53 km Bilstein – 14 april 2013

Henk Harenberg: “Een meertje is nog voorzien van een dun laag ijsje met ein bisschen Schnee. Het dun laagje ijs is absoluut niet 11-stedentocht waardig maar het heeft wel wat als types als Pelleboer en co. melding maakt van 22 graden…”

Zondag 14 april 2013 staat een trail in Bilstein met 1.400 hoogtemeters op het programma. Ik zie er vooraf als een berg tegenop. Totaal geen klimkilometers in de benen maar ach het maakt het avontuur er alleen maar spannender op. Aangezien de finish idem op dezelfde plek is als de startlocatie, zijn er ook 1.400 laagtemeters. Laagtemeters is natuurlijk geen woord maar laten we het maar niet over afzink hebben omdat dit woord gejat is van onze Belgische vrienden.

De trail vindt plaats in een natuurpark nabij Kleinalmerode, een dorpje een stukkie verder dan Kassel. Tomtom 3,5 uur maar was er natuurlijk sneller … De overnachting was bij eine alte Dame (iets van 80 jaar) in Kleinalmerode. Het rundvlees en één of andere eiersalade stond al op me te wachten. Een schat van een mens aber leider mijn Deutsch ist ganz gar nichts. Haar man heeft veel aan Gütmachung gedaan na de tweede wereldoorlog. Helaas is hij overleden. Velen vrienden uit Nederland wat resulteerde in veel NL-klompen im Hause. (fietsen heb ik niet gezien).

08.30 uur is de start. Eerste vijftien kilometer zijn te doen volgens de routebeschrijving. Vervolgens een middengedeelte met vele klimmen. Na 25 kilometer dwars door ein Wald met vele boomwortels en af en toe een trapje. Vervolgens weer lekker klimmen waarna de laatste kilometers dalend zijn. Voor de start staat er een meisje welke kersenkoningin is. Ze heeft een prachtjurk aan, tenminste als je er van houdt. Het lijkt de kledij van Sinterklaas wel. Tevens staat er een kapelaan of priester in een zwart lang gewaad. Hij zegent volgens mij de loop, de lopers en wenst een ieder gezond wiedersehen. Het kan zomaar zijn dat hij iets anders vertelde maar teletekstpagina 888 stond niet aan, Duits lezen lukt me nog wel in mijn tempo.

Na de start lijkt het er op of een ieder vergeet dat de afstand niet super ver is maar toch zeker is dat menigeen te hard start. Gewoon laten gaan. Al vlot loopt een ieder redelijk allein. De relaxte organisatie organiseert trouwens deze ultra-afstand voor de eerste keer. De marathon wordt voor der/die/das dritten mahl georganiseerd. De organisatie had circa 20 deelnemers op de ultra-afstand verwacht maar er staan maar liefst 130 deelnemers ready to go. De loop is punktlich georganiseerd. Elke circa vijf kilometer ist da etwas zu fressen und zaufen, was woll du nog mehr! Alleen das Wasser ist eind deutsches Wasser met koolzuur. Tja dat is minder maar mag de pret niet drukken. De route verliezen ist unmöglich. Alles is goed bewegwijzerd.

De omgeving is echt geweldig mooi en afwisselend. Hoe groot het natuurpark mag zijn, ist ganz equal, maar het voelt als super en rustgevend aan. Die 1.400 hoogtemeters vallen me reuze mee. Mede omdat de klimmen lekker lang zijn. Niet van die korte klimmetjes maar gewoon kilometers achter elkaar klimmen. Of het de meeste pure vorm van trailen is, kun je vraagtekens bijzetten omdat het gros van het parcours bestaat uit fatsoenlijk zand- c.q. bospaden. Behalve een paar trappetjes en een stukkie bos mit vielen boomwortels. Het hoogste punt biedt een fantastisch uitzicht op het dal. Unterwegs ist es often genieten van deze vergezichten. De rust van de natuur is om te koesteren.

Op het circa 25 kilometerpunt ligt er zelfs nog sneeuw. Een meertje is nog voorzien van een dun laag ijsje met ein bisschen Schnee. Het dun laagje ijs is absoluut niet 11-stedentocht waardig maar het heeft wel wat als types als Pelleboer en co. melding maakt van 22 graden. Het meertje is een paar honderd meter hoger nog mooier te aanschouwen.

Hoe de loop voor mezelf verliep? Ganz gut man. Ganz ruhig gestart. Tja en dan haal je er vanzelf redelijk wat in, in het tweede gedeelte. Zelf had ik een planning wat eindtijd betreft. Een uur voor closing time maar dit zou zelfs 1,5 uur bedragen. Eigenlijk 0,8 kilometer pro Stunde te hard maar het is goed zo. Ongeveer in de middenmoot ben ik gefinisht. Circa 35% is uitgevallen: 130 gestart waarvan 83 gefinisht. Zelfs twee loper hebben een tijdstraf gekregen. Unglaublich (=ongelofelijk). Met een voldaan gevoel fahr Ich ab nach Käse- und klompenland.

Oh ja die alte Dame waar ik overnachtte was het nieuwsblad van ‘ons’ koninklijk huis. Maxima is voor de vierde keer zwanger (van een zoon, wellicht noemen ze hem Willempie) en Frisco is ontslagen uit het ziekenhuis. Ze had het in een Zeitung gelezen of ze had de bril niet goed op gehad. Daarnaast kon ze een aantal Nederlandse woordjes, zoals Zwarte Piet. Deze Piet komt volgens haar op 06 januari. Of ze dit ook in diezelfde Zeitung heeft gelezen? Die Piet komt toch normaliter voor die baardaap met de Kerst of wellicht is zijn paard destijds de Tomtom vergessen?

Groeten,

Henk-Heinrich Harenberg