Lopen met Dolf Jansen

Kees van de Wetering traint met Dolf Jansen, ‘s Nederlands snelste cabaretier op de marathon.

Lopen met Dolf Jansen

Vandaag had ik een bijzondere training. Ik mocht met nog 20 andere hardlopers lopen met Dolf Jansen! Ik had een prijsvraag gewonnen van de ANWB. Ik keek er erg naar uit, het leek me geweldig. Lopen met de snelste cabaretier van Nederland. Hij loopt de marathon rond de 2.30 uur!! Erik, loopmaatje uit Ruinerwold had ook gewonnen (volgens mij won iedereen die meedeed, hahaha) en haalde ik eerst op. We kwamen op tijd in Drachten aan. Het was nog even spannend want ik kwam in 6km file terecht. Maar nog ruim op tijd kwamen we er. Er waren al wat lopers en tegen half 4 kwam Dolf ook. Jemig, wat een afgetrainde kerel zeg. Hij was erg vrolijk en had tijd voor iedereen. Met ongeveer 20 personen begonnen we op de atletiekbaan van av Impala en maakte eerst een rondje op de baan voor de fotograaf.

Daarna gingen we op pad door de prachtige bosrijke omgeving richting Beetsterzwaag. Eerst ging het in een rustig tempo van ca. 12km/uur, maar na een kilometer of 5 ging het tempo omhoog richting 14km/uur. Dat ging zo door tot een km of 10. Er waren toen al een aantal afvallers. Mijn hamstrings deden het goed, ik had weinig last. Het voelt anders en dat is een goed teken!! Rond de 10km werd het tempo nog verder opgevoerd en ik kreeg het toch wel lastig. Tegen de 15km/uur. Bij zo’n 12 km moest ik er echt af. Ik zag ze daarna hard van me af lopen. Erik kon wel mee en hij gaf later aan dat ze tegen de 16-17km/uur liepen! Ik vond het een geweldige belevenis. Dolf was erg aardig. Praatte met iedereen en was overwegend rustig. Heel anders dan het drukke podiumbeest zoals de meesten hem kennen. Maar wat kan hij lopen zeg! Geweldig!! We liepen door het prachtige gebied van de golfbaan bij Beetsterzwaag. Ook kwamen we nog langs het Koetshuis bij Beetsterzwaag. Beroemd geworden door de formatie van het 4e kabinet Balkenende in 2007. Na de loop was er mogelijkheid om wat foto’s te maken met Dolf. Daarna ging Dolf snel naar zijn hotel, dineren en soundchecken voor de voorstelling van vanavond in Drachten. In totaal liepen we 14,5 km. Het weer was perfect. Zonnig en 14 graden.

Na nog even lekker gedoucht te hebben reden we met een leuke herinnering aan Dolf weer naar huis. Het was een gezellige middag. Leuk om weer andere lopers te ontmoeten en weer in een andere omgeving te lopen. Hoewel, helemaal onbekend was de omgeving niet voor mij. Vanuit mijn beroep heb ik jaren in Drachten gewerkt. En sportief heb ik in de periode 1990-1995 vele triatlons en run-bike-runs in Drachten afgewerkt en herkende weer diverse mooie plekjes.

Kees van de Wetering