Veluwezoomtrail 2013

De 52 km lange versie van de Veluwezoomtrail werd gewonnen door Irene Kinnegim en Zac Freudenburg, beide debutanten op de ultraloop.

In 2010 werd de Veluwezoomtrail voor de eerste keer georganiseerd, een trail over ongeveer 50 km. Die eerste editie bleek een schot in de roos te zijn. Mede dankzij het netwerk van organisator Jan Strijker stond er een sterk deelnemersveld aan de start. Een mooi gebied als de Veluwezoom is ook bij tuistek geschikt voor zo’n wedstrijd. In de loop der jaren is de Veluwezoomtrail uitgebouwd met afstanden van 13 en 27 km. De langste trail was dit jaar 52 km lang met zo’n 600 klim- en 600 daalmeters. Een leuk parcours met de nodige single trails. De Veluwezoomtrail draagt bij aan de populariteit van het traillopen in Nederland en is niet meer weg te denken op de wedstrijdkalender.

De wedstrijd werd bij de vrouwen gewonnen door Irene Kinnegim die haar debuut maakte als ultraloopster. Irene heeft een marathon van net onder de 3 uur staan en was voor de afgelopen Zestig van Texel de grote favoriete. Helaas startte Irene niet. Irene liep een sterke wedstrijd en eindigde met een eindtijd van 4.19.25. Hoe sterk die eindtijd is blijkt wel uit het feit dat slechts 6 mannen voor Irene finishten. De nummer in de wedstrijd was Ilonka Betjes met een tijd van 4.48.19 en Lydia Doornbos haalde met 4.55.18 de derde plaats.

Ook bij de mannen won een debutant, maar niet zomaar een. Zac Freudenburg won al veel kortere trails waaronder dit jaar de Koning van Spanje trail en de Stuwwal trail. Hij heeft een marathon van 2.21.40 als basis. Zac won in een zeer sterke tijd van 3.28.45. Zac is van origine Amerikaan maar is medio vorig jaar Nederlander geworden. De nummer 2 was Pascal van Norden die een tijd liep van 3.49.02. Pascal loopt over 2 weken het WK trail en zal niet voluit hebben gelopen. Derde werd net als in 2011 Jeroen Machielsen in 3.57.33. Ralph Apeldoorn miste het podium en werd vierde. Net als Zac kennen we Ralph van zijn goede resultaten op kortere trails.

In totaal finishten er 131 mannen en 19 vrouwen op de 52 km. Op de 27 km haalden 145 mannen en 42 vrouwen de finish. De kortste afstand was zeer populair bij de vrouwen met 72 finishers, tegen 85 bij de mannen. De uitslagen zijn te vinden op http://www.uislagen.nl of via de directe link http://www.dehardloopkrant.com/extern.php?url=http://www.uitslagen.nl/uitslag?id=2013062300386 (NB. de directe link is te lang voor de website van Ultraned, maar als je de link kopieert lukt het prima)

Verslagen voor Ultraned zijn van harte welkom!

Henri Thunnissen

NB. In de ultraloop noemen we alles langer dan een marathon een ultraloop/ultramarathon. Bij het traillopen ligt dat anders. Daar heb je 3 categorieën, de korte trail met een afstand van meer dan 20 en minder dan 42 km, de trail met een afstand van 42 km of meer en minder dan 80 km en de ultratrail met een afstand van 80 km of langer.