Jos Akkermans in wisseltraining voor de 24 uur

Na een winterslaap is Jos Akkermans in volle voorbereiding op de 24 uur op Steenbergen.

Na enkele maanden winterslaap als ultraloper – tijdelijk verslaafd aan andere hobby, namelijk het verkrijgen van een handicap – begon ik ergens in oktober weer vanuit nul km/week naar de 12 uur van Santpoort. Met ternauwernood 70 km/week lukte me het toch vrijwel 90 km af te leggen met – naast diverse rondes snelwandelen – ook frequent rondes met een niet onverdienstelijk tempo. Het kostte me wel 5 dagen om te herstellen maar daar maalde ik niet om. Pal na nieuwjaar gestart als stagiair looptrainer bij AAC/Amsterdam en liep een avond mee: door pure pech stond die avond sprinttraining op programma, 200 metertjes zo ongeveer het laatste waar ik als min of meer luie bejaarde op zat te wachten. 3 dagen later trachtten de jonkies (ultraplatform) van regio noordwest mij in een 60 km ronde van Geldermalsen eraf te lopen met aanvangstempo van ruim 10 km. Het is ze gelukt, zij het pas in de laatste 4 km’s. Vol goede moed mocht ik vorige week nog een keertje meetrainen met mijn oude vereniging AV Haarlemmermeer (die van Wim Epskamp, Cees van der Woude, Tom Hendriks en Tom Aker) waar (twee-)duizendjes op het programma stonden. Dit ging aanzienlijk beter en was de opmaat voor een tempoduurloop afgelopen weekend van Heemstede via Oase naar Strandpaal 6,9 over strand naar Zandvoort en via Oase weer naar Groenendaal. Voor het eerst in jaren kon ik de heuveltjes op macht nemen en voelde mij weer even sterk als tijdens mijn enige (samen met Simon Pols) uitgelopen 50 M JKM (2006).

Ondertussen had ik in mijn agenda gezien dat zo fanatiek trainen als voorheen voor 24 uren of zesdaagsen v. Antibes dit voorjaar niet gaat lukken. Reeds gestart met studie voor carrière na pensionering over 2 – 4 jaar mis ik diverse weekenden om te trainen. Van de nood een deugd gemaakt en wisseltraining bedacht: om de andere week uitbreiding van kilometers tot aan 210 en de andere weken slechts 2 korte trainingen en een behoorlijke duurtraining. Stel zware weken gemiddeld op 160 en de lichte op 60 dan loop ik feitelijk met een belasting van nog altijd ruim 110 /week. Ik zie wel kans daaraan nog extra wandelkilometers (golfbaan) en fietskilometers (woon- werk) aan toe te voegen. Dit geeft mij voldoende vertrouwen de bestprestatie voor 60+ in Steenbergen te pogen op te schroeven naar 192 of wat haalbaar is. Dan blijf ik hoogstens nog steken op een recreantenafstand om met Dirk Westerduin te spreken maar stijg op de ranglijst van de Haarlemmermeer wel naar de 2e plek achter Wim Epskamp (goed voor 252 km), daarnaast ook wetend dat ooit Tom Hendriks ondanks blessure tijdens Elfstedentocht ruim 210 km in 23.17 aflegde.

Hoe het ook zij, ik ga mezelf belonen met deelname aan de Trans Gaule en hoop eerstdaags op weerzien met Regina, met wie ik zowel Antibes als ook 24 uur v. Reichenbach gelopen heb, als ervaren loopster (en winnares) van een eerdere editie van Trans Gaule. Op de valreep voor insiders: dat met die hoelahoop gaat denkelijk niet lukken en alternatief wordt hernieuwde kennismaking met Chi Running bij Ans. Tenslotte ben ik haar erkentelijk voor zowel de fantastisch georganiseerde nachtloop 21 dec. j.l. als ook het uitstekende kerstbrood, niet gewonnen door hard te lopen maar door uitgekiend te schatten wat collega’s zouden presteren. Tot slot dan nog: als er collega’s zijn met ervaring of een geheel andere visie met/op de door mij geschetste wisseltraining, ik ben bereikbaar op jos.akkermans35 ape gmail en dan nog com. Tot ziens in maart bij Gooi en Meer ( van W.Mutze) of april Castricum.

Jos Akkermans