Belgisch kampioenschap marathon

Stijn Fincioen werd Belgisch- en Vlaams kampioen in de marathon van Oostende. Els Rens was de snelste vrouw.

In Oostende werd het Belgisch kampioenschap marathon gehouden. Een hele eer voor deze wedstrijdorganisatie om dit kampioenschap te mogen organiseren. Een goed georganiseerd kampioenschap is de beste reclame voor je evenement in de jaren daarna. En een goed kampioenschap werd het. Het was Stijn Fincioen die al na 10 km wegliep bij Pieter Vermeesch, de Belgisch marathon kampioen van 2009. Vermeesch kreeg gezelschap van Maarten van Steen. Vermeesch kon ook Van Steen niet volgen. Stijn Fincioen breidde zijn voorsprong op Maarten van Steen uit en kwam na 2.23.56 als winnaar over de streep. Hij werd daarmee naast Belgisch- ook Vlaams kampioen. Twee jaar geleden werd hij bij het Belgisch kampioenschap in Torhout in de eindsprint nog geklopt door Gino van Geyte. Stijn twijfelde tussen meedoen aan het Belgisch- en Vlaams kampioenschap en haaswerk voor Florence Kiplagat in de marathon van Berlijn. Hij koos voor de marathon van Oostende omdat de route van de marathon door zijn eigen gemeente Jabbeke ging. Er zullen heel wat supporters langs de kant hebben gestaan. Florence Kiplagat heeft zijn haaswerk niet echt gemist gezien haar overwinning in Berlijn. Het PR van Stijn Fincioen is 2.17.56 (Eindhoven 2011).

Tweede werd Maarten van Steen in 2.29.58. Maarten van Steen is een nieuwe loper op de marathon. Met een 10 km van 29.17 heeft hij een mooie basis voor de marathon. Derde werd Nico Serroen die goed in vorm is en de afgelopen periode veel marathons won. In juni werd Nico verrassend Belgisch kampioen op de 100 km bij zijn debuut als ultraloper in een tijd van 7.09.17. Serroen lag halverwege de marathon nog zevende maar kon door een goede tweede helft naar de derde stek oprukken met 2.31.58 als tijd. Bij de vrouwen was Els Rens de snelste met een mooie 2.46.31. Els twijfelde over deelname omdat ze over 2 weken in Eindhoven haar PR op de marathon van 2.42.09 wil verbeteren. Maar ze wou ook haar marathon titel van vorig jaar verdedigen. Ze besloot om toch mee te doen en met de handrem erop te lopen. Ze was zeer tevreden met haar tijd. Voor haar blog zie http://elsrens.weebly.com/ Els had een ruime voorsprong op Louise Deldicque die in 2.54.43 als tweede eindigde. Trui Depondt werd derde in 2.58.34.

Voor de website van de organisatie zie http://www.marathonoostende.be/home Voor de directe link naar de uitslagen zie http://www.chronorace.be/web2/Classements/ListeRapports.aspx?lng=NL&eventId=243327077187584 (de link is te lang, maar als je de link kopieert werkt het wel) of http://www.chronorace.be/web2/default.aspx?lng=NL

Henri Thunnissen