Verslag Marathon Lembeke

Niet iedereen liep op 3 maart in Stein. Jef van de Weerdt zocht de kleinschalige bosmarathon in Lembeke uit.

De marathon van Lembeke in Oost Vlaanderen…. of een marathon lopen in de 6 uur van Stein dat was mijn keuze voor zondag 3 maart, en omdat ik graag wat extra km’s maak werd het Lembeke een dikke anderhalf uur rijden van Maastricht….tenminste als je NIET de verkeerde weg neemt! Maar allee om half 10 parkeerde ik mijn auto op een parkeerplaats in een soort wandelbos. Als experiment eet ik eerst nog een bakje rode bieten salade (zelf gemaakt van 3 verse rode bietjes). Twee party tenten een ronde van 7 km in het bos afzetten met hier en daar wat rood-wit lint plus nog 2 drankposten en je hebt een hardloopwedstrijd van 7 -21-en 42 km, simpel meer hoeft het eigenlijk niet te zijn. Tien euro inschrijfgeld met ook nog een tombola waar vind je dat nog!

Om 10.30 u valt het startschot , niemand wordt geraakt dus alle 100 deelnemers kunnen vertrekken. Ik verwacht smalle bospaden en ben daarom voorin gestart en dat gaat prima alleen een beetje te hard voor mij na een ronde zit ik al behoorlijk stuk (37 min). De ronde is “vlak”, gelukkig zijn er ook genoeg moeilijke stukken: los zand, boomwortels, stenen, hobbelig en draaien en keren een soort cross! In de 2e ronde leverde ik al een dikke minuut in en reken op een eindtijd tussen 4.20u en 4.30u want de benen voelen niet super vandaag (10km:53.36). Halverwege de 3e ronde krijg ik gezelschap van een wel heel merkwaardige loper een soort “Jezus” figuur met alleen een klein zwembroekje aan verder niets, en op zijn blote voeten en dat met amper 5 graden… Ik speel met de gedachte hem wat te vragen, wat hij aan doet als het b.v. 30 graden is en wat “Maria” hier van vind… maar ach als HIJ dat nou leuk vindt…tussen haakjes het was geen wedstrijdloper (21km:1u 55.47).

De 4e ronde en alleen de marathonlopers zijn nog over. Het lijkt wel of ik de enigste hardloper ben in het bos, plots een hardloper voor mij … maar die ben ik toch al een hele tijd geleden voorbij gelopen??? Een ronde verder is het mysterie opgelost hij snijdt iedere ronde een stuk af! We spreken af dat als hij achter mij blijft, ik het goed vind en de volgende rondes staat hij netjes op mij te wachten (25km:2u.19.55). Wij raken aan de praat en komen er achter dat wij vroeger alle twee postduiven hebben gehad, maar doordat zijn vrouw last kreeg van haar longen door het stof van de duiven, heeft hij ze weg moeten doen. Mijn opmerking …..dan moet u wel een hele erge lelijke vrouw gehad hebben, vond hij minder leuk!

Ronde 5, ik weet nu precies waar de boomwortels en kuilen liggen en de benen voelen voor een 62 jarige met trainings achterstand nog redelijk goed (de maanden dec/jan in de sukkel geraakt door kleine ongemakken) 30km:2u.49.12. De laatste ronde (35km:3u.23.44) er verschijnen steeds meer wandelaars op het parcours met los lopende honden, kinderen en opa’s en oma’s en die gaan nou net lopen waar ik……Maar goed ieder zijn eigen stukje bos! En waar ik het in de laatste 10km meestal moeilijk heb kan ik het “tempo” nu goed volhouden en finish in 4u.08.18 …..16e van de 30 deelnemers en als ik het goed heb mijn 57e marathon.

De cijfers:
Winnaar: Jean Paul Praet – 2.58.30
1e en tevens laatste dames: Patricia Verscheure & Agnes de Causmaecker – 3.54.42
Laatste Finisher: Bart de Vrieze – 4.30.12
Uitvallers: 5
Algehele organisatie: Goed tot zeer Goed
Het was geen zware, eerder een “pittige” marathon niet een om snelle tijd neer te zetten, eenvoudig en kleinschalig van opzet, ideaal om na 2 maanden sukkelen weer te beginnen. Na de douche in een prachtige sporthal 1km verder op in het dorp, houdt een Duitse hardloper de deur voor mij open en zegt “biete schön”. Mijn antwoord….ja drie!!

Jef van de Weerdt.