Wedstrijden België en Nederland in maart

Een overzicht van de wedstrijden in België en Nederland. Het aanbod is groot en divers.

Op zondag 2 maart wordt de Marathon van Lembeke georganiseerd. Een kleinschalige Belgische marathon met ronden van 7 km door het bos. Jef van de Weerdt liep daar vorig jaar en schreef daar een verslag over: https://www.ultraned.org/V_item/f5874.php Hij omschreef het parcours als volgt: “ De ronde is “vlak”, gelukkig zijn er ook genoeg moeilijke stukken: los zand, boomwortels, stenen, hobbelig en draaien en keren een soort cross!”

Een week later wordt op zaterdag 8 maart de Salland Trail georganiseerd, met afstanden van 25, 50 en 75 km. Deze trail was helaas snel uitverkocht. Wie hier volgend jaar wil lopen moet er snel bij zijn als de inschrijving opent. De afstand van 75 km met een extra ronde over de Lemelerberg is nieuw dit jaar.

Een dag later op 9 maart staat er in Stein de 6 uur op het programma. Een van de 6-uurswedstrijden waar altijd goede prestaties worden neergezet. Inschrijving is mogelijk tot 1 maart, dus nog een paar dagen. Er wordt dit jaar over een nieuw parcours gelopen met minder bochten. Het resultaat van Stein telt mee voor de Marathon en Ultracup.

Op woensdag 12 maart organiseert DFW de Eelderdiepmarathon. Deze marathon was eerst gepland in de Drentse bossen bij Gasselte, maar door grootschalige bomenkap in het bos lag het parcours er heel slecht bij. Nu wordt er gelopen in het mooie gebied ten zuiden van de stad Groningen. Heb je belangstelling voor deze doordeweekse marathon, geef je dan z.s.m. op want er is maar beperkt plek.

Het weekend daarop zijn er veel wedstrijden. Op zaterdag 15 maart wordt in België de Trail Elchertoise Nobressart gelopen. Nobressart ligt in het uiterste Zuid-Oostelijke deel van België. Een leuke Ardense trail voor een idioot laag bedrag, met na afloop ham van het spit en het plaatselijke bier Elchertoise. Er zijn afstanden van 25 en 50 km en er is nog plek. Op 15 maart staat er nog een trail op het programma: De tweede Halfzware. Vanaf Vijlen lopen de deelnemers de tweede helft van Limburgs Zwaarste. De route is niet gemarkeerd, maar wel beschikbaar voor de gps. Annemarie doet met de camper de verzorging. Dat is de reden dat de eerste helft de lopers bij elkaar blijven. In de tweede helft kan iedereen zijn eigen tempo lopen. Er is nog ruimte om mee te lopen en zo het parcours te verkennen voor Limburgs Zwaarste op 5 april.

Op zaterdag staan er ook 2 marathons op het programma. De Galgenbergmarathon in Rhenen is een groepsloop waar in 4 tempo groepen over de Utrechtse heuvelrug wordt gelopen. De loop heeft het karakter van een trail. Er is beperkt plek, dus heb je belangstelling geef je dan tijdig op. Een heel ander type marathon is de Binnenmaasmarathon, een landschapsmarathon over verharde wegen door het polderlandschap in de omgeving van Maasdam. De marathon bestaat uit 2 ronden. In het verleden was er ook een ultra uitvoering met een loop over 63 km. Het resultaat van de Binnenmaasmarathon telt mee voor de Marathon en Ultracup.

Op zondag 16 maart zijn er 2 marathons. De eerste is de Scheveningen-Zandvoort marathon. Een marathon over het strand, georganiseerd met laag water. Dat betekent een goed strand. Het is een marathon voor het goede doel. Er is nog plek. De andere marathon is de Voorste Diep Marathon van DFW. Dit is een marathon in het licht glooiende landschap rond Borger/Bronneger. Het is een kleinschalige marathon met maximaal 15 deelnemers. Er is alleen voorinschrijving die op 28 februari start.

Op zaterdag 22 maart wordt er in Tielt een 12-uursloop georganiseerd voor het goede doel: de 12 Urenjogging tegen kanker. De loop staat open voor estafette teams en sololopers. Dit is een loop met een recreatief karakter.

Op zondag 23 maart staan er 2 marathons en een ultraloop op het programma. In Gilze wordt er voor het goede doel een marathon en ultraloop georganiseerd. De ultraloop heeft een afstand van 62,5 km. Er worden rondes van ruim 10 km gelopen. Dit is een van die kleinschalige wedstrijden waar de lopers/loopsters geen nummer zijn. Er is nog plek wat ook geldt voor de Oude Trambaan Marathon van DFW. De route loopt over een deel van de oude trambaan van Assen naar Coevorden. Er worden 5 ronden van 8,4 km gelopen. Er is plek voor 15 deelnemers en de inschrijving start op 27 februari. Een marathon die snel volgeboekt zal zijn.

Op zaterdag 29 maart wordt de Trail Cretes des Spa 55 km gelopen. Voor 2014 is het parcours aangepast met in totaal 2017 hoogtemeters+. Het resultaat van deze trail telt mee voor de Marathon en Ultracup. Er is nog meer dan voldoende plek op de 55 km, maar wacht niet te lang met inschrijven. In Nederland staat op 29 maart de Drents Friese Woldmarathon op het programma. Zo langzamerhand een klassieker, in 2014 wordt de 15e editie gelopen. De route bestaat uit 1 mooie grote ronde door het Nationaal Park Drents Friese Wold. Een route met verharde en onverharde paden. De startplaats is Diever. Er is nog plek voor deze marathon die ik persoonlijk kan aanbevelen.

In de kalender van Ultraned staan erg veel wedstrijden. In de maanden april, mei en juni is het wedstrijd aanbod extreem groot. Om het zoeken wat makkelijker te maken kan je ook op land zoeken, die functie staat linksboven. In een land als Duitsland worden er in het grensgebied in maart ook een aantal interessante lopen georganiseerd, zoals de 6 uur van Münster, een loop van 80 km lang over de Hermannsweg en de Piesberger Ultra Marathon.

Henri Thunnissen