In 2014 geen 100 en 50 km in Torhout

Er is een einde gekomen aan de 100 en 50 km ultraloop in Torhout. (update)

Er is een einde gekomen aan de 100 en 50 km ultraloop in Torhout: “Het bestuur van vzw De Nacht heeft na uitgebreide beraadslaging beslist dat, gezien de financiële en organisatorische problemen, het niet langer haalbaar is een 100 en 50 km ultraloop te organiseren. Gezien de beperkingen, opgelegd door de stads- en veiligheidsdiensten, de zware financiële en technische inspanningen die de organisatoren telkenjare weer leverden om de enige 100 km ultraloopwedstrijd in ons land in te richten en de verminderde uitstraling, was dit volgens vzw de Nacht de enig mogelijke conclusie.”

Voor het Belgische ultralopen is dit een grote slag. De organisatie in Torhout wist jaar in jaar uit een goede wedstrijd neer te zetten. Er zijn in de jaren vanaf 1980 prachtige prestaties neergezet in Torhout, denk maar aan de 6.03.51 van Jean Paul Praet. In 1987 werd in Torhout het eerste WK 100 km georganiseerd. Een WK op een parcours met na een korte aanloopronde een grote ronde. Een wedstrijd die je als loper dwars door sporthallen voerde waar het publiek met een pintje in de hand de lopers hartstochtelijk aanmoedigde. Ik liep zelf in 1987 mee en dat was een onvergetelijke ervaring. Dat WK werd gevolgd door nog 3 Wereldkampioenschappen en 2 Europese Kampioenschappen. Op de verschillende EK’s en WK’s werd er door de Belgische ultralopers opvallend goed gescoord. De 100 km van Torhout was de basis voor die prestaties. Op enig moment werd de lange ronde ingeruild voor een parcours wat uit kortere ronden bestond omdat de normen voor wat betreft de veiligheid van lopers steeds strenger werd. Vorig jaar op het nieuwe parcours werd er door de nodige Belgische en Nederlandse lopers heel sterk gelopen.

En nu is er geen 100 km in Torhout meer. Een onwezenlijke gedachte…

Update: In het nieuwsblad staat een artikel over het verdwijnen van de 100 km uit Torhout. Organisator André Migneau is bezig om in andere gemeenten te kijken of het mogelijk is om een 100 km te gaan organiseren. http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20140110_00922278

Henri Thunnissen

NB. De andere onderdelen, waaronder de wandeltochten en de marathon/halve marathon/10 km voor hardlopers gaan wel gewoon door op 20 juni 2014. In het kader van de herdenking ‘100 jaar Groote Oorlog’ wordt door vzw De Nacht een tweede topevenement uitgewerkt op vrijdag 15 augustus. Onder de naam Door Vlaamse Velden wordt een 100 km tocht georganiseerd op een parcours uitgetekend tussen Torhout, Diksmuide en Ieper. Andere afstanden die gewandeld of gejogd kunnen worden zijn een 50 km, een 28 km, een 14 km en 7 km tocht.