RUN Winschoten 14 september; NK 100 km vrouwen? (update)

Een update over de RUN. Het NK voor vrouwen lijkt dit jaar door te gaan. Er zijn nu 5 vrouwen die zich voor het NK hebben aangemeld. De aanmeldingen moeten nog wel gecontroleerd worden door de Atletiekunie. Martin Ketellapper op de 100 km.

De inschrijving voor de 50 en vooral de 100 km loopt goed. Drievoudig winnaar Daniel Oralek (6.54) komt voor de negende keer in een periode van 10 jaar naar de RUN. De in Winschoten zeer populaire Oralek won in 2008, 2010 en 2012. Hij neemt een aantal landgenoten mee waaronder de talentvolle Radek Brunner (7.28) en Miroslav Kadlec (7.40). De Hongaar Janos Zabari (6.52) die vorig jaar tweede werd neemt zijn landgenoot Peter Steib (7.19) mee. De Pool Lucas Panfil (marathon 2.25) wil zich middels een tijd van 7.05 plaatsen voor het WK 100 km. Bram van Rijswijk die in Torhout een goede 100 km liep met zijn 7.30 zal bij het NK concurrentie krijgen van Martin Ketellapper, Raymon van den Berg en Robert Boersma. Martin werd in 2009, 2010 en 2011 Nederlands kampioen en liep 2 keer in het Oranje op een WK. Zijn laatste 100 km was in 2011, toen hij bij het WK een PR liep met zijn 7.26. Raymon neemt zijn 2.26 op de marathon mee bij zijn debuut op de 100 km. Robert loopt een goed seizoen en hoopt onder de begeleiding van zijn nieuwe trainer Ed van Beek een tijd van onder de 8 uur te lopen. Jan Muller die vorig jaar tweede werd bij het NK is weer van de partij, net als de in Italië wonende David van Mil die tweede werd bij het NK 24 uur met 222 km. In de open wedstrijd zullen zij concurrentie krijgen van de Italiaan Paolo Venturini en de Tsjech Pavel Sedlak. Aantrekkelijk aspect voor de snelle lopers/loopsters is dat er in Winschoten op de 100 km prijzengeld is te verdienen. De bedragen variëren op de 100 km tussen de 100 en 1100 euro. De bedragen staan op de website.

Er hebben zich ook een aantal sterke vrouwen opgegeven met de Duitse Simone Stöppler (8.17), de Francaise Sylvie Cartoux (8.45), de Oostenrijkse Alexandra Heiml (9.06) en Mieke Hekkers die vorig jaar in Deventer 9.21 liep. Naast Mieke stonden er tot gisteren nog 3 Nederlandse vrouwen (Esther Devilee, Linda Voets en Gerda van Hattem) op de startlijst, maar daarvan had er één geen wedstrijdlicentie van de Atletiekunie en kon dus niet aan het NK meedoen. Om het NK 100 km door te kunnen laten gaan moeten er 5 Nederlandse vrouwen op de startlijst staan, waarvan er 3 daadwerkelijk starten. Vandaar dat er in het stuk van 27 augustus de volgende oproep stond:
“Het zou jammer zijn als het NK 100 km vrouwen niet door zou kunnen gaan, juist nu het ultralopen bij de vrouwen zo enorm in de lift zit. Dus ultraloop vrouwen van Nederland GEEF JE OP VOOR HET NK! Indien nodig wordt de inschrijftermijn voor het NK bij de vrouwen iets opgeschoven. Een NK 100 km bij de vrouwen is zowel de organisatie van de RUN als de Atletiekunie veel waard.”
Het resultaat van de oproep was dat Cinta Groos zich voor het NK 100 km opgaf en dat Linda Voets die al op de startlijst van de 100 km stond lid wordt van Marathon Plus. Zo staan met Esther Devilee, Cinta Groos, Gerda van Hattem, Mieke Hekkers en Linda Voets de 5 vrouwen ingeschreven die nodig zijn om het NK door te laten gaan. De aanmeldingen moeten nog wel gecontroleerd worden door de Atletiekunie. Cinta Groos werd vorig jaar Nederlands kampioene op de marathon in de V50 categorie met een tijd van 3.11 bruto, een goede basis voor een 100 km.

De 50 km kent dit jaar een sterke bezetting mede door de koppeling van de International Talent Challenge (ITC) aan de wedstrijd. Dit is de eerste versie van een jaarlijks te organiseren wedstrijd, een soort interland waar lopers/loopsters uit een aantal landen aan meedoen. Het ene jaar is het een wegwedstrijd, het andere jaar een trail. Het is een wedstrijd bedoeld voor talentvolle lopers/loopsters die de potentie hebben om in de toekomst bij een WK voor hun land uit te komen. Bij deze eerste versie zullen er deelnemers zijn uit België, Duitsland en Nederland. Op 10 mei 2014 is de volgende wedstrijd van de ITC, een trail in het Duitse Bödefeld. Voor de ITC doen Natscha Bischoff, Florian Böhme, Matthew Bouckhuyt, Conny Dauben, Filip Detiege, Lydia Doornbos, Kerstin Fenzlein, Jan-Hendrik Hans, David Hemstede, Gabriele Kenkenberg, Dirk Kiwus, Gert Mertens, Alfred Roelen, Bernard Roelen, Birgit Schellöh, Anita Spieker, Moritz Weiss. In principe wordt er nog een vijfde Duitse loper toegevoegd.

Samen met goede lopers uit de open wedstrijd zoals Ralf Preibisch, Jeroen Romeijn, Harm Sengers en bijna zeker nog een snelle Poolse loper staat er een sterk deelnemersveld aan de start bij de mannen. Bij de vrouwen zijn de deelneemsters aan de ITC aan elkaar gewaagd en kan het een spannende strijd worden. Op de 50 km is er dit jaar voor het eerst prijzengeld voor het podium, met bedragen variërend tussen de 50 en 250 euro. De 50 km is een selectiewedstrijd voor de IAU World Trophy Final in 2014. De winnaar/winnares wordt indien de tijd <3.20/3.50 is door de IAU uitgenodigd voor die finale. Het resultaat van deelnemers aan de 50 en 100 km telt mee voor de Marathon- en Ultracup. Voor de open wedstrijd loopt de inschrijftermijn tot en met 5 september, voor het NK 100 km tot en met 29 augustus. De startlijsten staan op de vernieuwde website http://www.runwinschoten.nl en worden regelmatig bijgewerkt. Je kan je via de website ook opgeven. Henri Thunnissen NB. Johan de Jong is een van de deelnemers aan de 100 km. Hij is triatleet. Dit jaar liep hij de Zestig van Texel in een mooie tijd van 5.08. Johan loopt op 14 september 100km hard tijdens de RUN van Winschoten om de aandacht te vestigen op de positieve rol die een gezonde en actieve leefstijl kan spelen in de preventie van diverse vormen van kanker (o.a. colon kanker). Genezen of behandelen van kanker is van levensbelang maar aandacht voor preventie is ook noodzakelijk. Sport en voldoende bewegen is niet alleen leuk maar in dit kader ook belangrijk. Als triatleet gaat hij deze hardloop uitdaging van 100km aan en draagt zijn deelname op aan zijn vader die vorig jaar overleden is aan colon kanker. Door zijn sportieve actie te steunen, steun je de strijd tegen kanker. Voor zijn vorderingen, belevenissen en de mogelijkheid tot sponsoring zie: https://www.staoptegenkanker.nl/100km-RUN-tegen-kanker