Ernst Jan en Renske Vermeulen in de Wibolt

De lopers in de Wibolt zijn live te volgen. Renske Vermeulen loopt aan kop bij de vrouwen en is net als Ernst Jan en de Belg Arno Lux bij de tweede grote post in Feldkirchen op 222 km. (regelmatige updates)

Ernst Jan en Renske Vermeulen doen mee aan de Wibolt, een non stop loop van 320 km langs de Rijn. Het is een trail over het lange afstandspad de Rheinsteig, met in totaal 11.700 hoogtemeters. De start was op 29 mei in Wiesbaden en er zijn nog geen lopers/loopsters gefinisht. Het bijzondere is dat de stand van de wedstrijd gevolgd kan worden via een live track systeem. Om elf uur op 31 mei is het de Duitser Eckhart Seher die ruim de leiding heef en ter hoogte van Rengsdorf loopt. De eerste vrouw is Bianka Schwede die op de achtste plaats loopt ter hoogte van Urbar. Renske Vermeulen ligt een halve kilometer voor op Ernst Jan op een tiende plek en als tweede vrouw. Ze heeft de afgelopen uren veel terrein teruggewonnen op Bianka Schwede. Ze is om elven de monding van de Moezel in de Rijn gepasseerd. Er zijn in totaal 57 deelnemers van start gegaan. Gerard Pijnenburg is niet van start gegaan.

De wedstrijd is live te volgen via deze link http://www.gps-live-tracking.com/wibolt/ De website van de wedstrijdorganisatie is http://www.wibolt.de/

