Zes uur Haarlemmermeer op 21 juni

De 6 uur van de Haarlemmermeer op 21 juni gaat gewoon door. Het is alweer de veertiende editie van deze 6-uursloop.

Van de organisatie van de 6 uur van de Haarlemmermeer hoorde ik dat ze van verschillende lopers/loopsters de vraag hadden gekregen of de wedstrijd in 2014 doorgaat. De twijfel ontstond omdat de website nog niet was bijgewerkt. De 6 uur van de Haarlemmermeer heeft geen eigen website maar staat ‘verborgen’ op de website van AV Haarlemmermeer. Als je op de website http://www.avhaarlemmermeer.nl/avh/ in het linker rijtje ‘Evenementen’ aanklikt staat in het overzicht keurig op 28-06 de 6 uur van de Haarlemmermeer vermeld. Het antwoord op de vraag is dus: Ja, de 6 uur van de Haarlemmermeer gaat in 2014 gewoon weer door, maar dan op 21 juni. De 6 uur zal net als vorige jaren op het Floriade terrein in Vijfhuizen worden gelopen over een ronde van 2,227,03 km. Het parcours is Jones Counter gemeten door niemand minder dan Martien Baars. Voor-inschrijving wordt op prijs gesteld, maar na-inschrijving is mogelijk tot 30 minuten voor de wedstrijd. Opgave kan via het e-mail adres 6uren@avhaarlemmermeer.nl Je kan voor meer informatie over de editie van 2014 contact opnemen met Ton Aker agj.aker@gmail.com

De wedstrijd zal ook weer deel uitmaken van de M&U Cup. Dit regelmatigheidscriterium is al aan de 25ste editie toe. Meer info vind je op http://www.bloggen.be/marathon_en_ultracup.

Info over de editie van 2013 kan je vinden op https://www.ultraned.org/n_item/f5945.php Hou er rekening mee dat info over bedragen e.d. voor de editie van 2014 anders kunnen zijn. Een wedstrijdverslag van 2013 staat op https://www.ultraned.org/n_item/f5998.php En het verslag van deelnemer André Boom staat op https://www.ultraned.org/v_item/f6001.php

De 6 uur van de Haarlemmermeer is strikt genomen de opvolger van de legendarische Schipholloop/Ronde om de Haarlemmermeer, een loop die van 1978-1997 werd georganiseerd. Dit was een loop van 61 km langs de ringvaart rond het voormalige Haarlemmermeer. Martien Baars schetst in zijn overzichtsartikel van de Schipholloop (https://www.ultraned.org/n_item/f2722.php) de redenen waarom er een eind kwam aan deze wedstrijd: “Vanaf 1995/1996 begon de grote groei in het aantal Nederlandse ultralopen. De Schipholloop of Ronde om de Haarlemmermeer was een ultraklassieker die van de groeiende Nederlandse ultrakalender te lijden kreeg. De loop was altijd helemaal achterin het seizoen, op de eerste zondag van november, en met vaak bar en boze weersomstandigheden. Het evenement over de Ringdijk trok steeds minder deelnemers terwijl het aantal vrijwilligers dat nodig was alleen maar toenam, vanwege de vele maatregelen die nodig waren om de lopersgroep door het steeds drukker wordende zondags-verkeer op de Ringdijk te loodsen. Na de 20e editie in 1997 legde de toenmalige organisatie het bijltje er bij neer.”

Na twee jaar geen wedstrijd in de regio, werd op 15 juli 2000 de eerste editie van de 6 uur van de Haarlemmermeer georganiseerd. Die eerste editie was bij de mannen een prooi voor Veron Lust. Er waren 22 deelnemers, waaronder 1 vrouw (Marianne Swart). 2014 zou het 15 jarige jubileum zijn geweest, ware het niet dat de editie van 2005 werd afgelast wegens organisatorische problemen. Dat jubileum komt volgend jaar wel, eerst de editie van 2014 tot een succes zien te maken. De wedstrijd telt ook in 2014 weer mee voor de Marathon- en Ultracup, dus de cuplopers zijn van harte welkom in Vijfhuizen.

Henri Thunnissen