Festival Trails Semois 5 juli

Thierry de Bock had de pech dat de voorspelling van de weerman eens een keer uitkwam. Er was regen voorspeld en regenen deed het…..

Men had het voorspeld, in de Ardennen ging het de ganse dag regenen en wat bleek, inderdaad, de weerman had het deze keer bij het rechte eind, vanaf de start boven op de ruïne van het middeleeuws kasteel te Herbaumont viel de regen met bakken uit de hemel en dit gedurende de ganse loop tja, wat doe je dan? Nu, met een rit van 270 km voor de kiezen vanuit Brugge naar Herbaumont en vertrek ter plaatse rond 8 u (in de walen kijkt men op geen minuut dus start was een 5 min later) was het weer vroeg opstaan (3 u).

Gelukkig tijdens gans de rit droog weer en met wat beluisteren van enkele nieuwe cd kwam ik vlotjes ter plaatse waar de voorbereidingen reeds aan de gang waren want, met een wedstrijd s ‘morgens (55 km) en in de namiddag nog 2 trials (23 en 10 km) was er werk aan de winkel. Na afhalen rugnummer de nodige sanitaire stop gedaan (meerdere wc neergepoot op de weide) en na een korte uitleg betreffende de te volgen route en bepijling (enkel in het frans) samen begeven naar het startpunt die zich bevond boven op de top aan de ruïne van Herbaumont wat een wandeling was van een tiental minuten, diegenen die te laat waren moesten maar inpikken want na de start passeerden wij terug dichtbij de inschrijving.

En daar vertrokken wij, een kleine 200 tal. Mijn bedoeling was om rustig te starten en sloot mij aan in de middelmoot maar wat bleek, pas de bossen bereikt zag ik al de voorgaande lopers terugkeren ,wat bleek, een of andere plezante had meerdere wimpels verplaatst en daardoor was de eerste middelmoot verkeerd gelopen, gelukkig was de organisator niet ver en kon aanduiden welke richting wij verder uitmoesten, wat een verwarring, 200 man die daar midden de bossen stonden te blinken, spijtig want, gans het parcours was tiptop in orde kwestie van aanduiding, chapeau voor de organisatie. Toch met zijn allen een 5 tal minuten verloren.

Het begin was niet te zwaar en ondanks de regen viel het eerste uur nogal mee maar stilletjesaan begon de grond drassiger te worden en na enkele uren liep wij gans de tijd in de plassen en stroompjes die zich naar beneden vloeiden . Met alle gevolgen vandien, meerdere valpartijen van mijnswege maar ook anderen zag ik gekke bewegingen maken om zich recht te kunnen houden, wel wat spijtig want het traject die wij volgden vond ik wel zeer leuk, veel afwisseling, vergezichten, pittige beklimmingen, steile afdalingen, wat touwwerk, enkele laddertjes, doorwaden van de Semois, kortom, een trail waardig. Ook de bevoorrading was ok, bij het oversteken baan altijd iemand aanwezig, op sommige plaatsen op de baan, kegeltjes geplaatst, kortom, prima organisatie.

Wat moet ik vertellen van mijn race? Leuke gesprekken gehad tijdens de wedstrijd, het is een mooie wereld, de trailwereld, meerdere malen geholpen geweest na mijn glijpartijen, mijn trailstokken andermaal goed kunnen gebruiken op de zwaardere stukken want, met mijn oude knoken(61j)heb ik niet meer de souplesse van de jeugd. 7 uren in de regen lopen met natte spullen en natte voeten heb ik andermaal goed verteerd, geen blaren en geen afkoeling,gelukkig was de temperatuur rond de 20 graden. Geen dipje gehad, waar nodig gegeten en gedronken en met terug enkele oorlogswonden(schrammen, blauwe plekken) na 7u aangekomen waar een enthousiaste organisator zijn lucht uit zijn longen riep om iedereen aan te moedigen die de eindmeet overschreed.

Doordat de kleinste afstand(10 km) maar om 16 uur plaatsvond met de meeste deelnemers was het een drukte van jewelste toen ik aankwam rond 15 u waardoor ik veel aanmoedigingen kreeg, helaas, het weer zat echt tegen waardoor er zich veel volk in de tenten zich bevonden wat de sfeer wat afremde. Met nog een terugtocht voor de boeg heb ik dan maar wijselijk besloten na een lichte maaltijd om vlug het schip te verlaten ,spijtig want qua organisatie was het top. Het is een mooie trail en zeker niet te onderschatten, vanaf halfweg houd het niet op met beklimmingen en afdalingen zeker een aanrader voor diegenen die eens iets anders willen dan een stadsmarathon.

Thierry de Block