Een memorabele eerste ‘De Groene van Amsterdam’

Verslag van Micha en Elsi: “Met onze meer dan 500 gefinishte marathons/ultra’s hebben wij zelden of nooit zulke attente en meelevende helpers meegemaakt als in deze Groene”

{b}11 MEI 2014 – SLOTERPARK – AMSTERDAM NIEUW WEST{eb}

{i}De Groene van Amsterdam is een nieuwe marathon door Nieuw West en wijde omgeving, door de parken, polders en weilanden. Uniek in locatie en beleving, maar ook uniek qua organisatie en financiering. Het hele project wordt door bewoners, vrijwilligers en lopers georganiseerd en gefinancierd door middel van crowdfunding.{ei}

{b}Crowdfunding{eb}

De marathon van De Groene van Amsterdam is de eerste gecrowdfunde marathon. De organisatie bood verschillende leuke, interessante, lekkere en inspirerende producten en activiteiten aan. Dit gaat van een vroege en goedkopere inschrijving en looptraining tot een inspiratiesessie met initiatiefnemer, hardloper en schrijver Abdelkader Benali.
Er was zelfs een boerenmarkt waar genoten kon worden van al het goede dat de boeren en duurzame ondernemers van Nieuw West te bieden hebben.

{b}De wedstrijd{eb}

Vandaag hebben Els en ik dus een memorabele 1ste editie van de Groene marathon van Amsterdam gelopen. Inderdaad, memorabel wegens bijna 42 km lang regen, hagel, storm … Enkele omgevallen bomen die de paden versperden werden zelfs door locals, zoals o.a. ultraloper Rombout Breedveld vakkundig gezaagd en aan de kant gelegd.

Maar een ding dient beklemtoond: de organisatie was perfect, de bewegwijzering/bepijling was ruim voldoende, in zulke apocalyptische omstandigheden bleven alle verkeersregelaars, de mensen aan de verzorgingsposten en aan de finish hun vriendelijkheid bewaren. Ook hun bezorgdheid toonden zij bij elk mogelijke gelegenheid, en hun aanmoedigingen waren gemeend. Wij hadden zelfs medelijden – lees diep respect – met/voor al deze lieve mensen die in zulk hondeweer er met de glimlach bij stonden, en dit laatste werkwoord is een slechte woordkeuze want zoals eerder gezegd: zij waren een en al gedrevenheid en toonden een zelden geziene bevlogenheid om een drankje, banaan of sinaasappelstukje aan te bieden. Kortom: – en daar zijn Elsi en ik het volmondig over eens – met onze meer dan 500 gefinishte marathons/ultra’s hebben wij zelden of nooit zulke attente en meelevende helpers meegemaakt als in deze Groene.

Alleen al voor deze ‘prestatie’ verdient deze nieuwe marathon op de kalender zeker een tweede editie. Zelfs de laatste finisher werd door organisator Abdelkader Benali persoonlijk over de streep begeleid. Klasse! Elsi finishte na 4.07.47 en kwam mij, al volledig omgekleed, tegemoet onder moeders paraplu, wat lief toch. Mijn tijd: 4.41.56 (83e van de 87 finishers).

Bij deze: aan de volledige organisatiecrew: proficiat en tot volgend jaar!

{i}Micha Havreuk – Elsi Annegarn{ei}
(michavreluk telenet.be)

PS Willem van ‘t Veer ( Wormer) won de marathon in 2.45.01 en Léonie van den Haak (Amsterdam) was de eerste vrouw in 3.18.13.
Naast de marathonafstand stond er ook een 10 K op het programma waaraan ruim 800 deelnemers deelnamen.