Texel: 60 of 61 km?

Veel GPS-horloges gaven na afloop van de 60 km van De Zestig van Texel een afstand van rond de 61 km aan. Maar twee jaar geleden kwam de Jones Counter meting op 60,182 km. Zou het strand in die twee jaar erg veranderd zijn?

Veel GPS-horloges gaven na afloop van de 60 km van De Zestig van Texel een afstand van rond de 61 km aan. Maar twee jaar geleden kwam mijn Jones Counter meting op 60,182 km, zie hieronder. Zou het strand in die twee jaar zo erg veranderd zijn? Ik denk van niet maar vermoed dat de meeste GPS-horloges wat teveel meters berekenen vanwege de onnauwkeurigheid in de fixen (wat resulteert in een zigzag-koers rond een rechte looplijn) en omdat men nu en dan afwijkt van de ideale looplijn (bijvoorbeeld bij het stoppen bij verzorgingskramen om wat te eten of te drinken). Zie voor een (Engelstalige) discussie van de meetfouten die een rol spelen bij GPS http://www.kowoma.de/en/gps/errors.htm Bij simpele GPS instrumenten heeft de onnauwkeurigheid in de positie ongeveer een straal van 15 meter, terwijl bij instrumenten die voor o.a. de ionosfeer condities kunnen corrigeren die straal krimpt naar 3 tot 5 meter. Meetmethodes worden onderling vergeleken op deze site: http://www.goodrunguide.co.uk/MeasuringRoutes.asp Bij de Jones Counter wordt in de praktijk een nauwkeurigheid van 0,1% gehaald, terwijl afstanden met de GPS gemeten gemiddeld op een nauwkeurigheid van plus of min 4% zitten. Zie voor een uitleg over het werken met de Jones Counter een stukje van parcoursmeter Chris Mommenhof: http://www.avstartbaan.nl/index.php/contact/nieuwsarchief/7-nieuws/80-parcours-meten

Van belang is om te weten dat gecertificeerde parcoursen standaard 1 promille te lang zijn. Dus een 10 km is eigenlijk 10010 meter. Deze Short Course Prevention Factor is een soort zelfbescherming voor de lopers tegen een slecht uitgezet parcours (met ontbrekende afzettingen): als zij ergens op het parcours een bochtje kunnen afsnijden, dan zullen ze dat doen. Lopen ze onverhoopt een tijd die een (leeftijds)record zou kunnen zijn dan hoeft incidentele afsnijding tijdens de wedstrijd niet fataal te zijn voor de erkenning van de bewuste eindtijd als nieuw record. Mits die afsnijdingen qua meters vallen binnen de marge van de Short Course Prevention Factor natuurlijk 😉
In mijn meetresultaten van 2011 hieronder zit die Short Course Prevention Factor NIET verwerkt, want het gaat in dit geval om de ‘werkelijke’ afstand van de Jones Counter meting ter vergelijking met wat de lopers aan het eind op hun GPS horloge als afstand zien staan.

Het nadeel van de directe uitlezing van de afstand op een GPS-horloge meteen na de finish is dat impliciet ook alle ‘misreadings’ onderweg meetellen. Kortom, om een uitspraak van Chris Mommenhof te citeren: een GPS is Geen Precies Systeem. Maar je kan wel achteraf die precisie sterk verbeteren. Tijdens de recente proefetappes van AV Texel in de aanloop naar de editie van 1 april 2013 heb ik de route ‘continu’ met een Garmin GPSmap 62s gevolgd. Daarbij heb ik dus mogelijk een wat andere route op het veranderde strand gevolgd ten opzichte van 2011. Op dit moment mis ik alleen de 4e etappe dus die ga ik binnenkort nog lopen (of fietsen ;-). Daarna wil ik die nieuwe serie gegevens opschonen, en kijken wat ik dan als totaalafstand ga krijgen. Met opschonen bedoel ik dat ik alle uitbijters er met de hand uit het bestand haal, om een zo strak mogelijke looplijn te krijgen. Dat is ook de manier waarop tegenwoordig trails worden opgemeten, vaak in combinatie met stukken gemeten met de Jones Counter.
Wellicht dat over enige tijd dit stukje dus nog een vervolg krijgt met een vergelijking tussen de door de lopers gemeten GPS-afstanden en het opgeschoonde GPS-bestand.

Martien Baars
(martien.baars nioz.nl)

{b}Parcoursmetingen De Zestig van Texel
Jones Counter, 15 t/m 28 maart 2011{eb}

{fixed} {b}120 km{eb}

etappe 4 16487 zonder Oosterend maar rondje wielerbaan extra

etappe 3 15112

etappe 2 13482

etappe 1 14643 inclusief keerpunt

59724 eerste ronde

etappe 1 14576 vanaf de chipmat

etappe 2 13482

etappe 3 15112

etappe 4 16843 plus Oosterend en nieuwe havenroute

60013 tweede ronde

{b}119737 totaal{eb}

{b}60 km{eb}

etappe 1 14745

etappe 2 13482

etappe 3 15112

etappe 4 16843

{b}60182 totaal{eb}{efixed}