Industriespoor Hunzehaven Marathon

Sjoerd Slaaf liep zijn 750e marathon tijdens de Industriespoor Hunzehaven marathon in Groningen! Twee eer betonen aan Sjoerd, van Ronald Kwint en Francis Spoelstra.

Nadat de datum lange tijd nog onzeker was i.v.m. de aanleg van het nieuwe NS station Europapark, kon vandaag dan eindelijk de Industriespoor Hunzehaven Marathon in Groningen gehouden worden. Op een toegangsweg naar de parkeer terreinen na, is het gebied rond het nieuwe station nu bijna helemaal ingericht, alles is betegeld en er zijn nieuwe bomen geplant en alles veranderd nu in een groene oase. Dit was dus het moment om deze marathon rondom de oude opgeheven spoorlijn naar de Hunzehaven te laten plaatsvinden, als alle toegangswegen klaar zijn komen er teveel oversteken. Lydia Doornbos liep vandaag als een trein en kwam als eerste aan op de plaats van bestemming,
Bennie de Vries en Wim Scholtens eindigden vervolgens gezamelijk als eersten bij de mannen.

Vandaag was ook nog eens de dag dat Sjoerd Slaaf zijn 750ste marathon of langer ging volbrengen. Zo’n 16 jaar geleden in februari 1997 is Sjoerd met hardlopen van start gegaan en een half jaar later, liep Sjoerd al zijn eerste marathon bij zijn sportvereniging sv Friesland, namelijk de Bildtse Marathon in St. Jacobiparochie. In datzelfde najaar volgden nog 4 marathons; Afsluitdijk, Eindhoven, Etten Leur en Amsterdam. In de winterperiode waren er geen marathons en werd er weer overgegaan op korte hardloop wedstrijden en dat beviel helemaal niet, de vele blessures volgden elkaar snel op.

Dan maar overgegaan op het ultralopen en dat voldeed beter. Sjoerd werd er veel sterker door en liep in Amsterdam in 3:13 uur zijn snelste marathon en in Diever de 100 km in 9:11. Ook won Sjoerd twee maal achtereen de 12 Uur van Den Haag met ruim 118 km, bij de Nederlandse kampioenschappen 24 uur in Uden werd Sjoerd, met bijna 211 km, derde en mocht naast Wim Epskamp en Ron Teunisse op het podium staan. Sjoerd werd 2de overall met ruim 314 km tijdens de Self-Transcendence 48-Stunden-Lauf 2002 in Keulen en ook volbracht Sjoerd bij sv Friesland de 210 km lange Friese Elfsteden Ultraloop in ruim 23 uur.

Toch gaf Sjoerd de voorkeur aan het marathonlopen en zo begon dan ook het marathons verzamelen, het liefst zoveel mogelijk verschillende marathons lopen, want marathons zijn geen postzegels of munten, waarbij je de dubbele met andere verzamelaars kunt ruilen. Elk jaar liep Sjoerd meer marathons en in 2008 waren het er zelfs 105 marathons in één jaar. Daarbij was ook het Rondje Nederland (PieterROGpad) van 1079 km in 15 dagen vanuit Pieterburen. In juli 2002 de Moravian UltraMarathon 7-daagse in het Tsjechische hooggebergte en in dezelfde de maand de Cranendonck Marathon 10-daagse bij Soerendonk. In 2009 werd dit nog eens weer overgedaan bij de Hondsrug Marathon 10-daagse rond Gieten en Borger.

Sjoerd heeft inmiddels ruim 46 duizend wedstrijdkilometers en zo’n 30 duizend trainingskilometers gelopen, ook vele wandelkilometers en daarmee is hij bijna tweemaal de wereld rond gelopen in de afgelopen 16 jaar. Vandaag volbracht Sjoerd dan zijn 750e marathon en hij is nu bijna 61 jaar oud. Komt er nu nog een 1000e?

Met gemiddeld 50 marathons per jaar lukt dat al op 65 jarige leeftijd, en met gemiddeld zo’n 25 marathons per jaar lukt dat nog op 70 jarige leeftijd. Maar de vraag blijft natuurlijk ook tot welke leeftijd is het lichaam in staat om nog marathons te lopen en of je wel lang genoeg leeft om dit nog mee te mogen maken.

Sjoerd, van harte gefeliciteerd, dit is binnen. Of zoals Harm Noor dat altijd zegt: “Dit zit weer in de knip.” Iedereen bedankt die deze marathon-jubileum-dag voor Sjoerd tot een onvergetelijke dag hebben gemaakt.

Ronald Kwint.

——————————————

Sjoerd Slaaf slecht in Groningen de grens van 750 marathons!

De tijd dat het redelijk eenvoudig was om de eerste positie van de “100 Marathon Club Nederland” te bereiken is dik voorbij. Om over de lijst van de “Dutch 100 Marathon Runners” maar helemaal te zwijgen. Sjoerd Slaaf organiseert al jaar en dag samen met Ronald Kwint de kleinschalige maar reuze leuke marathons waar ik de laatste 8 jaar vaak en met veel plezier gelopen heb. Afwisselende routes en een intieme sfeer, vaak dwars door de natuur, hetgeen mij als stadsmens niet zelden een vakantiegevoel oplevert. Was het geen 500 km rijden voor mij dan was ik er nog vaker bij. Sjoerd is een atleet van zeldzaam kaliber want hij loopt niet alleen vaak maar ook nog heel mooie tijden. Door blessureleed kon ik er helaas niet bij zijn maar ik hoop mij weer gauw aan te kunnen melden voor een marathon van de Drents-Friese Wold Runners. Sjoerd, van harte gefeliciteerd en natuurlijk ook felicitaties voor steun en toeverlaat Ronald. Wil je Sjoerd en Ronald feliciteren stuur dan een mailtje naar: dfw(at)dfwrunners.nl

Francis Spoelstra.