A star is born in IJsselstein

Leuke sfeer kenmerkt de unieke pistemarathon in IJsselstein

“A star is born” schreef ik een viertal jaren geleden, nadat ik de eerste editie van de ’t Is voor Niks Marathon in Geldrop gewonnen had. En nee, ik had het niet over mezelf maar over deze prachtige natuurmarathon die toen slechts 13 finishers telde en naar mijn gevoel veel veel meer verdiende.

Met datzelfde gevoel zit ik ook nu weer. Afgelopen zondag won ik namelijk de tweede editie van de IJsselsteinse Skeelerpistemarathon. Het was mijn eerste kennismaking met deze unieke wedstrijd en ondanks het gigantische verschil tussen deze wedstrijd en de ’t Is voor Niks Marathon was er een opvallende gelijkenis: beide wedstrijden worden gedragen door een uitermate gedreven en sympathiek team van vrijwilligers en ze ademen een speciale sfeer uit die moeilijk in woorden te vatten is, maar die je moet voelen.

De ’t Is voor Niks Marathon is intussen van een pasgeboren baby uitgegroeid tot een flinke knaap met een verwachte 200 finishers voor de vijfde editie later dit jaar op 27 november.
De IJsselsteinse Marathon moet dit groeipad nog afleggen, maar al wie aanwezig was op de tweede editie zal het volmondig beamen: deze unieke marathon op de skeelerpiste van IJsselstein zal uitgroeien tot een wedstrijd die je minstens 1 keer in je leven moet gelopen hebben. En dat zou op termijn wel eens moeilijker kunnen blijken dan gedacht. Aangezien er jaarlijks maximaal slechts 100 startbewijzen toegekend worden, zal het zaak zijn om nagelbijtend achter je computerscherm te wachten tot het moment waarop de inschrijvingen geopend worden en je je kans kan wagen om 1 van de begeerde startbewijzen te bemachtigen.

Ik kijk alvast uit naar de derde editie en de volgende dosis van de speciale sfeer van deze wedstrijd.

Wil je al even proeven van de sfeer van deze wedstrijd neem dan zeker even een kijkje op http://ijsselstein.allesvan.nl/nieuws/detail/id/108956/De_IJsselsteinse_Marathon_2011 . Hier vind je een kort verslagje, heel veel foto’s (en niet alleen van lopers, maar ook van de optredens van o.a. enkele sambadanseressen!), de uitslagen van de verschillende wedstrijden en een filmpje. De moeite waard om even te bekijken.

Gert Mertens