Wibolt, de laatste etappe (met uitslagen)

Peter Flock wint de Wibolt. Ernst Jan Vermeulen haalde samen met Renske de finish na iets meer dan 78 uur. Renske won bij de vrouwen. Ook Arno Lux is gefinisht. In totaal haalden 30 mensen de eindstreep. (update met uitslagen)

De lopers zijn het laatste stuk na de grote verzorgingspost in Feldkirchen op 222 km ingegaan. Peter Flock heeft zijn leidende positie ingeleverd. Hij heeft ’s nachts blijkbaar wat langer geslapen. Ik denk dat sommigen zich laten begeleiden en in een camper/auto slapen. Mogelijk zijn er ook lopers die een bivak in het bos opslaan. Het is nu, om 12.00 uur, Eckhardt Seher die de leiding heeft volgens Live track, maar de gegevens van Live track komen zo langzaam door dat voor hetzelfde geld Max Lahann, Peter Flock, Achim Knaksterdt of Stefan Beckmann de kop kunnen hebben. Van die vier lopers zijn geen recente gegevens bekend. Seher, die in Feldkirchen een lange rustpauze nam, loopt zo’n 25 km voor de finish in Bonn.

Renske Vermeulen is nog steeds in de strijd en ligt zo’n 60 km voor de finish, 5 km voor de verzorgingspost in Linz. Bij die verzorgingspost in Linz is Arno Lux inmiddels aangekomen. Volgens Live track zou Ernst Jan Vermeulen niet meer gestart zijn vanuit de grote post in Feldkirchen. Gezien de vele fouten van het systeem zullen we maar hopen dat het aan Live track ligt. De man met nummer 1, Steffen Kohler, was volgens Live track bij Koblenz gestopt, maar loopt inmiddels als nummer 6 in de wedstrijd. Volgens de gegevens zijn er nu 19 deelnemers voorbij Feldkirchen en ik duim dat het er 20 zijn en Ernst Jan en Renske zoals gewoonlijk samen oplopen. Daarbij zijn er na 6 uur nog een aantal mensen uit Feldkirchen vertrokken. Een loper die even voor 6 bij de verzorgingspost is, kan de verzorging pakken die hij nodig heeft en vlak na de post zijn rust pakken. Op Live track is dat niet zichtbaar.

