De Bosbaan Marathon, 19 marathonvrienden, samen 4384 marathons!

Francis Spoelstra : ‘Een dag na de marathon had ik al 5 aanmeldingen voor volgend jaar terwijl ik nog niet weet of deel 2 er komt. Dus ook ik ben dankbaar deze dag samen met zo’n geweldige groep loopvrienden beleefd te hebben.’

Hoe een ideetje voor een wilde marathon rond de roeibaan in Amstelveen uitgroeide tot een bijzondere dag kunt u lezen in 16 reacties van de deelnemers en zien op de foto’s via de link onderaan deze pagina. Na de Engelenburg Marathon in Brummen is de Bosbaan Marathon mijn tweede wilde marathon die vooral dankzij de deelnemers speciaal werd.

Om in de vanwege warmte en vakanties lastige augustus maand een wilde marathon succesvol te kunnen organiseren was ik afhankelijk van de steun van de harde kern van marathonvrienden. Dat was een gokje maar ze kwamen allemaal. Marathonvrienden uit Groningen, Noord-Holland, Limburg en zelfs België was vertegenwoordigd door de sympathieke Louis Hufkens. Met enkele onbekende deelnemers samen werd vlot het maximale aantal inschrijvers bereikt.

Ruim voor de start ontstond al een gezellige sfeer van saamhorigheid. Omdat het met 30,5 graden iets warmer was dan gemiddeld in augustus werd de limiet naar 6 uur opgerekt waardoor de lopers hun tempo konden aanpassen aan de warme omstandigheden. Twee dames en 17 heren verschenen aan de start. De temperatuur op de Bosbaan bleef door het water enkele graden lager dan de rest van Amsterdam en ruim driekwart van het parcours van de ruim 5km lag in de schaduw. Maar warm was het. Er was een verzorgingspost die door twee dames werd bemand en er waren twee gemeente-fonteintjes op het parcours. Asics Benelux schonk de startnummers en Grand Café De Bosbaan voorzag ons kosteloos van vers water. Behalve de huisfotograaf hebben ook Annemarie Muetze en Ronald Kwint foto’s gemaakt en zij droegen ruim bij aan de gezelligheid bij de verzorgingspost, waarvoor dank.

Brigit vierde bij ons haar verjaardag en liep schijnbaar moeiteloos haar 14de marathon met startnummer 1414. Theo de Jong, de loper die veel respect afdwong door zich in het verleden ondanks medische tegenwind naar zijn 100ste marathon te vechten, koos deze zware marathon uit om na een periode van afwezigheid en ziekte een succesvolle comeback te maken en zijn totaal op 105 marathons te brengen. Willem Muetze had net als Gijs zojuist 9 ultramarathons op rij gelopen tijdens zijn eigen Zomer Meerdaagse maar deed toch mee en liep in een verstandig tempo naar marathon nummer 1196 om vervolgens nog een baantje te trekken in de Bosbaan. Willem houdt 12 december a.s. een loopfeestje, mis dat niet! Gijs Honing werd gehuldigd en kreeg een beker omdat hij na Willem Muetze, Ben Mol en Sjoerd Slaaf de vierde Nederlander is die de grens van 600 marathons doorbroken heeft. Anton Schuurman, 75 jaren jong en 63 marathons rijk, stapt normaal gesproken makkelijk uit als het te zwaar is maar kon het niet laten om de Bosbaan Marathon te volbrengen en ging heel diep. Na een halfuurtje bijkomen stapte hij monter op de fiets(!) en ging naar huis. Daags erna belde ik Anton om te vragen hoe het met hem ging waarop Anton met een toon van vanzelfsprekendheid antwoordde: “Uitstekend!”. Respect Anton!

Jos Cornelissen verzette zijn vakantie om er bij te kunnen zijn en schreef het eerste verslag net voor hij in het vliegtuig stapte. De immer sterk lopende Gertie Theunissen werd de eerste dame en de relatief onbekende John Ossendorp werd verrassend de eerste heer. Ook een compliment voor de lopers Fred Nieuwesteeg en Edwin Otto die de moed hadden te starten maar ook zo verstandig waren uit te stappen toen bleek dat deze marathon iets te vroeg kwam in hun marathon-carrière. Ondanks het klassement was er toch sprake van een groepsgevoel en werd er na afloop zelfs gezwommen door een aantal deelnemers en later op het terras nog getoost op het samen beleven van deze memorabele dag.

“Hoe komt het dat het gratis is?” werd door enkele deelnemers gevraagd. Dat zit zo. Mijn zomerplanning bestond voor een deel uit openlucht dansfeesten en daar tussenin moet er natuurlijk wel gelopen worden. Dit weekeinde waarin ik graag wilde lopen zit tussen twee dansfeesten in en ik had anders naar Osnabruck gegaan. Een deel van de kosten die ik uitspaarde gebruikte ik voor de prestatieherinneringen. De tevreden gezichten en leuke reacties wegen echt niet op tegen een paar euro’s inschrijfgeld. Een dag na de marathon had ik al 5 aanmeldingen voor volgend jaar terwijl ik nog niet weet of deel 2 er komt. Dus ook ik ben dankbaar deze dag samen met zo’n geweldige groep loopvrienden beleefd te hebben.

Francis Spoelstra
(fs.info planet.nl)

Ga voor uitslagen, reacties en foto’s naar:
http://www.engelenburgmarathon.nl/contact/mijn-marathons/bosbaan-marathon