Een mooie 6-uursloop met een prima winnaar!

Een verslag van organisator Ton Aker over de zes uur van de Haarlemmermeer.

Afgelopen zaterdag werd, onder een stralende hemel, de Run2Day Zes uur van de Haarlemmermeer gehouden. Wederom op de prachtige locatie van de Expo Vijfhuizen, het vroegere parkdeel van de Floriade 2002. Met uiteindelijk 40 solisten en 6 estafette-teams was het een gezellige dag. Doordat ik zelf in het voorjaar geen ultra’s meer loop, hebben we alleen Albert Meijer nog om persoonlijk bij andere wedstrijden te lobbyen, hetgeen hij gelukkig enthousiast doet. We maken echter ook een bewuste keuze in het klein blijven: we hebben de capaciteit niet om een organisatie als Stein en Steenbergen op ter zetten, hulde voor deze clubs, maar daarmee willen de ultra-atleten geen mindere wedstrijd bieden. Op het Floriadeterrein hebben we ook niet het snelste parcours uit het cupklassement, maar wel een originele! Check ook eens het Suske & Wiske boek, nr. 274: De fleurige Floriade en vergelijk die beelden met de foto’s van afgelopen zaterdag op het album van Rob van Tol: http://www.mijnalbum.nl/Album-JO3GSMU8 . Een absolute aanrader, bedankt Rob!
Dit jaar hadden we een aantal Belgische vrienden terug. De laatste jaren zaten we wat in de weg met kampioenschappen en wedstrijden in Belgie, maar dat kwam dit jaar blijkbaar beter uit. Een enkeling had zich zelfs de avond voor de loop reeds verschanst aan de grens van het park, om goed uitgerust aan de start te kunnen verschijnen, zonder er eerst 250 km voor te rijden. Het bleek een goede keuze….

Om 10 uur klonk het startsignaal en konden de lopers vertrekken. Het weer was gunstig: een zonnetje, 15 graden, wat wind en droog. Het parcours is afwisselend, een ronde van 2227 meter, met een hoogteverschil van ca. 20 meter in elke ronde. Er stond dit jaar een redelijk ervaren ploeg aan de start, want er werd door de meesten rustig gestart en men bleef ook mooi vlak lopen. De verzorging bestond uit water, sportdrank, cola en bouillon en er was meloen, sinaasappel, koek, drop, chips, banaan en zelfs broodjes kaas en ham. Na afloop was er een biertje beschikbaar. De ronden werden geteld en men kon bij de verzorgingspost op een laptop de eigen doorkomsten bekijken, met rondetijd, gemiddelden, grafieken etc.

De teams gingen serieus aan de bak, want er was een onderlinge strijd tussen de teams van de Belastingdienst en het team van de AVH moest minimaal de prestatie van collega’s van 2011 verbeteren. Willem Haverkort had met zijn squaws weer een verkleed team neergezet, die toch ook voor de serieuze afstand ging.
De eerste uren verliepen voor eenieder zonder problemen, met achtereenvolgens Gert Mertens (hij was de kampeerder), Michel Entius, Dave Boone, Wim Douw en Cor van Baar. Gert liep de eerste marathon ruim binnen de 3 uur en hij had toen al een ronde voorsprong. Hij liep zelfs nog in dezelfde ronde als het eerste team van AVH en liep voor de overige teams. Cor was de eerste die af moest haken na het marathonpunt; het zat er gewoon niet in vandaag. Waar Gert en Dave gestaag doorliepen (ook al was er een dipje bij Gert en twee paracetamolletjes bij Dave voor nodig), zakten Michel en Wim in. Wilfried van der Poel, Ferry van der Ent, Sjaak Bus, Nitish Zuidema en Ludo de Poortere haalden langzaam maar zeker in. Zij liepen allemaal in dezelfde ronde en bleven opvallend constant. Uiteindelijk waren Gert en Dave onbereikbaar voor de rest, had Wim net voldoende opgebouwd in de eerste helft om Wilfried voor te blijven en beslisten de andere mannen het in de restmeters. De dames gaven een zelfde beeld te zien: Katie en Ineke liepen zeer vlak hun rondjes, maar Ester Devilee en Monica Hille liepen toch een paar stappen sneller. Vooral Esther had een stevig tempo, maar Monica liep uiteindelijk het meest vlak en haalde haar een uur voor het einde in.
Monica won met 62.222 meter, voor Esther met 60.372 meter. Dave finishte sterk met 76.222 meter, maar van uitzonderlijke klasse was zaterdag Gert, die een nieuw evenementrecord vestigde en het record van Ivan Hoste verpulverde: Gert kwam tot 83.636 meter, een prachtig nieuw pr, waarmee we hem van harte feliciteren!!
De langste dag-afstand was voor het team AVH Bikkels met 87.080 meter. Dit staat tenminste weer een jaar, maar de 100 km-grens is nog ver weg.
De volledige uitslag is terug te lezen op de site: http://www.avhaarlemmermeer.nl
Na een warme douche, een gezellige prijsuitreiking en een tombola met voor elk van de solisten wat wils, keerde eenieder moe maar voldaan huiswaarts.

Ton Aker

NB. (noot Henri Thunnissen) Monika Hille liep met haar 62,222 km een nieuwe Nederlandse bestprestatie in de leeftijdsklasse W55. Die bestprestatie was al in haar bezit met de 61,296 km die ze in 2009 in Stein liep. Ook Anton Schuurman liep een nieuwe Nederlandse bestprestatie, maar dan in de M75 klasse met 52,387 km, waarmee hij zijn oude bestprestatie van 51,438 km uit Epe 2011 verbeterde.