Tramhalte Haren Marathon

Op 22 juni wordt deze kleinschalige marathon gelopen deels over de voormalige tramlijn Glimmen Groningen. Een stukje geschiedenis.

Een nieuwe marathon op zondag 22 juni tussen Haren en Glimmen langs het historische tramwachthuisje aan de Rijksstraatweg. De hele route gaat over verharde fietspaden of schelpenfietspaden en wegen rondom visplas Sassenhein. Voor deze marathon laten we weer een mooie kleurige medaille maken met een afbeelding van de oude tram. De medailles moeten vroegtijdig besteld worden, dus wees er snel bij. Let op! De start is al vroeg om 9 uur als het nog rustig op de weg is en voor de evt. hitte.

Tussen 1921 en 1939 reed er een elektrische tram van Groningen via Haren naar Glimmen station De Punt. Nog daarvoor reed er een paardentram door Haren op de lijn Groningen-Zuidlaren. Uit die tijd dateert ook het historische tramwachthuisje aan de Rijksstraatweg. Heel bijzonder is dat zich in het wachthuisje een transformatorgebouw bevindt. Het wachthuisje is in 1926 gebouwd in opdracht van het P.E.B.(Provinciaal Electriciteitsbedrijf) Groningen toen de elektrische tram werd doorgetrokken van Haren naar De Punt bij Glimmen. Dat was de Groningse Punt, en niet De Punt in Drenthe bij Eelde.

In 1921 tenslotte werd de interlokale tram geintroduceerd, te weten lijn 5:
Hoofdstation – Stationsweg – Viaduct – Hereweg – (Haren) – (Glimmen) – Station De Punt SS. Deze lijn werd in de volksmond de “Buitenlijn” genoemd, en deze reed tot 1939. In 1939 bleek het goedkoper om lijn 5 te vervangen door een bus. De tramlijn lag namelijk in de Hereweg/Rijksstraatweg en men achtte het verplaatsen van de baan naar een eigen baan te duur.

Ronald Kwint.