Marathon Torhout

Thierry de Block: “Veel is er niet te vertellen over de eerste ronde buiten dat er te Torhout en bij passage Lichtervelde duizenden mensen ons toejuichten. Het was een waar volksfeest aldaar met kermis, optreden zangers en overal eet en drinktentjes.”

Tja, een avondmarathon lopen is toch even iets anders dan overdag. Wat moet men doen de godganse dag vooraleer het 20.00uur is. Ik had mij ingeschreven om 2 redenen, dichtbij mijn woonplaats (Brugge-Torhout 14km) maar vooral omdat ik die dag (21-06-13) net 60 jaar werd en ik het wel een uitdaging vond om eens op mijn verjaardag mezelf eens af te beulen.
Nu, ik lust graag af en toe eens een lekkere trappist maar had reeds 14 dagen alcohol afgezworen en zodoende zou mijn verjaardag eens aan de droge kant zijn. Bij een ochtendrun staat men vroeg op, ontbijt men, maakt men zich klaar en vertrekt men naar de startplaats en weg zijn wij. Nu echter past het schema helemaal niet, men kan wel in de ochtend de looptas vullen, de nodige drankjes, gelletjes enz. klaarleggen maar dan!

’S middags liep het al fout, waarschijnlijk wat te vettig gegeten en er bovenop nog een restje fetakaas met olijfolie van mijn echtgenoot binnengespeeld. Eerst was er niets aan de hand maar de darmflora gaf zich niet gewonnen wat ’s avonds resulteerde tijdens de marathon met een tweetal nodige bezoekjes tussen de struikjes in de boerenbuiten tussen Torhout en Lichtervelde. Dan maar besloten om in de namiddag in mijn club een paar uurtjes te gaan biljarten om zodoende wat tijd te doen passeren en na het avondeten vertrokken naar Torhout. Het was een drukte van jewelste daar er ook nog andere afstanden op het programma stonden maar gelukkig is er veel parkeerruimte in de nabije omtrek aan de sportzaal en na afhalen rugnummer en aankleden mij begeven naar de startplaats waar ik mijn 2 loopbuddys Greg en Marijn terugvond tussen de honderden lopers(toch een mooie uitvinding de gsm). Omdat ook de halve marathon samen met ons vertrok was het een drukke bedoening bij de start.

Na 2 maal een minuut stilte voor overleden runner(van Compernolle) en plots overlijden de woensdag van de omroeper van dienst gingen we op pad. Doordat de halve marathonlopers geen rugnummer hadden kon men mooi zien wie er voor je liep de eerste ronde. Nadien, tijdens de tweede ronde was het lopen tussen de akkers van Lichtervelde wat eenzamer maar met het vallen van de nacht had het zeker zijn charme. Gelukkig bleef het droog maar waren er af en toe wel stukken waar de wind op onze lichaam beukte maar doordat er 2 grote ronden waren hadden wij ook af en toe wind mee.

Marijn hadden wij (Greg en ik) al snel zien verdwijnen in de verte en enkel teruggehoord via gsm (eindtijd 3u02min). Wij hadden als doel gesteld, aankomen tussen 3u45 en 4uur en via onze Garmin hielden wij ons gemiddelde in de gaten. Veel is er niet te vertellen over de eerste ronde buiten dat er te Torhout en bij passage Lichtervelde duizenden mensen ons toejuichten. Het was een waar volksfeest aldaar met kermis, optreden zangers en overal eet en drinktentjes. Wat mij wel opviel was dat tijdens de loop op de boerenbuiten aan elk huis of boerestee de mensen tafeltjes en stoelen hadden buitengezet en ons uitbundig aanmoedigden, top. Zelfs wanneer de duister intrad hadden zij zich voorzien van kaarslicht en natuurlijk de nodige drank en spijs.

Zo liepen Greg en mijzelf de eerste 28 km onder ons beidjes aan ons voorziene tempo maar dan begonnen de darmen bij mij op te spelen en na enkele km op mijn ongemak rond te lopen wijzelijk besloten om een struikje te gaan bemesten. Greg was zo vriendelijk om voor te stellen om op mij te wachten maar, daar ik zag dat hij nog top zat liet ik hem doorlopen met de gedachte, straks haal ik hem wel bij hmm. Ik heb altijd toiletpapier bij dus dacht, alles is opgelost. Greg zag ik enkele honderden meters voor mij lopen maar een nieuwe buikkramp genode mij nogmaals een struik wat te voorzien van de nodige voedingstoffen. En weg was Greg, die bij mijn aankomst wat teruggelopen was om mij te begeleiden naar de aankomst (toffe guy Greg, thanks).

Nadien terug mijn ritme kunnen oppikken en uiteindelijk toch de eindmeet bereikt in 3u46min, Greg in 3u36min. Spijtig dat mijn ritme enkele malen onderbroken is geweest want er zat wat meer in maar terug wat bijgeleerd. Beter op mijn voeding letten wanneer men ’s avonds loopt en nog meer wc papier meenemen want bij de tweede stop was het al wat meer behelpen wat men bij de hand had.

Na een lekkere warme douche toch tevreden huiswaarts gereden, einddoel behaald, geen verzuring of blaren en terug een scalp behaald; Ook een pluim voor de organisatie, alles tiptop en bij passage en aankomst was de organisator André ter plaatse om iedereen een hand te geven bij aankomst, chapeau man;

Thierry de Block