Voorbeschouwing 100 km Winschoten

Ondanks dat 2012 een jaar zonder groot kampioenschap is, staat er weer een interessant deelnemersveld aan de start bij de RUN. Helaas nog te weinig dames voor een NK. Inschrijving tot 30 augustus.

De inschrijving voor de 100 km is aardig op gang gekomen. Het is een jaar zonder groot kampioenschap, maar er hebben zich toch weer een paar toplopers gemeld. De RUN heeft een goede naam opgebouwd en lopers komen graag naar Winschoten. Zoals bijvoorbeeld Daniel Oralek die alweer voor de achtste keer komt. In 2004 en 2005 baarde hij met zijn tijden van boven de 9 uur geen opzien, maar in 2008 en 2010 won hij de 100 km. Oralek heeft een PR van 6.54.50 (2011) en loopt erg veel wedstrijden. Vorig jaar verraste hij met een vijfde plaats in de Spartathlon. Dit jaar loopt Oralek weer mee in de Spartathlon en is daar podium kandidaat. Ook Chad Ricklefs loopt dit jaar de Spartathlon. Chad Ricklefs met een PR van 7.01.00 doet voor de vierde keer mee in Winschoten. Ricklefs is in goede vorm getuige zijn 6.09 in de 89 km lange Comrades Marathon dit jaar. Een derde kandidaat voor de overwinning is de Hongaar Janos Zabari, die zijn PR van 6.52.31 liep bij het WK van 2007 in Winschoten.

De Portugees Manuel Machado heeft zelf aan de organisatie een PR op de 100 km opgegeven van 6.48.00, maar deze tijd is nergens terug te vinden op internet. Wel liep Machado al een aantal keren de Comrades Marathon en moet in staat zijn om een tijd van binnen de 8 uur te lopen. De Duitser Johannes Hasslinger liep vorig jaar zijn PR met een tijd van 7.29.01 en liep dit jaar voor het Duitse team bij het WK in Seregno een tijd van 7.42.30. De Zweed Philip von Rosen werd dit jaar tweede in het Zweeds kampioenschap in een tijd van 7.46.00. Het Zweeds kampioenschap was in de Lapland Ultra, een pittig parcours. Op een snel parcours als dat van Winschoten moet von Rosen sneller kunnen, zeker ook gezien zijn 84,274 km op de 6 uur. De Zwitser Thomas Frieden gaat in Winschoten zijn debuut maken op de 100 km. Frieden liep vorig jaar de 78 km lange bergloop de Swiss Alpine Marathon en liep dit jaar een 50 km in 3.16.36 en is daarmee een klant voor een tijd van onder de 8 uur. Die tijd van onder de 8 uur is ook de kwalificatie-norm voor Nederlandse lopers om voor Nederland uit te mogen komen tijdens een WK 100 km. Dave Boone was er vorig jaar dichtbij met een tijd van 8.04.41, gelopen op de baan in Deventer. Boone is met zijn leeftijd van 23 een belofte voor de toekomst. Robert Boersma kwam al eens uit voor Nederland tijdens het WK van 2009 in Torhout. Boersma heeft een PR van 8.11.25 staan. Rombout Breedveld werd vorig jaar tweede bij het NK in Winschoten in een tijd van 8.20.00. Deze 3 mannen zullen om het NK strijden, want Jeroen Romeijn loopt niet in Winschoten. Romeijn is vader geworden en kiest de komende periode voor kortere ultralopen waarvoor minder trainingsarbeid vereist is. Andere kandidaten voor een podiumplek op het NK zijn Ron Bakker, Wim Douw en debutant Michiel Diependaal.

Bij de dames lijkt een NK dit jaar niet te gaan lukken. Daar zijn goede redenen voor. Léonie van den Haak en Wilma Dierx lopen de Spartathlon en een combinatie RUN-Spartathlon is geen goede al kiezen lopers als Oralek en Ricklefs daar wel voor. Jolanda Linschooten, de Nederlands kampioene van vorig jaar, loopt de UTMB die 2 weken voor de RUN is. Mieke Hekkers loopt in het Nederlandse team op het WK 24 uur. Ria Buiten loopt op dit moment mee in de Trans Europe etappeloop van Skagen naar Gibraltar. Jannet Lange heeft in Steenbergen haar laatste NK gelopen. Als er in Winschoten dit jaar een NK was geweest met alle favorieten dan was ze wel aan de start verschenen, maar nu dus niet. Er hebben zich tot nu toe 3 Nederlandse dames gemeld, van wie Lydia Doornbos de beste papieren heeft met haar PR op de 100 km van 10.50.42. Na een wat mindere periode zet Lydia Doornbos weer goede resultaten neer. Hopelijk kan ze mee met de Deense Hanne Christensen. Christensen debuteerde in april met een tijd van 9.37.36 in de 100 km van Kopenhagen.

Ik blijf een optimist en vraag toch aan alle andere Nederlandse ultraloopsters om zich op te geven voor het NK 100 km. Het ultralopen bij de dames zit in de lift zowel kwalitatief als kwantitatief. Opgave voor de 100 km en het NK 100 km kan nog tot 30 augustus. Voor alle informatie zie de website http://www.runwinschoten.nl

De inschrijving voor de solo onderdelen verloopt naar wens, maar de opgave voor de estafette loopt wat achter op de verwachtingen. Juist die estafette is heel belangrijk voor een goede financiële basis en dus ook voor ons als ultralopers. Volgend jaar gaat de organisatie gericht werven in Duitsland om zo meer teams uit het grensgebied aan de start te krijgen. De RUN mag dan de oudste ultraloop van Nederland zijn, maar ook in zijn zeven-en-dertigste editie is de RUN nog springlevend.

Henri Thunnissen