Achtste overwinning op rij voor Jonas Buud in Swiss Alpine K78

Jonas Buud en Denise Zimmerman winnen de Swiss Alpine Ultramarathon. Maarten Hendriks wordt verrassend elfde. Gert Mertens werd tweede bij de C42 marathon. Met een link naar de uitslagen. (update)

Als je aan de 100 km del Passatore denkt, denk je aan Giorgio Calcaterra die deze 100 km 9 keer op rij wist te winnen. Als je aan de Swiss Alpine denkt, dan denk je aan Jonas Buud. Jonas won vandaag zaterdag 26 juli voor de achtste keer op rij de Swiss Alpine. Hij liep een tijd van 6.30.18 en had daarmee een ruime voorsprong op de Zwitser Beat Ritter (6.38.51). Buud passeerde na 4.30 uur Ritter om in die laatste 2 uur nog een marge van 8 minuten op te bouwen. De jonge Duitser Mirco Berner, die eerder dit jaar de ITC in Bödefeld won, werd derde in 6.53.39. Opvallend is dat er in de top tien 4 Zweden staan (Buud, Patrick Verme, Robert Nilsson en Philipp von Rosen). Van de 8 winnende tijden van Buud, is deze tijd ruim de langzaamste. De omstandigheden waren zwaar. Waar bij de Swiss Alpine het zonnetje altijd schijnt, regende het nu bijna de hele race. Het parcours was modderig en door de regen waren sommige smalle paden in beekjes veranderd. Maarten Hendriks leverde een knappe prestatie met zijn elfde stek in een tijd van 7.37.22. Maarten deed eerder dit jaar mee aan een 50 km lange trail in Italië waar hij 20e werd. Maarten Hendriks is zelf organisator van trails (Devil’s Trails).

Bij de vrouwen won de Zwitserse Denise Zimmermann in een tijd van 7.47.57. Zimmermann won recent de 24 uur in Basel en de 100 km van Biel. Ook de tijd van Zimmermann is relatief langzaam, wat duidt op zware omstandigheden. De trail Trans d’Havet in de Italiaanse Alpen die ook op zaterdag werd gelopen, werd wegens slechte weersomstandigheden onderweg afgebroken. Tweede bij de Swiss Alpine werd de Duitse Claudia Kahl in 8.12.50 en derde de Zwitserse Ornella Poltéra in 8.33.38.

De K78 wedstrijd is nog bezig als ik dit verslag maak. De uitslagen zijn te zien op http://davos.r.mikatiming.de/2014/?pid=start

Bij de C42 marathon werd Gert Mertens tweede in een tijd van 3.21.24. Door een goed ingedeelde race kwam Gert nog in de buurt van winnaar Arno Loetscher (3.19.53). De uitslagen van de C42 en K42 marathon zijn al bekend, te zien via bovengemelde link.

Over de C42 marathon meldde Gert Mertens op Facebook het volgende: “Het parcours van de C42 in Davos was het zwaarste van de 7 edities die ik al gelopen heb, mede door de regen. Mijn eindtijd van 3u21′ was daardoor de slechtste van allemaal, maar ik ben wel heel blij met mijn 5de podiumplaats op rij. 2de plaats op 1’30 van de overwinnaar. In de laatste 5 jaar een keer eerste, drie keer tweede en een keer derde.”

Henri Thunnissen