RUN 2014

Nieuws over de RUN. Op 1 april gaat de inschrijving voor de RUN van 2014 open.

We zijn in Winschoten direct na de RUN van 2013 begonnen met de RUN van 2014. We hebben eerst uitgebreid de tijd genomen om een goede evaluatie te maken. Uit die evaluatie kwamen de nodige punten waarmee wij in 2014 weer een betere RUN hopen neer te zetten. Bij de RUN van 2013 ging overigens weinig mis, maar je wilt altijd beter als organisatie.

De afgelopen jaren werd er nagedacht over het professionaliseren van de organisatie van de RUN. Het bestuur van de Stichting Ultraloop Winschoten (STUW) werd veel te zwaar belast met uitvoerende taken. Er is voor 2014 een andere structuur uitgewerkt. Gert Zeemering is afgelopen weekend afgetreden als voorzitter van de STUW. Gert gaat nu samen met ondergetekende de RUN organiseren, waardoor het bestuur van de STUW ontlast wordt. Het organiseren van een wedstrijd als de RUN met 3000 deelnemers over verschillende onderdelen, over een parcours dat 14 uur is afgesloten door een grotere plaats als Winschoten is een hele opgave. Gert en ik werken overigens op vrijwillige basis.

Dankzij in natura sponsoring hebben wij sinds kort een eigen kantoorruimte. Dick Abee van de Advisorgroep liep in 2013 de RUN uit en regelde voor ons kantoorruimte via zijn bedrijf. De RUN heeft veel natura sponsoren. Dat varieert van de aankleding van de VIP zone door de Intratuin tot aan het beschikbaar stellen van auto’s voor de organisatie door 2 plaatselijke autobedrijven. De betrokkenheid van dit soort regionale sponsoren is van levensbelang voor de RUN. Naast in natura sponsoren hebben wij ook de nodige sponsoren die ons met geld sponsoren. Van kleinere sponsoren als de Vrienden van de RUN tot grotere sponsoren. De combinatie van topsport en breedtesport met veel deelnemers uit de eigen regio maakt de RUN aantrekkelijk voor sponsoren.

Gaat er veel veranderen in 2014? Voor de deelnemers aan de 50 en 100 km niet. Voor de estafette zijn de categorieën aangepast. Het parcours blijft hetzelfde, wel zal het keerpunt anders worden ingericht, waardoor lopers/loopsters de bocht ruimer zullen moeten aansnijden. Over het parcours was vorig jaar veel te doen, maar het bleek op de wedstrijddag goed te voldoen. De eerste loper van het winnende estafette team van Runnersworld liep een 10 km in 30.30. Ook de 3.02.51 van Harm Sengers op de 50 km was van grote klasse, net als de 6.46.25 van Michael Boch op de 100 km. Ondanks de bochten en het niet altijd ideale wegoppervlak is het in de praktijk toch een snel parcours. Op 25 maart hebben we een gesprek met de gemeente Oldambt gehad, die aangaf dat er voor 13 september nog een aantal knelpunten in het parcours zullen worden aangepakt. Een gemeente die blij is met de RUN en wij zijn als RUN blij met zo’n gemeente.

Dat er voor de solo lopers weinig verandert betekent dat de prijzengelden voor de 50 en 100 km gelijk blijven. Met die prijzengelden hopen wij natuurlijk de betere lopers/loopsters naar Winschoten te lokken. Het prijzengeld op de 100 km ligt met maximaal 1100 euro voor de winnaar bij de mannen beduidend hoger dan op de 50 km (winnaar/winnares 250 euro). Bij de RUN zien wij de 100 km als ons hoofdnummer, waarbij wij de 50 km verder willen uitbouwen.

In 2014 wordt het twintigste NK 100 km georganiseerd. Toch iets om bij stil te staan. In 2013 jaar was er zowel bij de mannen als de vrouwen een NK. Het NK bij de mannen kende een boeiend verloop. Een sterk deelnemersveld met Martin Ketellapper, Bram van Rijswijk, Raymon van den Berg, Dave Boone, Robert Boersma, Jan Muller en David van Mil streden om de titel. Het was uiteindelijk Dave Boone die er met de titel vandoor ging, voor Robert en Jan. Bij de vrouwen won Esther Devilee voor Linda Voets en Gerda van Hattem. Dit jaar is de RUN een uitgelezen moment voor lopers/loopsters om zich nog te plaatsen voor het WK 100 km in Qatar op 28 november.

Voor mij was 2013 het eerste jaar in mijn rol als racedirector. Dat was wennen en op de wedstrijddag was het bij tijd en wijle behoorlijk hectisch. Ik wil een gastheer zijn voor de deelnemers. Iedereen ongeacht het niveau moet zich welkom voelen in Winschoten. Natuurlijk bieden wij bij de RUN ook de uitgelezen mogelijkheid voor toplopers/loopsters om het optimale uit zichzelf te halen. De combinatie van topsport en breedtesport is een goede.

Op dit moment wordt er hard aan gewerkt om de inschrijving op 1 april te openen. Zie hiervoor onze website http://www.runwinschoten.nl/ Waar tegenwoordig bij de gemiddelde trail de lange afstanden binnen een dag zijn uitverkocht, heb ik niet de illusie dat dit bij de 50 en 100 km ook het geval zal zijn. Wij hebben overigens geen maximum aantal deelnemers. Iedereen die eens een 50 of 100 km wil lopen is bij ons in Winschoten van harte welkom. Wij gaan in ieder geval ons uiterste best doen om een goede wedstrijd neer te zetten op 13 september.

Henri Thunnissen