Zuivere hattrick voor Gert Mertens in de Haarlemmermeer

Gert Mertens en Léonie van den Haak winnen de 6 uur van de Haarlemmermeer. (update 2) Volgend jaar op 27 juni.

Gert Mertens maakte een zuivere hattrick om in voetbaltermen te blijven. Hij won voor de derde keer op rij de 6 uur van de Haarlemmermeer en daarnaast won hij ook nog de editie van 2008. Gert werd vorige week tweede in de Eifel Ultra Marathon (51 km). Na die wedstrijd had Gert wat last van zijn hamstring. Bij het inlopen had hij er echter geen last van en besloot op het schema van het parcoursrecord (83,636 km) te vertrekken. Gert: “De warmte en de pittige tegenwind in het klimstuk beslisten er echter anders over. Na drie uur moest ik het tempo laten zakken.” De wedstrijd was live te volgen via internet. De exacte afstand van Gert was 78,494 km. Wim Driesen werd tweede met 69,744 km en Simon Luckett derde met 69,328 km (PR). Léonie van den Haak won de wedstrijd bij de vrouwen met 69,284 km. Léonie liep de eerste paar uren op een schema wat haar naar een afstand van ruim boven de 70 km zou brengen. Léonie verbeterde haar PR van 63,923 km dik. Op de Nederlandse ranglijst allertijden staat ze nu op een negende plek. Die lijst wordt sinds december vorig jaar aangevoerd door Carola Schot die in Epe tot 74,272 km kwam. Katie Unoki werd tweede met 58,324 km (PR) en Els Aelbers derde met 53,869 km. Els liep deze 6 uur als laatste lange training voor het Belgisch Kampioenschap 24 uur in Maasmechelen volgende week.

Er gingen volgens opgave van Ton Aker 32 sololopers/loopsters van start en 6 estafette teams. Er deden in totaal 67 mensen mee. De weersomstandigheden waren lastiger dan verwacht. Het werd gaandeweg de 6 uur warmer en het was wat broeierig. De editie van 2014 was de laatste die door Ton Aker werd georganiseerd. Maar er zijn gelukkig nieuwe mensen gevonden binnen de AV Haarlemmermeer die in 2015 deze loop gaan organiseren. De 6 uur van de Haarlemmermeer is een kleine loop, maar wel met een goede organisatie. Het parcours van ruim 2,2 km is Jones Counter gemeten. Het is een leuk rondje over het voormalig Floriade terrein. Voor info over de loop zie http://6uren.avhaarlemmermeer.nl/

Henri Thunnissen

Update 2: De uitslagen zijn inmiddels verwerkt op Ultraned. Daarbij is zoals gebruikelijk de marathon afstand als minimum genomen. Vier mensen haalden deze afstand niet: Anita Bakker, Cor van Baar, Jolanda van Velzen en Ko Halff. In totaal deden er 31 sololopers mee.
De 6 uur van de Haarlemmermeer wordt volgend jaar op zaterdag 27 juni georganiseerd. In eerste instantie was voor 20 juni gekozen, maar in verband met andere wedstrijden in dat weekend werd voor 27 juni gekozen. Noteer 27 juni 2015 dus alvast in jullie agenda!