Han ziet Abraham en viert met AbraHAN op 14 juli

Nog een nagekomen impressie van Luc de Jaeger-Braet

Stichting Ultraloop Stein had terug een reden voor een nummertje met de verjaardag van Han Frenken waarbij symbolisch de 50-jarige leeftijd van Han wordt ingewijd. Hoe mooier kan het nog om dit met een aardig loopevenement kracht bij te zetten. Bij Han zijn 50 jaar hoort immers een 50 km loop en dat met 50 atleten. Wedstrijdleider Jack Hulst zorgde terug voor een origineel parcours met slechts 2 lussen die rond de Maasvallei en het Julianakanaal slingerden. Als extraatje zat een Maasoversteek dwars door de Maas bij voorkeur zonder hulp en in nood met een zodiac boot. Het jaagpad en de pittoreske dorpjes als Berg a/d Maas, Urmond, Elsloo en Voulwammes zijn plekjes waar ik voor het eerst kwam.
Het goede doel is terug aanwezig en dit maal kreeg de Maag Lever Darm Stichting de donatie van de opbrengst zijnde € 1042.
Mooi, mooi ….

Was het schrikken voor de start toen die Limburgers ook nog begonnen te zingen. Het Maaskentj Volkslied kwam ten horen maar over wat het gaat zal ik de volgende keer misschien vragen. De winnaars werden al voor de start aangeduid daar moesten we ook niet meer aan denken. Jet Klomp (daarna in Nijmegen voor de Vierdaagse) die 4u 59’17 liep en Filip Detiège maakten de favorietenrol helemaal waar. Filip in een aardige 3u 37’11 en rekening houdend met de 2 overzetten kan je stellen dat Filip er flink de vaart in had. Met een 3de plaats wordt het voor Ghislain Dops het jaar van de laatste kans voor de Spartathlon, zo goed als nu liep hij de laatste jaren niet. Ook Han liep sterk, ondanks de beslommeringen die een organisatie mee zich brengen, met een 6de plaats in 4u 32’28.

Zelf was ik naar deze organisatie gekomen om te trainen in een mooie omgeving en omringd met bekenden. Zo liep ik een stuk op met veteraan Henk Sipers die een superdag had, want door een sanitaire stop was ik Henk en de overzetboot kwijt. Mijn nieuwe gezelschap was trouwens ook niet min. De hele route liep ik samen met Johan Bundervoet, Jacques Vandewalle en Lianne van Avesaath (die ik niet kende). Het werd nog iets pittiger naar het einde toe met de tegenwind en uiteraard de col de Maasbanda.

Dat de Belgische atleten sterk gewaardeerd worden in Stein blijkt nog maar eens als Han uitpakt met een lekker Belgisch frietje met mayonaise en een HAN-burger als toemaatje na afloop. Een meer dan geslaagde dag die helaas te weinig opvolging krijgt door andere jubilarissen. Met Han hebben we er een 50+ bij en dat hebben we tenminste geweten.

Luc de Jaeger-Braet
(f2hl.dejaeger hetnet.nl)

PS Zie voor foto’s:
http://www.everard-elsloo.nl/albums/AbraHAN%2050%20K/
http://steininbeeld.tumblr.com/

Er is ook een film AbraHAN 50 K online gezet op YouTube: