Jannet Lange vijfde in de Baltic Nonstop 230 km

Op zaterdag 7 juni om 7 uur ‘s ochtends gingen de deelnemers aan de Baltic Nonstop van Bernau (Berlijn) op weg naar het eiland Usedom aan de Oostzee. Twee warme dagen en een nacht verder.

Van 2008-2012 werd de Baltic Run als 5-daagse etappeloop gedaan. Met een start in Berlijn en een finish op het eiland Usedom was de totale afstand 324 km. Jannet Lange deed in 2012 mee en schreef daar een verslag over: https://www.ultraned.org/v_item/f5700_2012_07.php

In 2013 werd de loop niet georganiseerd, maar in 2014 stond de Baltic Run weer op het programma, maar nu als non stop loop over 199/160/230 km. De 230 km, in werkelijkheid 234 km, startte in Bernau en de finish was weer op het eiland Usedom. Van Nederlandse zijde schreven Henk Harenberg en Jannet Lange zich in. Henk moest na 100 mijl (29.26.07) stoppen vanwege de tijdslimiet, maar Jannet hield stug vol en eindigde op een vijfde plek in een tijd van 32.39.06. Zij was daarmee eerste vrouw. Een uitstekende prestatie, zeker ook in vergelijking met de andere deelnemers. Stu Thoms de Spartathlon winnaar van 2012 won de Baltic Nonstop in een tijd van 24.57.30. Tweede bij de mannen werd Maic Seegel in 27.49.56 en derde Stefan Daum in 28.30.48. Jan Prochaska en Michael Vanicek die lang tweede en derde lagen vielen uit. Cornelia Balke werd tweede vrouw in 36.40.11. Cornelia passeerde zo’n 5 km voor het einde Nicole Kresse die in 36.52.53 derde werd.

Thoms zei onderweg de Baltic Nonstop zwaarder te vinden dan de Spartathlon. Lichtelijk overdreven misschien, maar de route kent verrassend veel heuveltjes vooral in de eerste helft. Net als in 2012 was het dit jaar weer erg warm. Jannet gaf in haar verslag van 2012 een mooie omschrijving van de tweede etappe, dit jaar het stuk tussen 35 en 100 km: “Wie denkt dat het in Noord Duitsland vlak is heeft het mis. Vandaag krijgen we de ‘bergetappe’ van de Baltic Run voorgeschoteld. Continu heuvel op en heuvel af, weinig vlak. En de hele dag staat de zon op onze bol te branden. De temperatuur gaat richting 30°C. Ik kan wel tegen een beetje warmte maar moet dan natuurlijk wel mijn snelheid aanpassen. Niet forceren, rustig lopen. Rustig je ene been voor het andere blijven zetten en dan kom je vanzelf bij de finish. Heel simpel, was alles in het leven maar zo simpel. Maar zo heel simpel gaat het nu ook weer niet vandaag. Mijn benen voelen prima maar de laatste 5 km krijg ik steeds krampscheuten in mijn kuit. Toch loop ik de hele dag te genieten want het is hier prachtig. Bos, meren, dorpjes, landerijen, ik zie ooievaars, geniet van de kilometers lange velden met zonnebloemen en word nog heel even gehaasd door een echte haas. En steeds maar die zon, heel veel zon.” Op die haas na, zal die omschrijving ook voor dit jaar goed kloppen.

Info is te vinden op de website http://www.baltic-run.de/ met live blog http://www.baltic-run.de/live-blog/ Op het live blog is nog een leuke foto van haar te zien, waar zij op een stoeltje op de post van de 204 km even zit bij te komen. Met haar shirt van de 24 uur van Steenbergen aan, de 24 uur die zij als voorbereiding op de Baltic Nonstop liep. Met de handrem erop kwam zijn in Steenbergen uit op 190 km. Een link naar de uitslagen is te vinden op het live blog.

Henri Thunnissen