Dé 50 van Assen: Het eerste jubileum!

Voor de vijfde keer alweer wordt op zondag 8 juli Dé 50 van Assen georganiseerd, een 50 km door het Asser bos. Voorinschrijving tot maandag 2 juli.

Op zondag 8 juli wordt voor de vijfde keer Dé 50 van Assen georganiseerd, een 50 km loop door het Asser bos. Vorig jaar werd in Assen de IAU Trophy Final gehouden, zeg maar het officieuze wereldkampioenschap 50 km. Sterke 50 km lopers en loopsters uit de hele wereld maakten er vorig jaar een echt spektakelstuk van, met de Keniaan Eliot Kiplagat Biwott (2.54.23) als winnaar en de Britse Emma Gooderham (3.17.30) als winnares. De toewijzing van de IAU Trophy Final was een beloning voor de goede organisatie in de jaren daarvoor. Op verzoek van de IAU werd er vorig jaar over een ander parkoers gelopen met meer verhard dan de jaren ervoor. De organisatie kreeg na afloop van veel lopers en loopsters signalen dat de oude route meer in de smaak viel. Daarom is er voor gekozen om dit jaar weer over het oude parkoers te lopen, een schaduwrijke route met veel onverharde bospaden. Dit parkoers van 5 km is Jones-Counter gemeten. Op de site van de wedstrijd http://www.de50vanassen.nl/ staat een 6 minuten durend filmpje waarin je een goede indruk van het te lopen rondje krijgt.

De inschrijving voor Dé 50 van Assen loopt goed, met inmiddels 50 inschrijvingen bij de solo lopers. Daaronder een paar opvallende namen. Zo doet Ida Verduin-Boone mee. Ida is weer terug van weggeweest en had een tijdje wegens omstandigheden het ultralopen op een lager pitje gezet. Ida is met een tijd van 3.58.43 de houdster van het parcoursrecord, maar Ida gaf aan dat ze nog niet zo lang in training is. Naast Ida Verduin-Boone staan ook Léonie van den Haak en Lydia Doornbos ingeschreven. Bij de heren heeft Jeroen Romeijn zich ingeschreven, hij wil Dé 50 van Assen gebruiken als trainingsloop voor de 100 km van Winschoten. Hij heeft gevraagd om door te mogen lopen na zijn finish van de 50 tot een afstand van 75 km. Dat is hem toegestaan mits hij binnen de gestelde limiet van 6 uur blijft, wat voor hem geen probleem zal zijn. (NB. Jeroen staat inmiddels niet meer op de startlijst en gaat de 100 km van Rodenbach lopen in plaats van die van Winschoten) Ook de broers Alfred en Bernard Roelen doen mee. Zij liepen vorig jaar in Assen tijden van respectievelijk 3.21.38 (Bernard) en 3.22.58 (Alfred). Zij profiteerden vorig jaar van de unieke mogelijkheid om eens in een absoluut topveld te kunnen lopen.

Dé 50 van Assen doet mee aan de Marathon- en Ultracup. De voorinschrijving loopt tot maandag 2 juli. De kosten voor deelname zijn 18,50 euro. Op de wedstrijddag zelf is na inschrijving mogelijk voor 20 euro. De start is om 10.00 uur op de atletiekbaan van AAC ’61. Zie voor alle informatie de website van de organisatie http://www.de50vanassen.nl/

Dé 50 van Assen heeft een nieuw organisatieteam. De afgelopen jaren waren het Henk Doorten en Nellie van der Made die de coördinatie op zich namen. Dit jaar zijn het Erik Kemp, Jan Prins en Frank Zondag die die verantwoordelijkheid op zich nemen. Gesteund door vele tientallen vrijwilligers hoop en verwacht ik dat zondag 8 juli voor alle deelnemers weer een geslaagde dag wordt.

Henri Thunnissen

NB. Inmiddels heeft ook Bart de Grove zich aangemeld voor de 50 km. Bart heeft een marathontijd van 2.37.15 staan en debuteerde in 2010 in Assen op de ultra met een tijd van 3.24.17. Daarnaast schreven Robert Boersma en Patrick Vandebeek zich in, lopers die in staat moeten zijn om onder in de 3.40 te lopen. Ook Mieke Hekkers staat inmiddels op de lijst. Mieke won vorig jaar de open wedstrijd in Assen in 4.18.01. Zij liep Assen toen als trainingsloop voor de 100 km in Winschoten. Mieke maakte dit jaar in Steenbergen een goed debuut op de 24 uur met haar 185,238 km.