Nieuw wereldrecord Wilson Kipsang in de Berlijn marathon

De Keniaan Wilson Kipsang verbeterde in de marathon van Berlijn het wereldrecord op de marathon met zijn tijd van 2.03.23.

Waar de ultrawereld nog bezig is met de Spartathlon, was het de Keniaan Wilson Kipsang die in Berlijn het wereldrecord op de marathon verbeterde tot 2.03.23. Daarmee was hij 15 seconden sneller dan het oude record van Patrick Makau (2.03.38). Makau liep dat wereldrecord 2 jaar geleden ook in Berlijn. De laatste 5 wereldrecords werden allemaal in Berlijn gelopen. Berlijn heeft een snel parcours, een sterk deelnemersveld en een goede organisatie. Kipsang had vooraf aangekondigd een aanval te zullen doen op het wereldrecord. In de marathon van Frankfurt miste Kipsang in 2011 het wereldrecord op 4 seconden om op 2.03.42 uit te komen. Een race waarvan ik mij vooral herinner dat een begeleidende motor Kipsang op grote delen van het parcours uit de wind hield. Gelukkig maar dat het wereldrecord daar niet gebroken werd…..

In Berlijn liep Kipsang lang net onder of boven het schema van het wereldrecord. Halverwege kwam hij door in 1.01.32. De kopgroep bestond toen uit 5 lopers en 2 hazen. De laatste haas viel na 30 km uit waarna de kopgroep snel uit elkaar viel. Er bleef een groep van 3 Kenianen over die op een schema van net boven het wereldrecord liep. Op 35 km nam Kipsang het initiatief en wist in de laatste fase te versnellen en nog relatief ruim onder het oude wereldrecord uit te komen met zijn 2.03.23. Tweede en derde werden zijn landgenoten Eliud Kipchoge (2.04.05) en Geoffry Kipsang (2.06.26). Opvallend was de 2.14.19 van de Belg Willem van Schuerbeeck die de marathon van Berlijn verkoos boven het Belgisch kampioenschap marathon wat vandaag in Oostende werd gelopen. Bij de vrouwen won de Keniaanse Florence Kiplagat in 2.21.13, voor haar landgenote Sharon Cherop (2.22.28) en de Duitse Irina Mikitenko (2.24.54). Mikitenko liep een nieuw wereldrecord in haar klasse W40. De Nederlandse toplopers en loopsters hebben niet voor de marathon van Berlijn gekozen. Met het Nederlands kampioenschap in Eindhoven en Amsterdam een logische keuze.

Website organisatie marathon Berlijn: http://www.berlin-marathon.com
Directe link naar de uitslagen van 2013: http://results.scc-events.com/2013/
Bij de uitslagen kan je ook zoeken op nationaliteit. De marathon van Berlijn is duidelijk populair bij Belgische en Nederlandse marathonlopers.

Henri Thunnissen