Updates:
14.00 uur: Ernst Jan Vermeulen blijkt gelukkig nog in de strijd en loopt samen met Renske. Ze zijn Linz gepasseerd en moeten nog zo’n 50 km lopen. Ze kunnen tot morgenmiddag 12 uur finishen, dus hebben nog 22 uur de tijd. Dat gaat ze dus lukken. Arno Lux loopt 5 km voor hen. Volgens Live track loopt Max Lahann aan kop en moet nog ruim 20 km tot de finish. Er zouden nog 26 deelnemers in de strijd zijn, waarbij 2 vrouwen. Renske heeft een ruime voorsprong van zo’n 35 km op Carola Frenzel die net de post in Feldkirchen is gepasseerd. Het lijkt erop dat er soepel is omgegaan met de cut-off in Feldkirchen of dat het Live track systeem erg veel fouten heeft. Ik kijk met extra interesse naar dat systeem omdat het een mogelijkheid is om bij de JKM de lopers zo te volgen. Gezien de vele fouten heb ik daar zo mijn twijfels over.
15.00 uur: Peter Flock lijkt de Wibolt te hebben gewonnen. Waarbij gezegd moet worden dat de marker van Achim Knacksterdt die voor in de wedstrijd liep nu opeens 10 km ten oosten van het parcours staat. Van Eckhardt Seher is de laatste tijd alweer ruim 3.30 uur oud, dus die is mogelijk ook bij de finish.
15.15 uur: Inmiddels is de marker van Achim Knacksterdt weer op de route. Hij moet nog 4 makkelijke vlakke kilometers door Bonn en wordt waarschijnlijk tweede. Ernst Jan en Renske Vermeulen lopen samen met Arno Lux en de Duitser Frank Nicklisch. De marker met nummer 31 is van de Duitse loper Andreas Richter, die ruim voor Feldkirchen is gestopt en gewoon thuis is in Bonn waar hij woont. Dit soort lange wedstrijden intrigeren mij altijd enorm, vandaar ook dit verslag. De Wibolt bevat de nodige makkelijk te belopen bospaden, maar ook single trails en hier en daar technische passages. Met de bij elkaar 11.700 klim- en daalmeters, de lengte van 320 km, de grote autonomie en daardoor de relatief zware rugzak die lopers meedragen is dit een enorm zware loop. De winnende tijd van Peter Flock ligt net binnen de 69 uur. Flock is een goede loper, die vorig jaar de Spartahlon liep in een tijd van 30.28.07 en in 2011 de Thüringer 100 mijl in een tijd van 16.56.14.
19.30 uur: Het Live track systeem laat het behoorlijk afweten. Zeker is dat Achim Knacksterdt om ca. 16.00 is gefinisht net als Stefan Beckmann om ca. 18.00 uur. Waarschijnlijk hebben Max Lahann en Eckhardt Seher de finish op de Markt in Bonn ook bereikt. Met hun laatst opgegeven tijd gekoppeld aan de positie waar ze toen liepen kan dat niet anders. Dan zijn er 5 man binnen. Een aantal anderen loopt op zo’n 20 km van de finish, waaronder Arno Lux. Die moeten vanavond nog kunnen finishen. Hun voordeel is dat de laatste 5 km door Bonn goed is verlicht. Van Ernst Jan en Renske zijn er geen recente gegevens bekend. Mogelijk lopen ze samen op met Lux. Ze hebben tot morgenmiddag 12.00 uur de tijd om te finishen.
23.10 uur: Live track laat het nu helemaal afweten. Van de face book bladzijde van Steffen Kohler weet ik dat hij om 23.07 in Bonn aankwam. Hij kwam daar waarschijnlijk als nummer 6 binnen, ervan uitgaand dat Lahann en Seher zijn gefinisht. Kohler had onderweg onweer gehad, is gevallen maar had het geluk ondersteund te worden door een begeleidingsteam. Kohler liep mee voor het goede doel. Op zijn face book bladzijde is te zien hoe moeilijk Kohler het op het laatst had. Over de laatste 54 km van Linz naar Bonn deed hij ruim 12 uur. De mensen die achter hem liepen gingen niet veel harder. Gezien Kohler nu pas binnen komt is het de vraag hoe laat Lux en de Vermeulens gaan finishen. Lux liep bij de laatste tijdmeting ongeveer 1 uur achter op Köhler. De postie van de Ernst Jan en Renske is onduidelijk. Mogelijk lopen ze dicht achter Lux en kunnen ze rond 1 uur vannacht finishen. Werkte die verdraaide Live track nou maar….
01.30 uur: Goed nieuws: Ernst Jan Vermeulen is om iets over twaalven gefinisht. Zijn laatste melding van Live track is 00.17.28. Of hij nog samen met Renske liep is onduidelijk. Arno Lux is iets na enen gefinisht, hoewel de marker even later weer opnieuw begon te lopen vanaf het laatste punt waar die marker stond, dus enige voorzichtigheid is geboden. Zeker gezien de gebrekkige weergave van Live track is het jammer dat er geen resultaten worden gegeven van de mensen die finishen. Het lijkt er op dat Lahann en Seher relatief kort voor de finish zijn gestopt. Dan is Ernst Jan binnen de top tien geëindigd. Er zijn nog de nodige lopers actief, maar voor velen zal het een hele kluif worden om op tijd in Bonn aan te komen. De limiet sluit om 12.00 uur.
02.00 uur: De omstandigheden op het parcours waren door de wekenlange regenval erg zwaar. Van de face book pagina van de organisator een kleine impressie van wat de lopers tegen konden komen: “Die Wege sehen wirklich schlimm aus – und das war noch eine Etappe von der ich vorher gesagt hätte die ist gut zu laufen. Hinter Frauenstein ist der Weg übersät mit Ästen und es kommen ständig welche nach – ein Blick nach oben lohnt sich. Hinter dem Monstranzenbaum besteht der Weg zum Grauen Stein eigentlich nur aus Schlamm unterschiedlicher Tiefe. Und im Tal nach Schlangenbad ist der Weg ein Bachbett und vor Schlangenbad ganz gesperrt (bin aber trotzdem durch). Gleich nach dem Start musste ich schon von der Strecke abweichen da der Weg am Rhein entlang rd. 30 cm unter Wasser ist. Den Versuch wenigstens auf der Wiese zu laufen wurde dann mit einem Fußbad belohnt. Im Moment sind auch etliche Straßen im Rheingau wegen übergetretener Bäche und umgestürzter Bäume gesperrt. Es ist alles etwas unvorhersehbar. Von daher kann man es gar nicht hoch genug bewerten das noch so viele im Rennen sind.” Wat dat laatste betreft, op de face book bladzijde van de Wibolt geven een aantal deelnemers aan de discussie namen op van lopers die volgens Live track al lang voor Feldkirchen zijn gestopt. Ik word zo langzamerhand heel benieuwd naar de uitslag. Als organisator van een loop als de JKM weet ik hoe lastig het is om die uitslagen snel te geven. Aan de andere kant heeft de organisator van de Wibolt een face book pagina waar hij de voorlopige uitslag onder voorbehoud op kan laten plaatsen zodat mensen een beetje een idee hebben hoe de wedstrijd is uitgepakt. De deelnemers komen bij deze wedstrijd mooi gespreid aan, dus daar moet tijd voor te maken zijn.
02.15 uur: Lux lijkt toch niet gefinisht, zijn marker staat 19 km voor de finish. Hij lijkt te rusten, maar heeft morgen alle tijd om de finish te halen. Voor zover ik kan nagaan is de uitslag: 1. Peter Flock 68.49 uur, 2/3. Achim Knacksterdt en Max Lahann 69.44 uur, 4. Stefan Beckmann 70.47 uur, 5. Steffen Kohler 77.05 uur, 6. Torsten Riemer 77.44 uur, 7. Ernst Jan Vermeulen 78.17 uur.
12.00 uur: De officiële limiet is verstreken. Vanwege de omstandigheden op het parcours werd de cut-off bij de grote post in Feldkirchen opgerekt. Door de aanhoudende regenval was het erg nat en modderig in het bos en waren veel bomen omgevallen en lagen over de paden. Of de lopers ook meer tijd krijgen om te finishen is niet duidelijk. Wel is duidelijk dat er meer mensen zijn gefinisht. Eckhardt Seher is gisteren gefinisht na 70.15 uur als vierde. Ook een 3-tal lopers die volgens Live track in een vroeger stadium al waren gestopt kwamen binnen. Thomas Ehmke en Michael Frenz kwamen als nummer 6 en 7 binnen na 74.48 uur. Jin Cao haalde als achtste de finish in 76.13 uur. Dat betekent dat Ernst Jan Vermeulen elfde is geworden. Arno Lux is iets na elven inmiddels gefinisht. Ook Hans Peter Roden, Frank Niklisch en Frank Hardt zijn zondagmorgen binnengekomen. Waarschijnlijk zullen er nog een aantal mensen binnen de officiële tijd zijn gefinisht. Over Ernst Jan en Renske Vermeulen las ik een leuke anekdote van een van de helpers bij de Wibolt: “Das niederländische Ehepaar – sie kriegt das mit dem Veschluß des Rucksacks nicht gebacken – irgendwann kann er es nicht mehr sehen und hilft ihr. Ein paar Meter weiter kriegt sie die Stirnlampe nicht an – er muss wieder herhalten. Dann Kommentar von ihr – deshalb laufen wir immer zusammen – aber laufen kann ich alleine.”
24.00 uur: Ik kreeg het goede nieuws dat Renske Vermeulen ook is gefinisht, samen met Ernst Jan. Ze hebben de hele tocht samen opgelopen. Renske won de wedstrijd bij de vrouwen. In de uitslag staan ze als nummer 13 en 14 geklasseerd. Ernst Jan gaat een verslag voor Ultraned maken. Hij mailde me dat ze boven hun eigen verwachting hadden gepresteerd. Ze zijn nauwelijks in de problemen geweest en kwamen nog relatief fit in Bonn aan.