Update:
11.30 uur: Renske Vermeulen loopt weer samen met Ernst Jan. Zij passeren op dit moment de koploopster bij de vrouwen, Bianka Schwede. Bianka is al een dik half uur in Urbar. Waarschijnlijk neemt zij een langere rustpauze of slaapt zij kort. Er zijn in deze loop een 2-tal plekken waar kan worden overnacht, bij de Loreley op 105 km en in Feldkirchen op 222 km. Urbar ligt op ca. 175 km.
12.30 uur: Hoe betrouwbaar de techniek van de Live track is, is de vraag. De nummer 9 (Rolf Kaufmann) was eerst aan de verkeerde kant van de Rijn ingetekend, kwam vervolgens op de route en haalde met grote snelheid (>100 km/per uur) de koploper van de wedstrijd in. Inmiddels is de nummer 9 weer van de route af. Dit lijkt een storing.
13.00 uur: Renske is na een korte stop in Urbar weer doorgelopen en ligt nu volgens Live track weer voor op Ernst Jan. We moeten de gegevens van Live track met een korreltje zout nemen, want in eerste instantie werd weergegeven dat Renske in Urbar een rustpauze nam en Ernst Jan een voorsprong van een paar kilometer opbouwde.
16.00 uur: Rond 16.00 uur lijken er nog maar 8 mensen te lopen van de eerste 20. Het kan ook zijn dat sommige deelnemers een lange rustpauze nemen. Er zijn in de wedstrijd 2 plekken waar overnacht kan worden in jeugherbergen, bij Loreley op 105 km en bij Feldkirchen op 222 km. De koploper in de wedstrijd, nog steeds Eckhardt Seher, kwam daar om 14.15 aan. De runner-up Stefan Beckmann nadert Feldkirchen. Renske Vermeulen lijkt bij Vallendar te zijn gestopt. Ernst Jan loopt nog wel en is op ca. 195 km bij Sayn in het gezelschap van de Belg Arno Lux en de Duitser Frank Niklisch. Zij lopen niet samen, maar liggen dicht bij elkaar op de plaatsen 6-8. De informatie van Live track komt langzaam binnen en geeft niet altijd een goed beeld. De cut-off tijd bij Feldkirchen is 6.00 uur ‘s morgens op 1 juni, dus Ernst Jan loopt ruim binnen de tijdslimieten. De route is zwaar met een opeenvolging van relatief korte klimmetjes. Op de website staat mooi kaartmateriaal van de route.
16.30 uur: Er is nog hoop voor Renske, want de marker van Peter Flock die al 6 uur lang op dezelfde plek stond rond de 189 km, ging opeens aan de wandel en eindigde op zo’n 218 km waarmee hij nu op de derde plaats ligt. Volgens opgave van Live track staat Renske nu ruim 4 stil.
17.45 uur: Er zitten bijna 48 van de 90 uur op. Live track maakt het volgen van de wedstrijd er niet eenvoudig op. Bianka Schwede lijkt weer te zijn begonnen met lopen en van Renske en Ernst Jan worden geen recente posities gegeven. Er lijken nog zo’n 35 deelnemers in de strijd, maar een aantal daarvan is waarschijnlijk gestopt of gaat de afstand niet binnen de limiet halen. Wie na 48 uur de 180 km niet gepasseerd is, zal het moeilijk krijgen om binnen de tijdslimiet te finishen. Met de Belg Arno Lux gaat het goed. Lux heeft ervaring met het lopen in zo’n lange loop, want hij deed dit jaar in april al mee aan de Jurasteig non stop. Een wedstrijd over een afstand van 230 km.
18.45 uur: Volgens Live track is er een koploper die nog maar 10 km van finishplaats Bonn af is, Andreas Richter. Vreemd genoeg is zijn laatste afstand meting 12 uur geleden gedaan. Richter heeft geen bijzondere prestaties op zijn palmares. Bijna zeker een fout van het systeem, hoewel ik er inmiddels achter ben dat als ik bij live track top-20 intoets, ik de eerste 20 lopers van het tabelletje krijg en niet de eerste 20 lopers van de wedstrijd. Ik heb nu alle lopers aangevinkt om een goed overzicht te krijgen. Ernst Jan is nog steeds in de strijd, hij is de 200 km gepasseerd. Er zijn inmiddels de nodige lopers bij de grote verzorgingspost in Feldkirchen. Stefan Beckmann is na een korte rustpauze doorgegaan en heeft zo voorsprong genomen op Eckhardt Seher die een lange rustpauze neemt.
21:00 uur: Goed nieuws voor het Nederlandse kamp: De marker van Renske Vermeulen ging aan de wandel en kwam uit in het dal van de Weid, zo’n 8 km voor de grote verzorgingspost in Feldkirchen. Daarmee ligt Renske ruim op kop. Waarschijnlijk loopt ze samen met Ernst Jan en lopen ze dicht bij Lux en Niklisch. In het donker kan je veel steun aan elkaar hebben als je samen oploopt.
22.30 uur: Waarschijnlijk zijn Ernst Jan en Renske inmiddels bij de grote verzorgingspost. Bij de laatste tijdmeting 35 minuten eerder moesten ze nog ca. 2 km afleggen. Ook Arno Lux zal er zijn, hoewel hij volgens Live track iets van de route afweek. Bij de grote post zijn inmiddels 3 lopers weg. Aan kop loopt nu Peter Flock die vorig jaar vijftiende werd in de Spartathlon in een tijd van 30.28.07. In 2011 liep hij een sterke 100 mijl in Thüringen. Flock is een van de betere lopers die meedoen. Vanaf Feldkirchen is het volgens het routeboek nog 98 km, maar in werkelijkheid is het ruim 87 km. In Linz 55 km voor de finish is er nog een verzorgingspost. De deelnemers lopen met een relatief zware rugzak, omdat ze voor een lange tijdperiode hun verzorging mee moeten nemen, plus dat er een verplichte uitrusting is. Een aspect wat naast de zwaarte en de lengte van het parcours de Wibolt zo zwaar maakt.
24.00 uur: De Vermeulens en Lux zijn inderdaad al een tijdje bij de grote post in Feldkirchen. Ze moeten hier voor 6 uur weg, dus hebben alle tijd om zich te verzorgen en kort te slapen. Voor de laatste etappe van 87 km hebben zij dan ruim 30 uur de tijd, met beter weer op komst. Ernst Jan en Renske leveren een prima prestatie. Het deelnemersveld is welleswaar niet heel sterk maar wel zeer ervaren. Alle lopers die een reële kans hebben om te finishen hebben eerder afstanden van ver boven de 100 km gelopen. De meesten hebben lopen boven de 200 km gedaan zoals de Spartathlon (246 km) en de TorTour de Ruhr (230 km). Voor Ernst Jan en Renske is dit hun debuut op een afstand van boven de 100 km, hoewel de Zugspitz Ultratrail natuurlijk wel goed staat op je loop cv. Er zijn volgens Live track 4 lopers voorbij Feldkirchen. De lopers met de nummers 31, 9 en 58 zitten niet meer in de wedstrijd, maar worden wel weergegeven in Live track.
01.00 uur: Met nog goed 5 uur te gaan tot de cut-off bij Feldkirchen op de 222 km zijn er 4 deelnemers voorbij dat punt en rusten er 7 mensen in Feldkirchen. Tussen Rengsdorf en Feldkirchen lopen nog 2 deelnemers die de cut-off makkelijk moeten kunnen halen. Tussen Sayns en Rengsdorf wat op 206 km ligt, 16 km voor Feldkirchen zijn 6 man in een gevecht om die limiet te halen. Twee van hun gaat dat wel lukken, maar voor de andere 4 gaat het heel krap worden. Waar de anderen kunnen rusten, moeten deze 6 man de hele nacht vol doorgaan. Het voordeel is dat als ze de cut-off halen, ze daarna met 30 uur voor 87 km wel wat kunnen rusten.

Henri Thunnissen