De Vlaamse Leeuw heeft nog klauwen in Schaarbeek

Spartathlon-loper Luc traint af op tartan en geniet onderweg o.a. van Marc Papanikitas (2u 37) en Conny Braeckman (3u 17), die de winnaars van de Pistemarathon 2009 worden

Zaterdag 17 oktober 2009 een dag als geen ander zij het dat de Pistemarathon van Schaarbeek geprogrammeerd staat. De wedstrijd waar Patrick Kloek zich thuis voelt door zijn jaarlijkse aanwezigheid maar tevens bekend voor de uitstekende sfeer onder de lopers en de prima organisatie op een parcours waar het wel heel moeilijk wordt om verkeerd te lopen ondanks dat er geen seingevers zijn. Voor de leuke som van € 12 of € 15 ter plaatse mag de bevoorrading als opperbest beschouwd worden, de drank wordt zelfs aangereikt door 2 sympathieke mensen en à volonté om de 400 meter. Door de crisis was er dit jaar geen prijzenpot voorzien maar er was desondanks kwaliteit aanwezig. De deelname in de M&U Cup heeft zeker een stevige duit in de zak gedaan qua deelnemersveld .

De start is om 10 uur en vrij onmiddellijk volgt een regenbui waarvoor gevreesd wordt dat dit wel eens de gehele wedstrijd kan duren. Gelukkig fout gedacht want hoe wisselend ons weer is bleek later door een stralend zonnetje. Niets daarvan trok Marc Papanikitas zich aan. Ik heb genoten van zijn aanwezigheid op de kleine ovaal, je blijft immers alle deelnemers zien. De snelle lopers komen met grote regelmaat voorbij en als iedereen de binnenboord vasthoud lopen de voorbijstekers wel een grotere ronde dan de rest. Met andere woorden hoe sneller je bent hoe langer de marathon wordt. Marc heeft de topsport verlaten maar daar was niet veel van te zien. De PM of MP kreet is en blijft uniek ook al verklaart Gert Mertens het ook stiekem al eens geprobeerd te hebben en het helpt.

Drie weken na de Spartathlon leek het normaal dat ik deze wedstrijd meedeed omdat ik er zin in had en niet zo zeer om te komen presteren. Een rustige start maakte dat ik in het spoor van Limburgs knapste Henk Sipers liep. Meteen was ik ooggetuige van een Benelux primeur. Henk deed vandaag de eerste marathon op zijn vijf tenen schoenen en de tartan baan was daarvoor dan ook ideaal. Ronden lang liep ik te staren naar het afwikkelen van die schoenen. Mij lijkt het alsof de voetafwikkeling vrij naturel verloopt en mogelijks daardoor minder geschikt voor overproneerders of oversupineerders . De producent zal dit misschien wel weerleggen en ik heb ten slotte geen enkele ervaring. We laten Henk daar zelf over schrijven. Verder lijkt het erop dat de voet verder afrolt tot aan de tenen in vergelijking met de loopschoen en daardoor komt de voet bij de afzet achteraan mogelijks een stukje verder. Dit vermoed ik eerder door het feit dat ik tot mijn grote spijt en ergernis meerdere malen de hiel van Henk raakte. Daarvoor nogmaals mijn excuus Henk. Uiteindelijk kreeg ik terecht het verzoek om een ander slachtoffer te zoeken. De vijf tenen schoen is in elk geval een training voor de kuitspieren want Henk zijn kuiten zien er super getraind uit.

Aan de heerschappij van Marc P was niets te doen. Met een 2u37 kwam een mooie winnaar over de finish en kunnen we gelukkig besluiten dat we Marc nog niet kwijt zijn. Daarachter nog 6 atleten onder de 3 uur die stuk voor stuk deel uitmaken van de Belgische ultratop. In volgorde Lucien Taelman, Gert Mertens, Phillippe Michel Panza, Renaat Moyson en Peter Palmans. In meerdere stemmen herkende ik het West-Vlaams vandaag. Zo ook de Vlierzeelse Conny Braeckman, een niet onaardige verschijning op de baan. Conny deed het terug vandaag zoals zo vaak. De kleine soepele pas hield haar in de buurt van Leo Pardaens of omgekeerd is ook mogelijk. Met 3u 17 liep Conny geen PR maar terug een eerste plaats in een mooie tijd. Dora Vandewaetere, ook uit de kustprovincie , liep naar 3u 35 en een tweede plaats. Het was gewoon “up” op het einde.
Ondanks het gemis van een aantal bekende gezichten kijk ik terug op een geslaagde dag en als het nog eens regent dan heb ik tenminste een paraplu van de Lijn.

Luc De Jaeger-Braet
( luc.de.jaeger-braet pandora.be )