Een feestje…..? Ik loop liever een marathon!

Jef van de Weerdt: “Ik neem een stukje kaas met een slokje wijn, knuffel een oud vrouwtje in klederdracht en ga verder met – je zou het bijna vergeten – de marathon.”

Het is zaterdagmorgen 12 oktober ik ben op weg van mijn vakantieadres naar De Lutte in Overijssel, pal tegen de Duitse grens aan om er de Twents landgoed marathon te lopen… en beland onverwacht midden in een feestje ….en dat zijn meestal de gezelligste !

Er wordt in deze marathon over 42 km in 2 groepen gestart om 9.30 en 10 uur.. én er wordt geen uitslag gemaakt (er is wel een klok bij start en finish ) je mag als duo afwisselend lopen en fietsen én solo zoals ik van plan ben .
.
Wij zouden lopen door prachtige parken, kastelen, landerijen, een koeienstal en een kudde schapen komt ook nog op ons pad en op al die plaatsen wordt je gastvrij ontvangen met streekproducten o.a wijn, soep, pannenkoeken, jam, kaas enz… al dan niet omlijst met zang of muziek ….echter ik ben meer van het type eerst zien en dan geloven!

De startlocatie is bij het sjieke Hotel Het Ros van Twente……parkeren, inschrijven en omkleden is perfect geregeld, je wordt zeer gastvrij ontvangen met koffie/thee en krentewegge die ik mij goed laat smaken bij de warmte van de open haard…
Het is kwart over negen en ik word vriendelijk verzocht (echt waar ) om aan de start te gaan staan. Buiten staat een koets met twee mooie Friese paarden… ze krijgen een lief woordje en een schouderklopje ( dat heb je nu eenmaal als paardengek !)….. en verder een Twents dialect bandje op een boerenwagen die ons even zou opwarmen en dat is ze gelukt ! een liedje over de marathon wat nu nog steeds in mijn hoofd zit.

Half tien…een koperen bel , de paarden voorop en wij zijn vertrokken onder het spandoek ” LOAT GOAN”….de route gaat over asfalt, landwegen, bospaden zandpaden, boeren akkers en soms dwars door een weiland in een prachtige omgeving… het ideale loopweer (12 graden, windstil ,een waterig zonnetje ) maakte het sprookje compleet (10km: 54.00) de soep bij het 5 km punt en een gebakje na 8 km had ik al overgeslagen.

Het perfect aangegeven parcours wordt wat zwaarder ( minder asfalt ) en ik zie dat aan mijn 20km tijd (1.52.45) en onbeleefd als ik ben heb ik nog veel meer lekkers laten staan o.a. wijn, bier, pannenkoeken enz. en inderdaad gaan we door prachtige parken langs kastelen en zelfs een landhuis aan de voordeur naar binnen… de eigenaar een hand geven… (ik) nip even aan een glaasje wijn bij live pianomuziek en aan de achterkant er weer uit…je moet het mee gemaakt hebben anders geloof je het niet!
Na 3 maanden geen marathon gelopen te hebben ( kleine kuitblessure en extreme verzuring beenspieren) ging het de laatste weken wat beter en ook vandaag loopt het “lekker” (30km:2.52.37) Wij gaan door een klein winkelcentrum …. en komen na een tijdje aan in een soort kaasschuur waar …u raad het al… allerlei lekkere kaas ligt en natuurlijk óók wijn …ik neem een stukje kaas met een slokje wijn, knuffel een oud vrouwtje in klederdracht en ga verder met – je zou het bijna vergeten – de marathon.
Het gaat nu wat minder soepel en begin de eerste pijntjes te voelen(35 km:3.28.35) ik word dan ook regelmatig voorbij gelopen …voor de verandering gaan we nog even een koestal in en uit…overigens van de duo lopers totaal geen last, het wisselen van fiets gaat voorbeeldig! (40km: 4.01.09) oeps ….! dat valt even tegen …want ondanks dat op een feestje gezelligheid geen tijd kent wil ik toch graag een redelijke tijd lopen … ik zet nog eens aan …en de laatste 2 km gaan in iets meer dan 10 min ..” IE BINT D’R ” staat op het finishdoek en druk mijn klokje in : 4.11.17, na 3 maanden sukkelen ben ik daar dik tevreden mee…..

Het feestje is nog niet voorbij wij krijgen nog wat van de BBQ aangevuld met een glaasje herfst Bockbier …ik sla een warme duik in een grote wastobbe over…..en besluit- ongezellig als ik ben- het feestje stiekem te verlaten … omdat ik (bijna ) alle drankjes heb laten staan kan ik met een goed gevoel terug rijden.

Cijfers:
deelnemers: 1250 deelnemers in totaal….. meer is er niet en o ja een dikke 10 voor de organisatie.

Dit was mijn 59e marathon en deze staat met stip op de 1e PLAATS!!!

p.s ik krijg het liedje over de landgoed Twente marathon maar niet uit mijn hoofd dus als iemand dit leest én de naam van de band weet mag hij mij een mailtje sturen.

De allervriendelijkste groet:

Jef van de Weerdt
(jefvandeweerdt hotmail.com)