Concurrentie voor de Spartathlon

Er zijn vergaande plannen voor de organisatie van een loop die vergelijkbaar is met de Spartathlon.

In Griekenland bestaan plannen om op 5 september een loop te organiseren van Athene naar Sparta over een afstand van 245 km, de Fidippides Run. De Spartathlon wordt op 26 september georganiseerd. In hoeverre de route gelijk is aan die van de Spartathlon is nog niet bekend. In Griekenland bestaat er bij een groep ultralopers onvrede over de beperkte hoeveelheid Griekse lopers/loopsters die mee mag doen aan de Spartathlon. Dit bericht is bevestigd door de organisator van de ROUT, Christos Katsanos: “Some Greek ultra-runners pissed of with Spartatlon Organization Commitee of not accepting high number of participants, they have decided to launch a similar race this year early of September.” Het aantal plaatsen voor Griekse lopers/loopsters bij de Spartathlon is voor 2014 bepaald op 50 deelnemers. Ook het aantal Japanners (70) en Duitsers (45) is gelimiteerd.

Gezien het niveau van het huidige Griekse ultralopen lijkt het aantal van 50 heel reëel. De gloriedagen van de Grieken in de Spartathlon dateren van de nodige jaren terug met overwinningen van Kouros (1983, 1984, 1986 en 1990) en Reppos (1997 en 1998). De beste Griek van de afgelopen jaren was Stergios Anastasiadis die in 2010 en 2013 tiende werd in het eindklassement. Het percentage Griekse lopers wat de finish haalt ligt ongeveer gelijk aan het gemiddelde. Maar nu is er dus toch onrust ontstaan met als gevolg dat er 3 weken voor de Spartathlon een loop georganiseerd gaat worden die een directe concurrent zal zijn. Voor dit jaar zal dat weinig uitmaken, want de Spartathlon is al zo goed als volgeboekt. Maar als de Fidippides dit jaar organisatorisch een succes wordt kan dat voor de Spartathlon in de komende jaren nadelig uit gaan pakken. De actie om de wedstrijd 3 weken voorafgaand aan de Spartathlon te organiseren getuigt van weinig fatsoen. Voor de nieuwe organisatie zal het een hele klus worden de wedstrijd goed neer te zetten.

Er is op dit moment weinig bekend over de Fidippides Run, behalve dat er net als bij de Spartathlon kwalificatie eisen zijn gesteld voor deelname. Die kwalificatie eisen zijn soepeler met een afstand van 160 km op de 24 uur en/of 270 km op de 48 uur. Die soepeler kwalificatie eisen doen vermoeden dat de tijdslimiet voor de Fidippides Run ruimer uit zal pakken. Op de website van dayrunners (http://www.dayrunners.gr/main-page.html), organisator van een 24/48/72/144 uurs-loop staat vermeld dat per half februari er meer bekend zal worden over de Fidippides Run.

Henri Thunnissen