Berenloop Terschelling komende zondag 8/11

Volgens een persbericht van de organisatie hebben bijna 800 lopers zich ingeschreven voor de hele marathon en ruim 3700 voor de halve marathon

Persbericht

BERENLOOP TERSCHELLING ZONDAG 8 NOVEMBER

Op zondag 8 november 2009 vindt de Berenloop Marathon plaats, dit jaar alweer voor de dertiende keer. Er hebben zich ruim 4.500 lopers ingeschreven, waarvan bijna 800 het aandurven om de hele marathon te lopen. Hiermee is de Berenloop het grootste hardloopevenement van Friesland, ondanks het feit dat er rond de datum van de Berenloop een aantal andere grote marathons worden gehouden zoals Amsterdam, Eindhoven, Athene en New York. De Berenloop wordt georganiseerd door de Stichting Evenementen Terschelling en SV Friesland.

Een belangrijke verandering ten opzichte van vorige edities van de Berenloop is de aanpassing van de starttijden. In de afgelopen jaren kwam het regelmatig voor dat de snellere lopers op de hele marathon terecht kwamen in de drukte van de halve marathon, wat van invloed was op een eerlijk wedstrijdverloop. Om de lopers op de hele afstand meer ruimte, en dus ook meer aandacht te geven, start de halve marathon nu eerst, om 12.00 uur. Ruim een half uur later, om 12.35 uur, klinkt het startschot voor de hele marathon.
Het strand ligt er op zich redelijk bij, maar vlak onder de duinen is het behoorlijk zwaar. De lopers zullen dus op zoek moeten naar de ideale looproute en dat is meestal niet eenvoudig.

Voorafgaand aan de hele en halve marathon wordt er ook dit jaar op zaterdag de Breakfastrun en op zondagochtend een jeugdloop georganiseerd. Voor deze jeugdloop hebben zich inmiddels al ruim 250 kinderen aangemeld.
Dat het evenement ook een sportieve aantrekkingskracht heeft op de eilander bevolking blijkt wel uit het feit dat maar liefst 170 deelnemers op de hele en halve marathon afkomstig zijn van Terschelling.

Er staan dit jaar weer diverse sterke lopers aan de start, zoals de nummer 2 van afgelopen jaar, Chris Hemstede, die het dit jaar zonder de nummer 3 van vorig jaar (zijn broer David) moet doen. Stefan van der Pal uit Leeuwarden heeft aangegeven zich ook sterk te voelen, dus zal hij er alles aan doen om in ieder geval in de buurt van Chris te blijven. Helaas heeft Mariska Kramer zich af moeten melden, zodat de strijd bij de dames op de hele afstand geheel open ligt. Bij de halve marathon wordt het een interessante strijd tussen o.a. Erik Negerman, Tom Bellord, Jan Venhuizen en Robert Steinmeijer en bij de dames tussen Mirjam Bijlsma, Bertha Bruggenkamp en Yvonne Kassenberg.

Ook vermeldenswaard is dat de financiƫle en fiscale adviseurs van PricewaterhouseCoopers met een grote delegatie naar Terschelling komen om, na o.a. New York en Chicago, dit jaar mee te doen met de Berenloop. Bovendien doen diverse toplopers van het Team Distance Runners (dat door PwC wordt gesponsord) mee op Terschelling, waaronder de nummers 4 en 5 van het NK-marathon in Amsterdam Robert Ton en Rens Dekkers en de na een blessure terugkerende Martin Lauret. Ook zijn de snelle dames Raika Lenaarts, Esther Schipper, Inge de Jong en Manon Kruiver van de partij.

Meer informatie op http://www.terschellingmarathon.nl
of bij Jouke Valk, tel. 0518-403587, e-mail info terschellingmarathon.nl