Verslag Sneek marathon

Rinus van der Wal: “Het is donker en ik zelf heb het ook moeilijk door het niet trainen de afgelopen 11 weken en samen met Tamara halen we veel lopers toch nog in! Nog een 5 km en Sneek is in zicht en het valt mij op dat veel lopers uitvallen.”

Sneek marathon 2014 is voor het eerst georganiseerd en het is een grote ronde marathon om het Sneekermeer. Het is behoorlijk goed aangepakt door de organisatie want alles is uit de kast gehaald om Sneek in 1 groot loopfeest gebeuren te dompelen. In December al ingeschreven en voor mij een mooie fun run, wat ik toen niet wist is dat de knie weken lang zou tegen werken en dat er ook nog een vakantie voor deze marathon zat aan te komen!!! Dus zonder trainingen en een knie die vragen geeft ga ik daar heen om in ieder geval loopmaatje Tamara tegen te komen.

De marathon is in de avond/nacht op de langste dag van het jaar en al snel zie ik Tamara bij het parkeren van de auto op een groot weiland buiten Sneek. Wat leuk en toevallig weer en gezamenlijk naar de pendelbussen naar het centrum en de start van de marathon. Op het plein is een groot podium met muziek en het is overal super gezellig, leuk. Veel bekende lopers kom ik tegen en natuurlijk de foto’s en praatje en dan naar de start bij de watertoren.

Tamara heeft ook minder getraind dit keer en we gaan gewoon zien hoe alles loopt en als de knie niet gaat?, dan stop ik gewoon, toch? Door het centrum met veel publiek naar het buiten gebied en dat is gaaf, windje in de rug, zon erbij en mooie temperaturen van rond de 20 graden. We gaan over bruggen, sloten weilanden, boerderijen, en natuurlijk het Sneekermeer, want daar moeten we om heen!

Samen met Tamara lopen we het eerste stuk met de 4:30 uur pacers en langzaam gaan we die voorbij en de knie blijft goed. Tamara is vrolijk en heeft er duidelijk zin in, ik zelf blijf op mijn hoede en we gaan het zien deze marathon op karakter! Na het halve marathon punt gaat de zon langzaam onder en het tempo gaat omlaag en Tamara heeft het moeilijk en ik zelf ook natuurlijk, maar met de vele marathon ervaringen kan je ver komen is mijn ervaring! Langzaam aan komen de 4:30 uur pacers voorbij en ook 1 van hen valt uit en zo zijn er velen lijkt wel?

Dan is het bijna donker en een stuk frisser dan met de zon erbij en langzaam aan gaan we zwijgend verder en Tamara heeft karakter en is sterk. Jammer genoeg moet weer zo’n knulletje in een auto met volle vaart langs de hardlopers crossen en gelukkig dat de organisatie deze persoon laat stoppen op zijn gedrag en ik spreek hem ook aan op zijn misdadig gedrag om lopers bijna omver te rijden, gelukkig blijft alles heel!!! Maar goed, het is donker en ik zelf heb het ook moeilijk door het niet trainen de afgelopen 11 weken en samen met Tamara halen we veel lopers toch nog in!

Nog een 5 km en Sneek is in zicht en het valt mij op dat veel lopers uitvallen en zelfs gewoon in het donkere gras gaan liggen en het lijkt wel een slachtveld? Ook hoor je veel ambulance en sirenes en wat bij mij de indruk wekt dat behoorlijk veel lopers onwel zijn geworden en de hulpdiensten hebben de handen vol is mijn indruk? Maar wij gaan verder en dan het laatste stuk door het centrum van Sneek en Tamara gaat er echt voor en dan die laatste stuk naar de finish, de felle lichten, het publiek, de luidspreker enz, wat een ontvangst zeg, top. En dan na 4:44:04 uur over de eindstreep en we zijn natuurlijk blij, ik mijn 60e marathon en Tamara haar 3e! Voor haar de zwaarste dit keer en ik heb genoten en trots op mijn loopvriendin, top. Zie haar blog http://tamama74.wordpress.com/2014/06/23/mar-athon-sneek-en-meer-21-6-2-14/

Dan het afscheid en het is al middennacht en moet nog naar de pendelbussen en dan terug nar huis in Heemskerk! Rond 02:00 uur kan ik de douche thuis nemen en lekker gaan slapen.

Kort en bondig:
Trots op Tamara en ze heeft het sterk gedaan en het was geen cadeau dit keer ;-). En gezien alle omstandigheden geen gemakkelijke marathon. Een mooie marathon wat best wel veel weg heeft van de Slachte marathon, alleen het 2e gedeelte is iets minder mooi. Het publiek en organisatie was geweldig en het was gewoon een feest gebeuren in Sneek en omgeving. Het tijdstip vond ik best laat in de avond en eerder rond 17:00 uur was beter geweest in mijn beleving. De knie heeft het goed gehouden en ook nu na een aantal dagen nergens last van en schijnbaar kan je dus pijn uitschakelen? Nu herstellen en op naar de volgende run!!

Sneek marathon op youtube: https://www.youtube.com/watch?v=jaU-cVZxC2M

Rinus van der Wal