Nieuws over de JKM

De hele en halve JKM beginnen steeds meer vorm te krijgen. Op 19 april wordt deze klassieker weer gelopen.

Op zaterdag 1 februari kwamen de Vrienden van de JKM bij elkaar in IJmuiden bij elkaar voor het eerste overleg. Net als in 2012 zijn Martien Baars, Peter Kamermans, Mikel Knippenberg en Henri Thunnissen van de partij. Nieuw zijn Mark de Boer en Remco Schellingerhout.

De JKM krijgt zoals bekend een wat andere opzet. De start van de hele JKM (124 km) is dit jaar in Hoek van Holland in het clubgebouw van rugbyclub de Hookers. Waar in 2008-2012 de deelnemers eerst een halve marathon over asfalt naar het strand liepen, komen ze nu na een goede kilometer al op het strand. In IJmuiden wordt vanaf de Marina overgestoken met een boot naar de Noordpier in Velsen. Dat scheelt 18 km asfalt bij het sluizencomplex. De halve JKM (59 km) start bij restaurant Sea You aan de Noordpier in Velsen. Wat blijft is het strand, voor de hele JKM 109 km en voor de halve JKM 49 km. De JKM krijgt daardoor nog meer dan voorheen het karakter van een strandloop. De voornaamste reden voor de nieuwe opzet is de hoeveelheid vrijwilligers die nodig is. In de vorige editie waren er meer vrijwilligers dan deelnemers bij de JKM. De grootste hoeveelheid vrijwilligers werd ingezet in het traject IJmuiden-Velsen Noordpier in de vorm van fietsbegeleiders voor de hele JKM en verkeersregelaars voor de halve JKM.

Op de vergadering is afgesproken dat bij binnenkomst van de deelnemers van de hele JKM in de Marina van IJmuiden de tijd wordt opgenomen. Aan de overkant wordt de tijd ook opgenomen en het verschil wordt van de eindtijd in Den Helder afgetrokken. De overtocht neemt met instructie ongeveer 10 minuten in beslag, een tochtje heen en weer ca. 15 minuten. Mensen die geluk hebben staan 10 minuten later aan de overkant, maar degenen die de boot missen zijn bijna 25 minuten kwijt voor de overtocht. Deelnemers kunnen aan de overkant meteen doorlopen, of gebruik maken van de verzorgingspost bij Sea You. Bij aankomst in de Marina kunnen de deelnemers bij hun eigen bagage die van Hoek van Holland naar IJmuiden wordt gebracht. We hebben een overdekte ruimte tot onze beschikking met toiletten. Na afloop van deze JKM wordt samen met de deelnemers aan de hele JKM geƫvalueerd of de opzet met de overtocht een goede was.

We zijn druk bezig met het vinden van vrijwilligers voor de verzorgingsposten. Voor de meeste posten zijn dezelfde mensen beschikbaar die de post in 2012 ook voor hun rekening namen. De posten staan zo ver uit elkaar dat het verstandig is voor de deelnemers om zelf wat eten en drinken mee te nemen, zeker voor de mensen die wat langzamer lopen. Met posten die gemiddeld 12 km uit elkaar liggen en een looptempo van 8 km komen de posten om de anderhalf uur.

De posten van de hele JKM zijn:
Den Haag Zuiderstrand 17 km (?)
Wassenaarse Slag 28 km (Tri Team Wassenaar)
Noordwijk 40 km (AV Rijnsoever)
Zandvoort Zuid 53,5 km (Bap Hardloopgroep)
Velsen Noordpier 65 km (?)
Castricum aan zee 76 km (AV Castricum)
Bergen aan Zee 88 km (Ton Peters)
Petten 100 km (Cor Butter)
Groote Keeten 111 km (?)
Finish 123,5 km (Topspin)

De posten van de halve JKM zijn:
Castricum aan zee 11 km (AV Castricum)
Bergen aan Zee 23 km (Ton Peters)
Petten 35 km (Cor Butter)
Groote Keeten 46 km (?)
Finish 58,5 km (Topspin)

De inschrijving liep de eerste maand zeer voortvarend, maar zakte daarna helemaal in. De afgelopen maand komen de inschrijvingen gelukkig weer op gang. Het aantal inschrijvingen ligt nu op 71, waarvan 29 voor de hele JKM. Bij de hele JKM doen lopers als Pieter Mans, Rut Zoutman, Robert Boersma, Arjan van den Berg en de Duitser Peter Kaminsky mee. Rut werd in de zware editie van 2012 knap tweede. In 2002 won Rut de hele JKM. Pieter won in 2012 de halve JKM en liep in 2013 een mooie 7.22 op de 100 km in Torhout. Er staat op dit moment slechts 1 vrouw ingeschreven, de Nederlands Kampioene 100 km Esther Devilee. Esther is namens Hoka en Inkburn ook sponsor van de JKM. Aan de hele JKM doen de nodige mensen mee met een wildcard. Op de halve JKM doen bij de mannen o.a. Jacques Wijffje en Jan Muller mee en bij de vrouwen Anita Joziasse, Janine Timmer en de Belgische Hilde Ottevaere. Anita won de halve JKM in 2012.

Eb en vloed lijken gunstig te vallen bij de JKM. Voor de deelnemers aan de hele JKM zullen zeker de langzamere lopers het na Noordwijk aan zee moeilijk gaan krijgen met het strand. De snellere lopers zullen het laatste stuk voor IJmuiden en het eerste stuk na de oversteek te maken krijgen met moeilijk te belopen strand. De deelnemers aan de halve JKM zullen in het begin wat zwaarder strand hebben, maar dat zal maar kort duren. Voor de halve JKM lijkt het dit jaar heel goed uit te gaan pakken. Martien zal ongetwijfeld nog met een uitgebreider overzicht komen.

Bij de finish in Den Helder bij tennisclub Topspin krijgen de lopers/loopsters een eenvoudige maaltijd aangeboden. Er zijn douches en kleedkamers. De bagage wordt van de start naar de finish gebracht. Bij de finish is er EHBO en 2 masseurs voor een gratis massage. Helaas is Hanna Knippenberg dit jaar niet aanwezig bij de JKM. De lopers/loopsters worden in Den Helder bij de finish verwelkomd door Mikel Knippenberg.

We gaan er op 19 april een mooie wedstrijd van maken bij de JKM. Deelnemers zijn van harte welkom. De inschrijving loopt tot en met 22 maart. Er is geen na-inschrijving. Inschrijven kan via http://www.inschrijven.nl/ Op de website van de Jan Knippenberg Memorial en de daaraan gekoppelde twitter en facebook is de nodige informatie te vinden http://mikelknippenberg.wix.com/knippenbergmemorial

Namens de Vrienden van de JKM,
Henri Thunnissen