Bram van Rijswijk tweede in Olne-Spa-Olne

Een mooie tweede plaats voor Bram van Rijswijk in de 65 kilometer lange trailklassieker Olne-Spa-Olne, tussen een legertje Belgische specialisten.

Nadat eerder dit jaar Michel Buijck tweede werd in de Ultra Trail la Roche, verraste Bram van Rijswijk afgelopen weekend met een tweede plaats in de Belgische trailklassieker Olne-Spa-Olne. En hij had mogelijk zelfs eerste kunnen worden als hij, terwijl hij aan de leiding lag, zich niet zo’n 2 km had verlopen. Maar foutlopen is natuurlijk altijd een reeël gevaar bij een trail, ’t hoort erbij. Olne-Spa-Olne werd gewonnen door de Belg Fabian Magnee in 5.40.50. Bram van Rijswijk werd tweede in 5.48.51, voor Eric Brossard met 6.05.47. Dennis Vandenbussche die dit jaar Limburgs Zwaarste won werd vierde met 6.16.18. De tijden zijn wat minder dan vorige jaren maar dat zal te maken hebben met de omstandigheden. Het was kouder dan andere jaren. Bij sommige deelnemers bevroor de meegenomen camelback zelfs wat niet handig is in een wedstrijd met weinig verzorgingsposten!

Voor veel mensen is Bram van Rijswijk een onbekende. Bram is een van de lopers die onder begeleiding van Luc Krotwaar zich aan het voorbereiden is op het ultralopen. In die groep zitten naast Bram en Luc zelf, o.a. ook Jeroen Romeijn en Marco Tramentino. Luc Krotwaar noemt Bram van Rijswijk als de meest getalenteerde potentiële ultraloper van de groep. Bram liep een marathon van 2.40.40, op zich goed natuurlijk maar niet bijzonder. Wat wel bijzonder is zijn vijfde plaats in de Graubunden marathon, een zware bergmarathon. Bram schoof daar in de slotklim op van plek 13 naar de vijfde plaats. En hij kwam fris als een hoentje binnen. Het was in kleine kring al bekend dat Bram in 2011 ging debuteren op een ultra-afstand, maar hij heeft zijn debuut nu dus al achter de rug en dat was een mooi debuut. Volgens Jeroen Romeijn gaat Bram van Rijswijk de 6 uur van Stein lopen. We zijn natuurlijk allemaal benieuwd hoe ver hij daar gaat komen. Hij zou zich daar kunnen plaatsen voor het WK 100 km in Winschoten in 2011.

Bij de dames werd Jolanda Linschooten die vorig jaar won derde. Winnares werd daar de altijd erg sterk lopende Janick Delva in 6.37.21, voor Anne Favier in 7.13.46 en dus Jolanda Linschooten in 7.14.59. Opvallend was de vijfde plek van Lara Klaassen (7.25.11) net als Bram van Rijswijk een nieuw gezicht in ultraland. Lara won dit jaar de marathonafstand (43 km) van Transgrancanaria bij de vrouwen en eindigde daar als negende overall. Ze weet dus wat traillopen is. In 2008 liep zij de Mergellandmarathon in 3.09.08 dus met haar basissnelheid zit het goed. Ook opvallend was de relatief hoge klassering van René Bosch op plaats 34 met 7.02.11. René liep dit jaar ook mee in de 100 km van Winschoten (10.42.23), de Veluwezoomtrail (5.12.29) en de Eemmeerloop (4.52.48). Met die prestaties zat hij veel verder achter in het veld. Bij de mannen viel verder de naam van Wouter Hamelinck op op plaats 31, maar gezien zijn enorme prestatie in de Himalaya was het al bijzonder dat hij meedeed!

Ik heb de uitslag op Ultraned verwerkt. Omdat de nationaliteiten niet door de organisatie zijn opgegeven heb ik mijn uiterste best gedaan het allemaal goed weer te geven. Mochten er toch foutjes instaan dan horen wij dat natuurlijk graag. En we houden ons ook altijd aanbevolen voor verslagen.

Henri Thunnissen

Noot 1: Van Wouter Hamelinck kreeg ik door dat de tijden van dit jaar niet met die van vorige jaren vergeleken kunnen worden omdat er dit jaar over een bijna geheel nieuw parkoers werd gelopen. Op het forum van Ultraplatform merkte Wouter op dat als Bram van Rijswijk zich de techniek van het traillopen eigen maakt, Bram ook op de trail nog grote vorderingen kan maken.
Noot 2: Ik wil hier nog maar eens op dé Nederlandse site over traillopen wijzen: http://www.mudsweattrails.nl/ Veel liefhebbers kennen deze site waarschijnlijk al wel, maar het is voor iedereen de moeite waard om deze site eens goed te bekijken want je kan er alle informatie over trail/berglopen vinden. De site wordt beheerd door Marc Weening en Patrick Franken. Er worden door Mudsweattrails overigens ook clinics georganiseerd om de techniek van het traillopen onder de knie te krijgen.