Henri Thunnissen

Update 4 juni: Inmiddels zijn de uitslagen bekend. Arno Lux finishte een klein half uur eerder dan Ernst Jan en Renske Vermeulen als elfde. Er finishten in totaal 30 mensen, 27 mannen en 3 vrouwen. De limiet werd iets in verband met de zeer slechte weers- en terrein omstandigheden met 6 uur opgerekt. Die 6 uur coulance werd al in Feldkirchen gegeven.

Uitslag Wibolt 320 km trail/landschapsloop:
1 Flock Peter GER 68:41 14:41 01.06.2013
2 Lahann Max GER 69:35 15:35 01.06.2013
2 Knacksterdt Achim GER 69:35 15:35 01.06.2013
4 Seher Eckhardt GER 70:20 16:20 01.06.2013
5 Beckmann Stefan GER 70:54 16:54 01.06.2013
6 Ehmke Thomas GER 74:45 20:45 01.06.2013
6 Frenz Michael GER 74:45 20:45 01.06.2013
8 Cao Jin CHN 76:10 22:10 01.06.2013
9 Kohler Steffen GER 76:45 22:45 01.06.2013
10 Riemer Thomas GER 77:15 23:15 01.06.2013
11 Lux Arno BEL 77:50 23:50 01.06.2013
12 Fasel Norbert GER 78:05 00:05 02.06.2013
13 Ruppert Ralf GER 78:10 00:10 02.06.2013
14(1)Vermeulen Renske NED 78:18 00:18 02.06.2013
14 Vermeulen Ernst-Jan NED 78:18 00:18 02.06.2013
16 Gralka Robert GER 78:55 00:55 02.06.2013
17 Witzler Frank GER 80:10 02:10 02.06.2013
18 Nicklisch Frank GER 82:17 04:17 02.06.2013
19 Usinger Jörg GER 88:00 10:00 02.06.2013
20 Kornfeld Jörg GER 88:00 10:00 02.06.2013
21(2)Frenzel Carola GER 88:30 10:30 02.06.2013
21(2)Skorobogatova Anna UKR 88:30 10:30 02.06.2013
21 Lindner Hartmut GER 88:30 10:30 02.06.2013
21 Liesch Markus GER 88:30 10:30 02.06.2013
21 Roden Hans-Peter GER 88:30 10:30 02.06.2013
21 Hardt Frank GER 88:30 10:30 02.06.2013
27 Dreiser Mirko GER 90:40 12:40 02.06.2013
28 Ottersbach Martin GER 92:25 14:25 02.06.2013
29 Reindl Andreas GER 93:30 15:30 02.06.2013
29 Wooßmann Frank GER 93:30 15:30 02.06.2013