Jannet Lange en Lex de Boer winnen Herfst Marathon 4-daagse bij Spier en Lhee.

Marathonman Lex de Boer en Superwoman Jannet Lange in actie op de Drenthse heide.

Vorig jaar hadden we een Herfstmarathon 3-daagse bij Spier en een week later nog een Herfstmarathon op het Lheederzand bij Lhee. Dit jaar vielen de herfstvakanties van het noorden en het midden van het land samen. Zodoende vielen dit jaar alle marathons in dezelfde week in de herfst samen en hadden we nu dus een Herfstmarathon 4-daagse.

Jannet Lange volbracht deze zomer al een marathon 7-daagse in het Tsjechische hooggebergte en een marathon 10-daagse op de Hondsrug bij Gieten. Jannet was dan ook voldoende getraind en eindigde bij alle 4 marathons als eerste dame en daarmee won ze deze marathon 4-daagse. Ineke Scheffer was de tweede dame die alle 4 marathons volbracht met een hele sterke laatste dag.

Bij de heren won Lex de Boer de 4-daagse, Lex eindigde bij 3 van de 4 marathons als eerste. De laatste dag werd gewonnen door Egbert Top uit Tolbert welke maar een dag kwam meelopen. Acht lopers volbrachten alle 4 marathons, waaronder Roman Asayevich, een atleet uit Wit-Rusland.
We hadden drie verschillende parcoursen uitgepijld in de bossen en langs de heidevelden van het prachtige Dwingelderveld bij Spier en eentje over het Lheederzand bij Lhee.

Vanaf volgende zomer gaat het Nationaal Park Dwingelderveld bij Spier op de schop. De rust van het grootste natte heidegebied van Europa wordt drie jaren verstoord met de omvorming van het Noordenveld, een voormalige landbouwenclave in het hart van het Dwingelderveld. De jarenlang door bemesting verrijkte bovenlaag wordt dan afgegraven.

Na het afgraven van de voedselrijke toplaag komt op het oorspronkelijke, heel lichte reliƫf de heide weer terug. en onvoorstelbare hoeveelheid grond van pakweg 700.000 kuub komt vrij. Dat zijn 40.000 grote kiepwagens vol. De kans bestaat dat een deel van het te transporteren zand kan worden afgevoerd via buizen en een lopende band. Uit de vrijkomende grond verrijst langs de A28 bij Spier een geluidswal die ondanks alle autoverkeer de grote heide weer stiller maakt.

Ook komt er een ecoduct over de snelweg die het Dwingelderveld verbindt met het Terhorster Zand ten noorden van Spier. De mammoetoperatie kost zo’n 14,5 miljoen euro, waarvan het leeuwendeel als Europese subsidie binnenkomt. Het project omvat dus het afgraven, aanleggen van een geluidswal, fietspaden, parkeerplaatsen en picknickplaatsen, ingrepen in de waterhuishouding, enzovoort
en moet rond 2014 zijn afgerond.

Dit betekent dat we de komende jaren hoogstwaarschijnlijk geen marathon meerdaagsen bij Spier meer kunnen organiseren i.v.m. zwaar werkverkeer, pijpleidingen en afzettingen in dit gebied.
In januari organiseren we bij Spier nog wel een Wintermarathon en in maart nog een vervroegde Kluften marathon 2-daagse. Een Herstmarathon volgend jaar oktober op het Lheederzand bij Lhee zal waarschijnlijk ook geen problemen opleveren omdat het Lheederzand buiten het gebied ligt wat binnenstebuiten wordt gekeerd. Voorlopig zijn we aangewezen op de bossen bij Anloo en Gieten.

Ronald Kwint.

De volledige uitslagen van de Herfst Marathon 4-daagse en foto’s staan op onze website.
organisatie: DFW Runners
website: www.dfwrunners.nl

Naschrift redactie:
Ook op Ultraned zijn de uitslagen van de marathons verwerkt, inclusief het eindklassement van de 4-daagse.