de start nemen, maar het stelt me wel gerust te constateren dat ook Wouter Haemelinck zo start. Het moge een teken zijn …Als de snelheid gaat bepaald worden door de uitrusting ziet het er goed uit voor mij.

Eindelijk om 8 uur de echte start van de herfst na een zomer met de nadruk op fietsen en in september een paar kortere trails van rond de 35 km (in Aywaille en Xoffraix) als opwarming. Edwin is er deze keer niet bij, hij likt nog steeds zijn wonden na de Ultabalaton . Maar dat komt goed, alles komt goed, altijd. Met dat idee starten we dus. Er waren een 140tal voorinschrijvingen . Best een mooi peleton moedigen. Peter (Goorts) doet zijn eerste trail en ik heb hem aangemaand om zeker niet sneller dan mij te lopen de eerste wedstrijdhelft (ik vertrek sowieso steeds te snel: ge zijt hevig of ge zijt hevig he) .
Ik vermoed bij hem iets meer intrinsieke aanleg dus momenteel moet dat voor hem wel lukken. Dus de eerste uren brengen we gezellig samen zeverend door . Het gaat na de afdaling naar de Maasvallei richting bosgebied van Sart Tilman, waar we helaas tijdens en na de klim niet getrakteerd worden op mooie vergezichten omdat de mist en nevel echt wel hardnekkig blijven hangen. Ik krijg naderhand op het lange stuk over het fiets/voetpad langs de Ourthe terug richting Luik al serieus last van stijve poten door de lange vlakke stukken .In mijn hoofd beginnen zich bijgevolg al een aantal doemscenarios af te spelen . We lopen infeite op dat moment al wat te vlot want we komen aan de eerste bevoorrading na 21 km door in amper twee uur.. het moet wel gezegd dat dit eerste deel zeker niet superzwaar was . Peter wil duidelijk nog wat sneller en na de bevoorrading in Beyne Heusay loopt hij van me weg . Ik zal hem enkel na de aankomst terugzien . Hij verdwaalt helaas ergens een stuk ( bij een eerste ultratrail is dat een must, ik heb het ook zo aangepakt …) en zal zo achter mij terecht komen plus uiteindelijk natuurlijk nog een stuk vertragen. Zoals voorspeld en verwacht.

Na Beyne Heusay eerst nog een lang stuk fietspad, weliswaar in het groen en dan komt stilaan het zwaardere werk eraan . Op en af door bosjes , langs padjes en weiden naar Jupille en naar de Maasoversteek. Om zo de andere kant van Luik te gaan bezichtigen. Ik kijk ernaar uit want in de vallei krijg ik echt een eerste inzinkinkske en moet ik effe wandelen om wat te eten en mijn lijf laten te bekomen. Het komt vrij snel goed met de stijve knoken en met frisse moed beginnen we aan de opeenvolging van terrilbeklimmingen . Dat heb ik veel liever : constant op en af zodat de spieren geen tijd krijgen om te gaan verstijven. Ik blijf ook naar goede gewoonte constant fotootjes (zie link) maken, zo hou ik de geest ook alert gefocust op de mooiste groene hoekjes van Luik . Een mens hoeft niet altijd ver weg te gaan om een reisgevoel op te wekken. Ik voel me heel de dag in het buitenland, en dat op amper op 100km van huis. Het is boeiend om een stad als Luik, waar je toch regelmatig passeert richting Ardennen of zuiden , eens op een andere manier te leren kennen.

Op de citadel aan km46 de tweede bevoorrading en daar neem ik uitgebreid de tijd om een massa aan peperkoek en banaan binnen te spelen . Ik let niet op hoe en wat ik eet want ik heb toch al de hele dag buikkrampen en zal zelfs twee keer de bosjes moeten induiken voor wat darmverlichting. Plus een vijftal plasstops … . Mijn lijf is blijkbaar danig ontregeld door de , ik geef het toe, niet alledaagse vorm van koolhdraatloading de dag ervoor… Ik bracht van de bakker zes rijstaartjes mee en een rozijnenbrood…en niet te vergeten … ik at die dag ook nog een lekkere vettige frit op … onverantwoord ? Tja, ik hou wel wat van risicos…Maar Polle Celis heeft natuurlijk meer dan gelijk : ge moogt de dag voor een wedstrijd nooit uw dieet veranderen hehe. Maar mijn goesting was op zaterdag groter (en vooral sneller) dan mijn verstand. Dat overkomt me wel eens meer in dit leven…

Mijn darmen hebben het dus geweten, maar mijn energiepijl bleef wel de hele race goed en na de laatste bevoorrading vind ik zelfs mijn 17e adem waardoor ik amper moet wandelen en nog een aantal medetrailers remonteer in de ultieme 10km, tot mijn eigen verbazing. Ik kan bijna niet geloven dat ik in 7u en 11 minuten terug in Cointe sta, waar ik op voorhand al tevreden zou geweest zijn met 8 uur.. Ik ben vooral blij, gezien mijn beperkte trainingsomvang , met het feit van zo een trail te kunnen uitlopen zonder restletsels . Waar ik in de uitslag terechtkom zullen we zien als alles een dezer dagen online komt, maar is dat allemaal van belang ? Wouter wint in een tijd van iets boven de 5 uur… Van welke planeet komt die man ? Polle is een kwartier voor me en Peter geraakt ook binnen de 8 uur binnen. En dat is een geweldige prestatie voor een eerste ultra !

Ik heb weer genoten van een perfekte dag verwonderd rondlopen in stukken natuur die ik nog niet kende . Aan Eric en Roger een dikke proficiat met deze geweldige trail en binnen twee jaar zullen we er terug zijn indien alle onderdelen er nog aanhangen ! Voor amper 12 euro een geweldige loop met daarbovenop nog een leuke sweater (met lange mouwen !! voor de volgende frisse loop, danku…) én een gratis lekker koud buffetje . Hoe krijgen ze het voor elkaar……

Luc Lenaerts

Voor de geinteresseerden : uitslag en fotos plus gelopen traject…

http://users.skynet.be/TITOU/UTL/main.html#info
http://picasaweb.google.com/lenaerts.luc/UltratourDeLiege2009#
http://plans.mercator1958.be/2009-UTL/2009 – Ultra Tour de Liege.htm